|
Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Meteoroloji Blogları (https://havaforumu.com/forum-60.html) +--- Forum: TorosKar Tahmin (https://havaforumu.com/forum-68.html) +--- Konu: Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim (/thread-3551.html) |
Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - TorosKar - 18.11.2024 Kış sezonu yaklaşıyor. Doğu Akdeniz, Toroslar ve Güneydoğu için beklentilerimi yazıyorum. Başlangıç durumu
Beklentilerim (Aralık-Şubat)
Neden bu kadar kuru bekliyorum? Sonbaharın kuru geçmesi tek başına bir şey söylemez, ama bu yıl Akdeniz'e inen oluklar çoğunlukla batıda, İtalya ve Balkanlar üzerinde kalıyor. Alçaklar Ege'ye ulaşıp Karadeniz'e dönüyor, Kıbrıs'a inmiyor. Bu düzen sürerse bizim yağışımız batının artığıyla sınırlı kalır. Kıyı ve yayla için ayrı ayrı Mersin, Adana ve İskenderun kıyısı için bu kış "birkaç kuvvetli sağanak, arası güneşli ve ılık" diyorum; Aralık'ta bile 18-20 °C'lik öğleden sonralar olağan olacak. Pozantı, Çamlıyayla ve Göksun gibi yaylalarda ise kuru soğuk geceler, kar örtüsü olmayan tarlalar ve sabah kırağısı bekliyorum. Yayladaki arkadaşlardan ricam, kar örtüsünün başladığı ve kalktığı günü not etmeleri; karnede bu sayıyı kullanacağım. Güven: Yağışın normal altı kalması için orta, kar kotu için orta-düşük. Özet: Kuru ve kar kotu yüksek bir kış. Barajlar ve Göksun ovası için iyi haber değil. Kıyıda yağmur, yaylada kar; bu kış yaylada da az kar. RE: Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - UzunVadeciMert - 18.11.2024 Konya tarafında da kuru bir kış bekliyorum TorosKar, senin argümanın benimkiyle örtüşüyor. Oluklar batıda kalırsa Toroslar'ın hem kuzeyi hem güneyi susuz kalır. Tek farkım, Şubat'ta bir soğuk dalga ihtimalini senin kadar düşük görmemem; kuzeyden bir sokulma olursa Göksun'da kar örtüsü birden 30 cm'yi bulabilir. RE: Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - TorosKar - 19.11.2024 (18.11.2024, 21:37)UzunVadeciMert Yazdı: Konya tarafında da kuru bir kış bekliyorum TorosKar, senin argümanın benimkiyle örtüşüyor. Oluklar batıda kalırsa Toroslar'ın hem kuzeyi hem güneyi susuz kalır. Tek farkım, Şubat'ta bir soğuk dalga ihtimalini senin...Haklı olabilirsin Mert. Kuzeyden gelen soğuk hava bizim yağışımızı artırmaz ama kar kotunu düşürür. O durumda sorun şu: soğuk gelir, nem gelmez. Göksun'a 30 cm için Kıbrıs'tan bir alçağın aynı günlerde gelmesi lazım. Karnede ikimizin farkını ayrıca yazarım. RE: Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - karengin - 20.11.2024 Senin tahminin doğru çıkarsa kuru bir yıl bizi bekliyor demek. Umarım yanılırsın, ama hazırlıklı olmak da lazım. RE: Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - TorosKar - 20.11.2024 (20.11.2024, 12:33)karengin Yazdı: Senin tahminin doğru çıkarsa kuru bir yıl bizi bekliyor demek. Umarım yanılırsın, ama hazırlıklı olmak da lazım.Keşke yanılsam. Göksun ovası kar örtüsünü Mart'a kadar korursa toprak nemi baharda iyi olur, korumazsa ilk sıcaklarla toprak hızla kurur. Ocak sonunda bir ara değerlendirme yazacağım; tablo değişirse ilk sizin için yazarım. RE: Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - SicakDalga07 - 28.12.2024 Ara durum: Aralık Antalya'da da kuru geçti, toplam yağış ortalamanın üçte biri. Senin "oluklar batıda kalıyor" gözlemin bizde de geçerli. Ocak'ın ikinci haftasına model bir Kıbrıs alçağı koyuyor, bakalım gelecek mi. RE: Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - TorosKar - 28.12.2024 (28.12.2024, 14:28)SicakDalga07 Yazdı: Ara durum: Aralık Antalya'da da kuru geçti, toplam yağış ortalamanın üçte biri. Senin "oluklar batıda kalıyor" gözlemin bizde de geçerli. Ocak'ın ikinci haftasına model bir Kıbrıs alçağı koyuyor, bakalım gelecek mi.O alçak ECMWF 12z'de 13-14 Ocak'ta Kıbrıs'ın batısında 1004 hPa. Zayıf ama bizim kuru kış için önemli olabilir. Toroslar'da kar kotu 1.100 m, Mersin kıyısında 30-40 mm bekliyorum. Kuraklığı bitirmez ama ovaya bir nefes olur. RE: Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - zafermeteo - 15.01.2025 13-14 Ocak yağışında Çamlıyayla'da 20 cm kar oldu, aşağıda Tarsus'ta sadece yağmur. Tam senin kıyı-yayla dediğin tablo. Mersin tarafında ölçüm 35 mm civarı çıktı, tahminine çok yakın. RE: Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - UzunVadeciMert - 26.02.2025 Şubat sonu soğuk dalgası kuzeyde tipi yaptı; Göksun'da durum nedir TorosKar? Benim Şubat soğuk dalgası iddiam tuttu ama sende kar örtüsüne dönüştü mü merak ediyorum. RE: Kış 2024-2025 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - TorosKar - 26.02.2025 (26.02.2025, 10:32)UzunVadeciMert Yazdı: Şubat sonu soğuk dalgası kuzeyde tipi yaptı; Göksun'da durum nedir TorosKar? Benim Şubat soğuk dalgası iddiam tuttu ama sende kar örtüsüne dönüştü mü merak ediyorum.Soğuk geldi Mert, nem gelmedi, tam korktuğum gibi. Göksun'da 20-22 Şubat'ta 8 cm kar, gece -14. Kahramanmaraş şehirde birkaç kar tanesi. Senin soğuk dalga iddian tuttu, benim kuru kış iddiam da tuttu; ikimiz de haklıyız ama Göksun ovası için bu iyi haber değil. |