Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] Medicane'e 'Akdeniz kasırgası' demek doğru mu? Sıcak çekirdek tartışması

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İşte asıl mesele bu. Geçen yıl ECMWF ensemble bir medicane için %20 olasılık veriyordu, sosyal medyada ise 'kasırga geliyor, tatilleri iptal edin' paylaşımları vardı. Sistem sonunda 1004 hPa'lık sıradan bir alçak olarak kaldı. Terim abartılınca olasılık da kesinlik gibi algılanıyor.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • onur_00, mervep454, havacikursat, zafermeteo, Elif.Kahramanmaras, Bayram_Van, emin98, taner_217, Kubra660, Radarmuharrem
Alıntı
Vds satın al
Öbür uçta da bir not: 2020'deki Ianos gibi sistemler olgun evrede sıcak çekirdek kazanıp ciddi rüzgar ve sel zararı verdi. Eylül sonunun sıcak denizi bu tür güçlenmeyi kolaylaştırıyor. Yani 'hepsi sıradan alçak' da demeyelim.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • barank, sezgin_79, buseo_tekirdag, turgut_484, yusufelmas, vedatKar, Cansu_Sivas, senol310
Alıntı
İskelede sordum, yaşlı reisler 'eylül fırtınası gözlü olur' diyor, adını hiç koymamışlar. Belki en doğrusunu onlar söylemiş Smile
Muğla | Yükseklik 850 m | Günlük gözlem
Radar ve uydu takibi sabah kahvesiyle birlikte
[-] dogan67 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • adanalinazim, Serife10, orduFirtina, ridvankoc
Alıntı
(19.09.2026, 19:45)SinoptikAyse Yazdı: Son haftalarda Akdeniz'de gelişebilecek alçaklar için 'Akdeniz kasırgası geliyor' tarzı paylaşımlar çoğaldı. Terim konusunu bir kez ele almak istiyorum. İddiam: Medicane'lerin (Mediterranean hurricane kısaltması)...
Açılış mesajına geri dönüyorum, çünkü fikrim değişti. Verilere bakınca 'kasırga' kelimesinin çoğu medicane için fazla olduğunu kabul ediyorum: boyut küçük, rüzgar genelde kasırga kuvvetinde değil, doğuşu farklı. Bundan sonra 'tropik benzeri siklon' diyeceğim. Geçen haftaki paylaşımımın başlığını da düzelttim.
Antalya bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
Gözlemler Muratpaşa / Antalya çevresinden
[-] tugaykose adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • aynur_meteo, erzurumFirtina, berk486, sinoptikdeniz, Mugla936, demirs86, aktano, MeteoSabiha, AynurSimsek59, DuzceHavasi, erolb, hamza.uslu, diyarbakirGozlem, Sinoptikenes, KaramanMeteo526
Alıntı
(22.09.2026, 09:10)tugaykose Yazdı: Açılış mesajına geri dönüyorum, çünkü fikrim değişti. Verilere bakınca 'kasırga' kelimesinin çoğu medicane için fazla olduğunu kabul ediyorum: boyut küçük, rüzgar genelde kasırga kuvvetinde değil, doğuşu farklı. Bundan...
tugaykose, eline sağlık; fikir değiştirmek kolay değil. Ben de bir şeyi kabul edeyim: senin dikkat çektiğin nokta önemliydi. Sıcak çekirdek kazanan örnekleri küçümsemeyelim; olgun evredeki bazı medicane'ler yapısal olarak tropikal siklondan ayırt edilemiyor. İlk mesajımda bunu yeterince vurgulamamışım.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • GulayRuzgar, ali_72, aksoy_tunceli, tokatlifigen, ozan.simsek, cuneyt_kutahya, ender.gultekin, havaseher, cagataymeteo, sinoptikyigit, TurkS00, havaciugur, orduFirtina
Alıntı
Forum için pratik öneri: başlıklarda ilk geçişte 'medicane (tropik benzeri Akdeniz siklonu)' yazalım, uyarılarda rüzgarı knot ve Bofor, basıncı hPa olarak verelim. Kimse yanlış anlamaz.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • tulin_sakarya, SivasMeteo583, havahazal, polatk, serdarkar, yagmur_yesim
Alıntı
Model notu olarak ekliyorum: 'sıcak çekirdek var' iddiası için tek run yetmez. En az iki ardışık ECMWF run'ı ve ensemble'ın %40 üstü desteği olmadan 'medicane' başlığı açmayalım. Olasılığı da yüzdeyle yazalım.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • meteovolkan, Radartugrul, VanMeteo543, yasaro81, eskisehirgozlem, taner.kose, Buse.Usak
Alıntı
Ben de iskelede artık 'tropik benzeri siklon' diyeceğim, bakalım reisler ne diyecek. Çok şey öğrendim, emeği geçen herkese teşekkürler.
Muğla | Yükseklik 850 m | Günlük gözlem
Radar ve uydu takibi sabah kahvesiyle birlikte
[-] dogan67 adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • tolga_83, malatyameteo293, bursa94, baris715, EmelA61
Alıntı
Özet:
  • Medicane'lerin çoğu üst seviye kesik alçağın altında doğan, sığ sıcak çekirdekli hibrit sistemlerdir; yarıçap 70-200 km, merkez basınç çoğunlukla 990-1000 hPa, rüzgar genelde fırtına kuvvetinde.
  • Olgun evrede bazıları derin sıcak çekirdek, göz ve simetri kazanarak tropikal siklona çok benzer; bu noktada tugaykose haklı.
  • Kasırga kuvvetine (64 knot) ulaşanlar nadir olduğundan 'kasırga' kelimesi yanlış beklenti yaratıyor; doğru terim tropik benzeri siklon.
Forumda ilk geçişte 'medicane (tropik benzeri Akdeniz siklonu)' kullanılacak. Konu çözüldü olarak işaretlendi.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Alıntı