HavaForumu
Bursa Özel Yorum ve Gözlem Konusu - Yazdırılabilir Versiyon

+- HavaForumu (https://havaforumu.com)
+-- Forum: Bölgesel Tahminler (https://havaforumu.com/forum-10.html)
+--- Forum: Marmara Bölgesi (https://havaforumu.com/forum-11.html)
+--- Konu: Bursa Özel Yorum ve Gözlem Konusu (/thread-3711.html)

Bursa Özel Yorum ve Gözlem Konusu - IstasyonHalil - 07.10.2023

Bursa için bir konu açıyorum. Uludağ'ın eteğinde kurulmuş bir şehir olarak Bursa'nın hava hikâyesi dağla ova arasında geçiyor.

Bursa'nın mikroklimaları
  • Uludağ yamaçları: 2.543 metreye uzanan dağ, 100 metrede ortalama 0,6 °C düşüş. Kışın kar kotu belirleyici.
  • Ova: Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım'ın düz kesimleri. Kışın sis ve inversiyon, yazın kavurucu sıcak.
  • Fön: Güneyli akışta Uludağ'dan inen kuru ve sıcak rüzgar. Aralık-Ocak'ta 20 °C'yi aşan günler bu yüzden.
  • Kıyı: Mudanya ve Gemlik; lodosa açık, daha ılıman.

Uludağ kar takibi
Kış boyunca Uludağ oteller bölgesi kar kalınlığını tesis duyurularından ve kendi ölçümlerimizden takip edelim; kaynağı yazmayı unutmayın.

İstasyon ağı
Bursa'da istasyonu olan arkadaşlar kendini tanıtsın: model, sensör yüksekliği, konum türü (çatı/bahçe). Ortak bir ağ kurup ova ile yamaç farklarını sayılarla gösterebiliriz.

Benden başlayayım: Nilüfer, 150 m, bahçe, radyasyon kalkanlı, 1,5 m sensör yüksekliği; rüzgar ölçer çatıda 10 m direk.

Fön günleri kaydı
Kışın güneyli akışta Bursa ovası birkaç saat içinde 8-10 derece ısınabiliyor. Bu günleri ayrıca kaydedelim: tarih, en yüksek sıcaklık, nem ve rüzgar yönü. Birkaç kış sonra fön günlerinin sıklığını ve hangi sinoptik durumda oluştuğunu sayılarla anlatabiliriz.

RE: Bursa Özel Yorum ve Gözlem Konusu - EnsembleEce - 07.10.2023

Nilüfer'den ben de buradayım, Halil'e 2 km mesafede. Benim istasyonum çatıda, bu yüzden geceleri sizinkinden 0,5-1 derece ılık okur. Ben daha çok tahmin tarafında katkı vereyim: Bursa'da fön günlerini ensemble'da yakalamak için 850 hPa güneyli rüzgar hızına bakıyorum; 30 knot üstü güneyli akış fön için iyi bir işaret.

RE: Bursa Özel Yorum ve Gözlem Konusu - tunao55 - 08.10.2023

Osmangazi, Soğanlı tarafı, 220 m. Balkonda Netatmo var. Kışın ovadaki sisin üstünde kalıyoruz, aşağıda sis denizi görünüyor.

RE: Bursa Özel Yorum ve Gözlem Konusu - IstasyonHalil - 08.10.2023

(08.10.2023, 10:25)tunao55 Yazdı: Osmangazi, Soğanlı tarafı, 220 m. Balkonda Netatmo var. Kışın ovadaki sisin üstünde kalıyoruz, aşağıda sis denizi görünüyor.
Sis denizi gözlemi çok değerli, inversiyonun tavanını gösterir. Sabahları sis üstündeyken sıcaklığını yazarsan ova ile aradaki ters farkı (inversiyon şiddetini) görebiliriz. Netatmo'nun dış modülünü güneş almayan yere koyduğundan emin ol.

RE: Bursa Özel Yorum ve Gözlem Konusu - karsoner - 26.01.2024

Mudanya (20 m) · 14:15 · 21,2 °C · güneşli, güneyli kuvvetli rüzgar. Ocak'ta 21 derece, fön sağ olsun.

RE: Bursa Özel Yorum ve Gözlem Konusu - EnsembleEce - 26.01.2024

(26.01.2024, 14:31)karsoner Yazdı: Mudanya (20 m) · 14:15 · 21,2 °C · güneşli, güneyli kuvvetli rüzgar. Ocak'ta 21 derece, fön sağ olsun.
Tam da bahsettiğim durum: bugün 850 hPa'da güneyli rüzgar 35 knot. Dağdan inen hava her 100 metrede yaklaşık 1 derece ısınıyor. Mudanya'nın 21,2 °C'si fön için tipik bir değer.