Konu: 102
Alınan Beğeni: 863 mesajda 5.345
Verilen Beğeni: 342
Ece'nin 41 olayından rastgele 12'sinin haritalarına ben de baktım. Ortak imza çok net: - 12 olayın 11'inde 500 hPa'da İskandinavya veya Batı Rusya-Ural üzerinde blokaj
- Hepsinde İstanbul üzerinde 850 hPa sıcaklığı -5 °C veya altında, çoğunda -7 °C civarı
- 12'nin 10'unda yer seviyesinde Karadeniz üzerinden poyraz ve deniz etkili kar bantları
- Aynı 12 olayın yalnızca 5'inde haftalık NAO -1'in altında
Güven derecesi: kalıp için yüksek, NAO bağlantısı için düşük.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• alperenKar, tugaya301, ozan.simsek, sercanKar, havaciveli, eroglu98, soner566, balikesir83, Serap.Yalova, sevgiruzgar, SanliurfaliSabiha, zonguldak77

Konu: 2
Alınan Beğeni: 127 mesajda 187
Verilen Beğeni: 203
Notlarımı Ece'ye gönderdim. Çatalca'da 2008-2020 arası 19 kar günüm var, 17'sinde rüzgar kuzeydoğudan, yani poyraz. Güneybatıdan kar yağdığını neredeyse hiç görmedim; lodos geldi mi kar da biter.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 136 mesajda 176
Verilen Beğeni: 184
(13.09.2026, 10:15)SinoptikAyse Yazdı: Ece'nin 41 olayından rastgele 12'sinin haritalarına ben de baktım. Ortak imza çok net:- 12 olayın 11'inde 500 hPa'da İskandinavya veya Batı Rusya-Ural üzerinde blokaj
- Hepsinde İstanbul üzerinde 850 hPa...
Yani NAO hiç mi işe yaramıyor şimdi? Ben her kış ona bakıp heyecanlanıyordum  Madem blokaj bu kadar önemli, NAO'ya bakmanın bir anlamı kalıyor mu?
Konu: 21
Alınan Beğeni: 310 mesajda 1.342
Verilen Beğeni: 127
(13.09.2026, 13:20)dogant Yazdı: Yani NAO hiç mi işe yaramıyor şimdi? Ben her kış ona bakıp heyecanlanıyordum Madem blokaj bu kadar önemli, NAO'ya bakmanın bir anlamı kalıyor mu? İşe yarıyor, ama tek başına değil. Tablodan çıkan asıl ilginç şey şu: blokajın olduğu 34 olayın 16'sı aynı zamanda negatif NAO haftasına denk geliyor ve en uzun süren, en çok biriken karlar büyük oranda bu grupta. Yani negatif NAO, blokajla birlikte geldiğinde "verimli" bir zemin olabiliyor. Ama blokaj ve kuzeydoğulu akış yoksa negatif NAO İstanbul'a tek başına kar getirmiyor; böyle kışlarda Batı Avrupa üşürken biz ılık ve yağışlı geçebiliyoruz.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını 13 üye beğendi
• Ozer_Aksaray, davut_canakkale, havaciirfan, eroglu76, taha_82, hasant872, isikn73, gokyuzuAyse, kar_Nihal, nevzata63, mert_trabzon, kar_Arzu, malatyaHavasi
Konu: 28
Alınan Beğeni: 297 mesajda 1.205
Verilen Beğeni: 159
Bu benim kış tahmini tablomu da değiştiriyor. Bu yıl NAO satırının yanına "İskandinavya/Ural blokaj sinyali" diye ayrı bir satır açacağım; Ekim-Kasım Avrasya kar örtüsü ve stratosfer tarafı (SSW riski) zaten blokaj için öncü olarak takip ediliyor. NAO'yu tek başına "kar öncüsü" diye yazmayı bırakıyorum.
Özet kutusu: NAO bağlamdır; blokaj ve kuzeydoğulu akış tetiktir.
Konya | Kış tahmini Ekim'de yazılır, Mart'ta karnesi verilir. | ENSO + Sibirya kar + QBO
Konu: 62
Alınan Beğeni: 590 mesajda 3.067
Verilen Beğeni: 325
(13.09.2026, 19:30)EnsembleEce Yazdı: İşe yarıyor, ama tek başına değil. Tablodan çıkan asıl ilginç şey şu: blokajın olduğu 34 olayın 16'sı aynı zamanda negatif NAO haftasına denk geliyor ve en uzun süren, en çok biriken karlar büyük oranda bu grupta. Yani... Ece, iki gündür tabloya ve Ayşe'nin haritalarına bakıyorum. Kabul ediyorum: NAO tek başına yetmiyor, blokaj ve kuzeydoğulu akış olmadan İstanbul'a kar neredeyse hiç gelmiyor. Hatırladığım o güzel kışlarda negatif NAO "sebep" değil, çoğu zaman eşlik eden bir durummuş.
Yalnız bir notum var: negatif NAO'nun blokajla birlikte geldiği kışlar, senin tablonda da görüldüğü gibi, daha verimli. Bunu da kurala yazalım mı?
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını 15 üye beğendi
• kar_Busra, yusufelmas, Serife10, Serap.Yalova, kutahyaGozlem, Ozer_Aksaray, kastamonuhavasi, hatayFirtina, Meteoabdullah, KaramanMeteo526, varols, kar_Gulsum, aydin67, bekirMeteo, gurbuzm
Konu: 21
Alınan Beğeni: 310 mesajda 1.342
Verilen Beğeni: 127
(14.09.2026, 09:05)KarAvcisi34 Yazdı: Ece, iki gündür tabloya ve Ayşe'nin haritalarına bakıyorum. Kabul ediyorum: NAO tek başına yetmiyor, blokaj ve kuzeydoğulu akış olmadan İstanbul'a kar neredeyse hiç gelmiyor. Hatırladığım o güzel kışlarda negatif NAO... Bu notu tamamen kabul ediyorum, tablo da onu söylüyor: "negatif NAO + İskandinavya/Ural blokajı" birlikteliği en verimli grup. Kış yazısına şöyle koyacağım: NAO tek başına öncü değil, blokajla birlikte güçlendirici bir etken. Senin gözlemlerin bu derlemenin yarısı sayılır; 2004 ve 2022 kontrollerini senin anlattıklarından yola çıkarak yaptım.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını 14 üye beğendi
• gokyuzuSevil, sinoptikyigit, yildiz_osmaniye, alperKar, mert_trabzon, fidan83, kaan_bolu, MeteoFatma, akgun04, omerKar, havacipolat, gokyuzunuray, zonguldakmeteo875, GulayRuzgar
Konu: 0
Alınan Beğeni: 136 mesajda 176
Verilen Beğeni: 184
Tamam, ikna oldum. Bundan sonra NAO'ya bakıp heyecanlanmadan önce İskandinavya'ya da bakacağım  Ama bu kış blokaj gelsin artık.
Konu: 20
Alınan Beğeni: 263 mesajda 996
Verilen Beğeni: 144
Bu başlıktan kendime notlar: - Negatif NAO ≠ kar; zemin hazırlayabilir, tek başına yetmez
- Asıl sinyal: 500 hPa İskandinavya/Ural blokajı
- 850 hPa -5/-7 °C ve Karadeniz'den poyraz
- Trakya için Balkanlar üzerinden gelen soğuk da aynı blokajın ürünü
Bu kış tahminlerimi bu listeye göre yazacağım, tutmazsa söylersiniz.
Edirne | Balkanlar soğursa Trakya titrer. | Tahmin = senaryo + güven derecesi
Konu: 62
Alınan Beğeni: 590 mesajda 3.067
Verilen Beğeni: 325
Bir de şunu ekleyeyim: cumartesi sabahki mesajımda "kağıt üstündeki korelasyon" diye sert çıktım, Ece'ye haksızlık oldu. Gözlemle verinin karşı karşıya değil yan yana durduğunu bu başlıkta bir kez daha gördüm. Emeğine sağlık Ece.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.

Konu: 102
Alınan Beğeni: 863 mesajda 5.345
Verilen Beğeni: 342
Özet: 1991-2020 kışlarının forum derlemesinde (resmi değil) İstanbul'da karla örtülü gün sayısı ile Aralık-Şubat NAO ortalaması arasında zayıf ve istatistiksel olarak güçlü olmayan bir ilişki (r ≈ -0,2) bulundu; belirgin kar olaylarının yalnızca %41'i negatif NAO haftasına denk geliyor. Buna karşılık olayların büyük çoğunluğunda 500 hPa'da İskandinavya/Ural blokajı, 850 hPa'da -5/-7 °C ve Karadeniz üzerinden poyraz var. Sonuç: negatif NAO İstanbul karı için tek başına güvenilir bir öncü değil; blokajla birlikte geldiğinde daha verimli bir zemin oluşturuyor. Ana görüşte EnsembleEce haklı çıktı, KarAvcisi34'ün "NAO + blokaj" notu özete eklendi. Konu çözüldü olarak işaretlendi.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 23 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 23 üye beğendi
• yalcin107, kastamonuGozlem, Sinoptiknazim, eren_67, burak65, fatihkar, Saliha_06, havaciabdullah, bekirMeteo, davut_canakkale, ilhan_malatya, Nese_92, sirnakmeteo980, yeliz97, karyavuz, polatk, NevsehirMeteo607, AksarayHavasi, malatyaliumut, Meteoabdullah, AynurSimsek59, yagmur_Figen, gokyuzuAyse
|