HavaForumu
Çanakkale Özel Yorum ve Gözlem Konusu - Yazdırılabilir Versiyon

+- HavaForumu (https://havaforumu.com)
+-- Forum: Bölgesel Tahminler (https://havaforumu.com/forum-10.html)
+--- Forum: Marmara Bölgesi (https://havaforumu.com/forum-11.html)
+--- Konu: Çanakkale Özel Yorum ve Gözlem Konusu (/thread-3712.html)

Çanakkale Özel Yorum ve Gözlem Konusu - LodosBogazi - 12.10.2024

Çanakkale için bir konu açıyorum. Boğaz, iki kıta, iki deniz; burada hava her şeyden önce rüzgardır.

Çanakkale'nin rüzgar rejimi
  • Poyraz (kuzeydoğu): Yılın büyük kısmında hakim. Boğaz'ın ekseni kuzeydoğu-güneybatı olduğu için rüzgar kanalize olur, hızlanır. Yazın serinletir, kuru dönemde yangın riskini artırır.
  • Lodos (güneybatı): Kasım-Mart arası Akdeniz alçaklarıyla. Boğaz'da ters akıntı, kıyıda dalga aşması.
  • Karayel: Kışın soğuk dalgalarla, kısa ama sert.

Deniz durumu
Boğaz'da yüzey akıntısı Marmara'dan Ege'ye akar; kuvvetli lodos bu akıntıyı zayıflatır, hatta yüzeyde tersine çevirebilir. Feribot ve gemi trafiği bu yüzden lodosa hassastır. Sefer durumu için resmi duyuruları esas alın.

Bu konuda
Rüzgar ölçümleri (knot ve yön), Bozcaada ve Gökçeada gözlemleri, Kazdağları yamaçlarının yağış ve kar durumu, orman yangını dönemlerinde dikkat çağrıları.

Tekneleri bağlı tutalım, rüzgarı iyi okuyalım.

Rapor önerisi
Rüzgar raporunda ortalama ve hamleyi ayrı yazın, ölçüm yüksekliğini belirtin. Boğaz'ın iki yakası (Çanakkale ve Kilitbahir) arasında bile yön ve hız farkı olabilir. Gökçeada ve Bozcaada'dan gelecek raporlar ise açık denizin durumu hakkında bize fikir verir.

RE: Çanakkale Özel Yorum ve Gözlem Konusu - erhanc08 - 12.10.2024

Gökçeada'dan selamlar. Adada rüzgar hiç durmaz, poyrazda 25-30 knot normal. Ben de rüzgar ölçer takmak istiyorum, hangi yükseklik iyi olur?

RE: Çanakkale Özel Yorum ve Gözlem Konusu - LodosBogazi - 12.10.2024

(12.10.2024, 20:15)erhanc08 Yazdı: Gökçeada'dan selamlar. Adada rüzgar hiç durmaz, poyrazda 25-30 knot normal. Ben de rüzgar ölçer takmak istiyorum, hangi yükseklik iyi olur?
Standart rüzgar ölçüm yüksekliği yerden 10 metredir. Ev çatısında o kadar yüksek direk zorsa, çatının en yüksek noktasından en az 2-3 metre yukarıda olsun; çatı türbülansı ölçümü bozar. Ar-Ge forumunda IstasyonHalil'in kurulum rehberinde ayrıntısı var.

RE: Çanakkale Özel Yorum ve Gözlem Konusu - davut_canakkale - 21.11.2024

Ezine (80 m) · 16:45 · 15,9 °C · lodos, kuvvetli yağmur. Kazdağları'na bulutlar çarpıyor, dağ görünmüyor.

RE: Çanakkale Özel Yorum ve Gözlem Konusu - SinoptikAyse - 15.01.2025

Çanakkale'nin lodos fırtınalarını anlamak için bir sinoptik not: Kuzey Ege'deki alçak merkez ile Karadeniz'deki yüksek basınç arasındaki gradyan Boğaz'da huni etkisiyle birleşir. Bu yüzden Çanakkale'de rüzgar, aynı gradyanda Tekirdağ'dan 10-15 knot fazla olabilir. LodosBogazi'nin 'merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım' imzası bunun kısa özeti.

RE: Çanakkale Özel Yorum ve Gözlem Konusu - LodosBogazi - 02.02.2026

Poyraz fırtınasında Çanakkale: 38 knot ortalama, 50 knot hamle, Boğaz'da 3 m dalga ve üstüne kar. Kent merkezinde 5 cm, Kazdağları yamaçlarında 40 cm'yi aşan kar. Kuzeydoğulu rüzgarla karın bir arada olduğu nadir günlerdendi.