Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] Alpler'e Eylül'de 30 cm kar: "küresel ısınma nerede?" sorusu haklı mı?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arkadaşlar, bu hafta başında Alpler'e Eylül ortasında kar yağdı, 1.800 metrenin üstünde yer yer 30 cm birikmiş. Yurt dışı sayfalarında kayak merkezlerinin bembeyaz fotoğrafları dolaşıyor. Daha birkaç hafta önce herkes "Avrupa kavruluyor, buzullar eriyor" diyordu, şimdi Eylül'de kar yağıyor.
Açık açık soruyorum, kimse kızmasın: küresel ısınma nerede? Eylül'ün ortasında 30 cm kar yağabiliyorsa bu ısınma hikayesi biraz abartılmış olmuyor mu? Çevremde benim gibi düşünen çok kişi var.
  • Alpler, 1.800 m üstü: ~30 cm kar
  • Zaman: Eylül'ün ortası
  • Olayın kendisi önceki başlıkta konuşuldu; ben "ne anlama geliyor" kısmını merak ediyorum
Bilen arkadaşlar yazsın, tartışalım.
Model takibi: ECMWF 00z/12z, GFS dört run
[-] yalcin107 adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • kar_Nurten, bekirKar, ozan.simsek, Meteoefe, Ekinci_Sanliurfa
Alıntı
Vds satın al
(16.09.2026, 20:10)yalcin107 Yazdı: Arkadaşlar, bu hafta başında Alpler'e Eylül ortasında kar yağdı, 1.800 metrenin üstünde yer yer 30 cm birikmiş. Yurt dışı sayfalarında kayak merkezlerinin bembeyaz fotoğrafları dolaşıyor. Daha birkaç hafta önce herkes...
Katılıyorum yalcin107. Eylül'de kar görülmemiş şey. Antalya'da hâlâ 33 derece yaşıyoruz, orada kar yağıyor. Demek ki bir şeyler anlatıldığı gibi değil.
[-] tamery349 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • bulutNazli, eminarslan, orduGozlem
Alıntı
(16.09.2026, 20:35)tamery349 Yazdı: Katılıyorum yalcin107. Eylül'de kar görülmemiş şey. Antalya'da hâlâ 33 derece yaşıyoruz, orada kar yağıyor. Demek ki bir şeyler anlatıldığı gibi değil.
tamery349, "görülmemiş" kısmına itiraz edeceğim. Alp istasyonlarının uzun kayıtlarında Eylül'de 1.500-2.000 m üstüne kar yağışı daha önce de defalarca görülmüş; yüksek kotlarda erken sezon karı olağandışı değil. Bu olayın nedeni de net: Kuzey Denizi'nden Alpler'e inen derin bir 500 hPa oluğu ve arkasından gelen kuzeyli soğuk adveksiyon. 850 hPa'da (yaklaşık 1.500 m) sıcaklık bölgede 0 °C civarına, yer yer altına indi; bu durumda yoğun yağışla kar kotu 1.500-1.800 m'ye kadar iner. Yani sinoptik olarak açıklanabilen tek bir güçlü soğuk hava girişi.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • sakaryameteo648, radarrustu, Kubra660, Sinoptikilker, bulutserap, meteokerem, havaelif, balikesirliumit, kar_Arzu, gokyuzuArzu, berkkar, yagmur_yesim, sevim_08
Alıntı
Bu oluğun kuyruğu bize de dokunacak gibi. Ensemble ortalamasında oluğun güney ucu hafta sonuna doğru İyon Denizi üzerinde kopup kesik alçağa dönüşüyor. Önündeki güneybatılı akış Balkanlar üzerinden Trakya ve Marmara'ya lodos olarak yansır, arkasından rüzgar kuzeye döner. Kar falan yok tabii, sadece sonbahar kokusu.
  • Oluğun güney ucu İyon Denizi'nde kesik alçak olur
  • Cumartesi gecesi Marmara'da lodos, pazar-pazartesi poyraz ve serinleme
  • Tutmazsa söylersiniz
Edirne | Balkanlar soğursa Trakya titrer. | Tahmin = senaryo + güven derecesi
[-] TrakyaFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • gokyuzuFunda, ElvanFirtina, yagmur83, KoseY04, burak.durmaz
Alıntı
Ece Hanım, anlattığınız sinoptik kısmı anladım ama benim sorum başka. Dünya ısınıyorsa bu soğuk hava nereden geliyor? Isınan bir dünyada bu kadar soğuk olmaması gerekmez mi?
[-] yalcin107 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • sevgi_63, tuncayk62
Alıntı
Bence bilim insanları her şeyi ısınmaya bağlıyor. Sıcak olunca ısınma, soğuk olunca yine ısınma, sel olunca yine ısınma. Böyle olunca insan inanmakta zorlanıyor.
Bu mesaj HavaAdmin tarafından üslup nedeniyle düzenlenmiştir.
[-] tamery349 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • haydar74
Alıntı
(17.09.2026, 08:40)tamery349 Yazdı: Bence bilim insanları her şeyi ısınmaya bağlıyor. Sıcak olunca ısınma, soğuk olunca yine ısınma, sel olunca yine ısınma. Böyle olunca insan inanmakta zorlanıyor. [i][color=gray]Bu mesaj HavaAdmin tarafından üslup...
tamery349, mesajındaki bir cümleyi üslup nedeniyle düzenledim; konuyu kişilere ve siyasete çekecek bir ifadeydi. Hatırlatayım: bu forumda iklim sonuna kadar konuşulabilir, ama yalnızca veri ve fiziksel açıklama üzerinden. "Onlar şunu diyor" tarzı genellemeler yerine "şu veri şunu gösteriyor" diye konuşalım.
Soruna gelince: her şeyi ısınmaya bağlamak da, hiçbir şeyi bağlamamak da hatalı. Tek bir olay (bir kar yağışı ya da bir sıcak gün) iklim eğilimi hakkında tek başına bir şey söylemez. Birazdan maddeleyeceğim.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • Sude316, buluttuba, aydogani, erhanm63, oktaybayram, balikesirliumit, cagatay_denizli, tugrula710, DeryaGozlem
Alıntı
Kaynak tarafından katkı yapayım. Alpler üzerine yapılmış uzun dönem çalışmalarının genel bulgusu şöyle özetlenebilir:
  • Alçak ve orta kotlarda (kabaca 2.000 m altı) kar örtüsünün yerde kaldığı süre on yıllar içinde belirgin şekilde kısalmış
  • Kısalma en çok ilkbaharda, erimenin öne kayması şeklinde görülüyor
  • Yüksek kotlarda yıldan yıla oynaklık büyük; tek tek soğuk ve karlı sezonlar hâlâ yaşanıyor
Özet kutusu: Eylül'de bir kez 30 cm kar yağması "kar örtüsü süresi kısalıyor" bulgusuyla çelişmez; eğilim onlarca sezonun ortalamasından çıkar.
Konya | Kış tahmini Ekim'de yazılır, Mart'ta karnesi verilir. | ENSO + Sibirya kar + QBO
[-] UzunVadeciMert adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • burak_681, RizeliSukran, mustafa84, esra427, TunceliliDilek, mugla71, Nazlican08, aktass62, bulutSule, dogukan616
Alıntı
Tamam, sertleştim, haklısınız. Genelleme yaptım, özür dilerim. Ama gerçekten merak ediyorum: tek bir olay bir şey söylemiyorsa neye bakacağız?
[-] tamery349 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • eminarslan, yigitd74, IpekRuzgar, MineOzkan76
Alıntı
Tam sorulması gereken soru. Maddeleyeyim:
  • Hava: Belirli bir yer ve zamandaki atmosfer durumu (saatler, günler). Alpler'deki kar bir hava olayıdır.
  • İklim: Hava durumunun uzun dönem istatistiği (WMO standardına göre en az 30 yıl): ortalamalar, uç değerlerin sıklığı, yayılım.
  • Eğilim: 30 yıllık dönemlerin birbirine göre nasıl değiştiği. Tek bir kar ya da tek bir sıcak dalga eğilimi ne kanıtlar ne çürütür.
  • Neye bakılır: Soğuk olayların sıklığı azalıyor mu, sıcak uçlar artıyor mu, kar örtüsü süresi kısalıyor mu?
Kısaca: hava bir gün, iklim 30 yıl.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:
  • AksarayHavasi, taha_82, tolga_83, doganu, ilkert76, yavuzs81, Sinoptikfuat, karsoner, mugla05, PelinBozkurt67, Sinoptikibrahim, gokyuzuHacer, yeliz97, EmineU54
Alıntı
Vds satın al
(17.09.2026, 12:20)HavaAdmin Yazdı: Tam sorulması gereken soru. Maddeleyeyim:
  • Hava: Belirli bir yer ve zamandaki atmosfer durumu (saatler, günler). Alpler'deki kar bir hava olayıdır.
  • İklim: Hava durumunun uzun dönem istatistiği...
30 yıl uzun süre. Peki bir yıl çok soğuk geçse, o 30 yıllık ortalamayı bozmaz mı? Ya da bu Eylül karı gibi birkaç olay üst üste gelse?
[-] yalcin107 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • bulutsibel, cagatay_denizli, mutlub
Alıntı
(17.09.2026, 13:40)yalcin107 Yazdı: 30 yıl uzun süre. Peki bir yıl çok soğuk geçse, o 30 yıllık ortalamayı bozmaz mı? Ya da bu Eylül karı gibi birkaç olay üst üste gelse?
Güzel soru. İklimi bir zar gibi düşün: ısınma zarı hilelendiriyor, soğuk yüzler hâlâ var ama daha seyrek geliyor. Isınan bir iklimde soğuk olaylar yok olmaz, dağılımın ortalaması kayar: sıcak uçlar sıklaşır, soğuk uçlar seyrekleşir. Dün sorduğun "soğuk hava nereden geliyor" sorusunun cevabı da burada: soğuk hava hâlâ kuzeyde, kutup tarafında oluşur ve atmosfer dalgalı akış yaptıkça derin oluklarla güneye iner. Bir soğuk yıl 30 yılı bozmaz; eğilimi değiştirmek için soğuk olayların on yıllar boyunca sistematik olarak artması gerekir, verilerde bu görülmüyor.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • tolga_83, buluttuba, GizemGozlem, ahmetKar, MeteoAysel, TurkS00, erzurumFirtina, eskisehirliziya, Fadime_02, Isil00, zonguldakliramazan, gokhan_74
Alıntı
Güncelleme: son ensemble kesik alçağı netleştirdi. Cumartesiyi pazara bağlayan gece Marmara'da ortalama 25-30 knot lodos, Çanakkale Boğazı'nda daha sert hamleler görünüyor. Pazar öğleden sonra rüzgar kuzeydoğuya dönüyor; asıl serinlik arkadan gelen poyrazla olacak.
Edirne | Balkanlar soğursa Trakya titrer. | Tahmin = senaryo + güven derecesi
[-] TrakyaFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • musa_58, SaadetFirtina, KaramanHavasi, Radartugrul
Alıntı
(17.09.2026, 19:30)EnsembleEce Yazdı: Güzel soru. İklimi bir zar gibi düşün: ısınma zarı hilelendiriyor, soğuk yüzler hâlâ var ama daha seyrek geliyor. Isınan bir iklimde soğuk olaylar yok olmaz, dağılımın ortalaması kayar: sıcak uçlar sıklaşır, soğuk uçlar...
Ece'ye bir ek: erken sezon karı ile sezon boyunca kar örtüsü süresi farklı şeyler. Yüksek kotta Eylül'de 30 cm kar yağabilir ve birkaç gün içinde güneşle büyük kısmı erir. Eğilim çalışmaları ise kar örtüsünün toplam kaç gün yerde kaldığına bakıyor. Tek bir erken olay bu eğilimi değiştirmez; hatta arkasından ılık bir Ekim gelirse o sezonun hesabına bile pek katkı yapmaz.
Konya | Kış tahmini Ekim'de yazılır, Mart'ta karnesi verilir. | ENSO + Sibirya kar + QBO
[-] UzunVadeciMert adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • sinophavasi, onders932, karturan, FilizRuzgar, senaygozlem, EmineU54, haydar166, sinoptikemin
Alıntı
Genellememi geri alıyorum. Antalya'dan bakınca Eylül'de kar bana imkansız gibi gelmişti, meğer Alpler'in o yüksekliklerinde defalarca olmuş. Tek olaydan sonuç çıkarmamak lazımmış, anladım.
[-] tamery349 adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • karvolkan, karcaglar, bulent_antalya, ilker_adana, yagmur_Yasemin, erolguler, cagatay_denizli, havacimustafa
Alıntı