Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] Polatlı'da termometre +2 °C gösterirken kırağı: ölçüm hatası mı, çim sıcaklığı farkı mı?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(26.09.2026, 20:30)rustue87 Yazdı: cahit730, sana ayrıca yazmam lazım. Fotoğrafın eski olabileceğini söylemem haksızlıktı, verin ortada, özür dilerim. Benim bildiğim 'termometre +2 ise kırağı olmaz' idi, meğer yanlış biliyormuşum. Sayende hem ben hem...
Samimi bir özür, kabul ettim, sağ ol. Ben de 'senden iyi bilirim' diye sert çıktım, o da olmadı. Bizim köyde yaşlılar 'hava ılık ama yer ayazda' derdi, demek boşuna dememişler. Yarın sabah yine ölçüp yazarım.
GFS ile ECMWF arasında kalan adam
[-] cahit730 adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • TulayD_Mardin, enderKar, vedatmeteo, Buse.Usak, doganu, Selda86, defne_meteo, Meteoosman
Alıntı
Vds satın al
27 Eylül sabahı Polatlı, resmi olmayan ölçüm:
  • 06:20 2 m sıcaklık: +2,6 °C
  • Çim minimum: -0,4 °C
  • Hafif rüzgar, gökyüzünde ince bulut
Bugün kırağı sadece arabanın tavanında ve çim uçlarında vardı, dünkü kadar yaygın değil.
GFS ile ECMWF arasında kalan adam
[-] cahit730 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • TulayD_Mardin, Ceren.Cevik, zonguldak77, aynur_meteo, havaciugur, vedat_827, mugla86
Alıntı
Güzel bir kontrol ölçümü oldu. Dün sabah çim ile 2 m arasındaki fark 3,9 °C'ydi, bu sabah 3 °C'ye inmiş ve kırağı zayıf kalmış. İnce bulut örtüsü yere doğru uzun dalga geri ışınım yapar, hafif rüzgar da yere yakın soğuk tabakayı üstteki ılık havayla karıştırır; ikisi de farkı kapatır. Beklenen davranış tam olarak bu.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.
[-] AnkaraSinoptik adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • meteoseher, kar_hande, meteoleyla, samsunlihamza, Manisa204, tunceli710, gokyuzuDuygu, dursunmeteo, karismail
Alıntı
Ben de Yenimahalle'de balkon termometresinin yanına bir de yere yakın bir minimum termometre koymaya karar verdim. Bu kış iki değeri yan yana paylaşırım, farkı kendi gözümle görmek istiyorum. Herkese teşekkürler.
Her yağış bir hikâyedir.
Balkon istasyonu (Bresser 7'si 1 arada) · 985 m
[-] rustue87 adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • polatk, diyarbakirFirtina, eminarslan, bulutsibel, HacerOdabasi01
Alıntı
Özet: Kırağı, 2 m'deki hava sıcaklığına değil, çim/yüzey sıcaklığının donma noktasının altına inmesine bağlıdır. Açık ve sakin gecelerde radyasyonla soğuma nedeniyle 2 m'de +2 °C iken yerde -2 °C olabilir; cahit730'un Polatlı ölçümleri (2 m +2,1 °C, çim minimum -1,8 °C, çiğ noktası -0,5 °C) bununla tamamen tutarlıdır ve BayramS03'ün Gölbaşı gözlemleri de aynı tabloyu doğruluyor. rustue87 ve karali görüşlerini güncelledi, karşılıklı özürlerle tartışma tatlıya bağlandı. Ölçüm paylaşan herkese teşekkür ederim.

Konu çözüldü olarak işaretlendi.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
Alıntı