|
İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Diğer ... (https://havaforumu.com/forum-81.html) +--- Forum: Faydalı ve Meteorolojik Bilgiler (https://havaforumu.com/forum-88.html) +--- Konu: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi (/thread-113.html) Sayfalar:
1
2
|
İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - HavaAdmin - 25.04.2025 Bu forum, iklim değişikliğini bilimsel veri ve yayımlanmış kaynaklar üzerinden tartışmak için açılmıştır. Hava tartışmalarından farklı olarak burada "bence" ile başlayan cümleler yeterli değildir; aşağıdaki kurallar bağlayıcıdır. 1. Kurallar
2. Güvenilir kaynak listesi
3. Kabul edilmeyen kaynaklar Sosyal medya paylaşımları, kaynağı belirsiz grafikler, kişisel bloglar (yazar akademik kimliğini ve veriyi paylaşmıyorsa), köşe yazıları. 4. Başlık açarken Başlıkta soru veya bulgu net olsun: "İstanbul'da kar günleri azalıyor mu? 1990-2025 verisi" gibi. "İklim yalan mı?" türü başlıklar açılmaz. Bu başlık öneriler için bir süre açık kalacak, sonra kilitlenecek. Kural değişikliği önerileri Öneri & Şikayet forumuna yazılabilir. RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - SinoptikAyse - 25.04.2025 (25.04.2025, 00:32)HavaAdmin Yazdı: Bu forum, iklim değişikliğini bilimsel veri ve yayımlanmış kaynaklar üzerinden tartışmak için açılmıştır. Hava tartışmalarından farklı olarak burada "bence" ile başlayan cümleler yeterli değildir; aşağıdaki kurallar...Kurallar net, teşekkürler. Kaynak listesine iki teknik not:
RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - SicakDalga07 - 25.04.2025 Bir soru: kent ısı adası ve istasyon konumu tartışması bu foruma giriyor mu? Yıllardır soruyorum, Antalya'daki istasyonun çevresi 30 yılda tamamen betonlaştı; ölçülen ısınmanın ne kadarı bu? Bu soru iklim şüpheciliği değil, ölçüm sorusu; ama bazı forumlarda sorunca hemen "inkarcı" damgası yiyorsunuz. Burada nasıl olacak? RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - HavaAdmin - 25.04.2025 (25.04.2025, 13:32)SicakDalga07 Yazdı: Bir soru: kent ısı adası ve istasyon konumu tartışması bu foruma giriyor mu? Yıllardır soruyorum, Antalya'daki istasyonun çevresi 30 yılda tamamen betonlaştı; ölçülen ısınmanın ne kadarı bu? Bu soru iklim şüpheciliği...SicakDalga07, kesinlikle giriyor ve tam olarak bu forumun konusu. Kent ısı adası (yerleşim alanlarının çevresine göre daha sıcak olması) gerçek ve ölçülebilir bir olgu; iklim serileri hazırlanırken homojenleştirme (istasyon taşınması, çevre değişimi ve alet değişimi etkilerini istatistiksel olarak düzeltme) ile ele alınır. Bu düzeltmenin nasıl yapıldığı, ne kadar başarılı olduğu meşru bir bilimsel tartışmadır. Kural şu: soruyu veriyle sor, cevabı veriyle al. "İnkarcı" ya da "alarmist" gibi etiketler bu forumda kural ihlalidir, iki yönde de. Bu konuda ayrı bir başlık açarsan sevinirim. RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - sanliurfaHavasi - 25.04.2025 Teşekkür ederim, yeni başlayanlar için çok değerli. Teşekkürler, bu forum olmasa Şanlıurfa havasını hiç bu kadar yakından takip edemezdim. RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - sanliurfaHavasi - 25.04.2025 Sıcaklık sıfırın biraz üzerinde bile olsa lapa lapa yağabilir, nem yeterliyse. RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - koray.demirci - 25.04.2025 Kar yağışı için nem neden önemli, biri kısaca açıklayabilir mi? RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - sanliurfaHavasi - 26.04.2025 Kar sonrası don olayı kar yağışından daha tehlikeli. RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - zonguldak77 - 26.04.2025 Kar kalınlığı ile yağış miktarı arasındaki ilişki nedir, 10 mm kaç santim kar eder? RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - IstasyonHalil - 26.04.2025 Kaynak listesine pratik ekleme: Copernicus verisine (ERA5, aylık ortalamalar) ücretsiz kayıtla erişilebiliyor; Bursa için 1979'dan bu yana aylık sıcaklık serisini oradan çektim ve kendi istasyonumla karşılaştırdım. İsteyen olursa adım adım nasıl yapıldığını ayrı başlıkta yazabilirim. Bir de amatör istasyon sahipleri için not: bizim 5-10 yıllık serilerimiz iklim tartışmasında kanıt değil, en fazla karşılaştırma malzemesi. Bunu bilerek paylaşalım. RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - ModelciKemal - 27.04.2025 Tek bir uyarı ekleyeyim: iklim modelleri (CMIP6) ile hava modelleri (GFS, ECMWF) aynı şey değil. Biri 2100'ün ortalamasını, diğeri salı gününün öğlenini söyler. "GFS 10 günü bilemiyor, iklim modeli 70 yılı nasıl bilsin" cümlesi bu forumda kural ihlali sayılmalı; en azından mantık ihlali. Zarın tek atışını bilemem ama bin atışın ortalamasının 3,5 olacağını bilirim. RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - yalcin107 - 27.04.2025 Sıcaklık sıfırın biraz üzerinde bile olsa lapa lapa yağabilir, nem yeterliyse. Bakalım. RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - ramazantan - 27.04.2025 Ordu şu an 17°C, tam anlamıyla bahar havası. ☀️ RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - necatig766 - 28.04.2025 Bu karı yıllar sonra torunlara anlatırız, Elazığ tarihinin en büyüklerinden. RE: İklim Tartışma Kuralları ve Güvenilir Kaynak Listesi - HavaAdmin - 29.04.2025 Gelen öneriler işlendi: varsayılan referans dönemi 1991-2020 (SinoptikAyse), ERA5'in yeniden analiz olduğu notu (SinoptikAyse), amatör serilerin kanıt değil karşılaştırma malzemesi olduğu notu (IstasyonHalil) ve hava-iklim modeli ayrımı (ModelciKemal) ana mesaja eklendi. Başlığı kilitliyorum; yeni öneriler Öneri & Şikayet forumuna. Teşekkürler. |