Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] 23 Eylül ekinoksunda gece ile gündüz gerçekten eşit mi?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bilgi notu: Sonbahar ekinoksu

Bu sabah saat 03:05 civarında (TSİ) sonbahar ekinoksu (gün-tün eşitliği) gerçekleşti. Güneş, gök ekvatorunu (Dünya ekvatorunun gökyüzüne izdüşümü) kuzeyden güneye geçti ve Kuzey Yarımküre'de astronomik sonbahar başladı.

Kısa hatırlatmalar:
  • Bugün Türkiye'de gece ve gündüz eşit, 12'şer saat.
  • Bundan sonra gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya devam edecek; 21 Aralık'ta en uzun geceyi yaşayacağız.
  • Meteorolojik sonbahar ise istatistik kolaylığı için 1 Eylül'de başlar; iki tanımı karıştırmayalım.
  • Ekinoks haftası, açık gecelerde radyasyonla soğumanın belirginleştiği ve İç Anadolu'da ilk kırağıların görüldüğü dönemle de örtüşür.
Kaynak: astronomik almanak değerleri. Sorularınızı bu başlık altında toplayabiliriz.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • adanalinazim, karbekir, levent87, yunus_malatya, meteosemra, havaGulten, izmirHavasi, siirthavasi
Alıntı
Vds satın al
Güzel not, teşekkürler hocam. Merak ettiğim şu: tam eşitlik her yıl bu güne mi denk geliyor, yoksa yıldan yıla bir iki gün kayıyor mu? Kayseri'de de aynı mı?
[-] cemil77 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • Seda76, Sinoptikercan
Alıntı
(23.09.2026, 10:00)HavaAdmin Yazdı: Bilgi notu: Sonbahar ekinoksu Bu sabah saat 03:05 civarında (TSİ) sonbahar ekinoksu (gün-tün eşitliği) gerçekleşti. Güneş, gök ekvatorunu (Dünya ekvatorunun gökyüzüne izdüşümü) kuzeyden güneye geçti ve Kuzey...
Hocam, çok saygı duyduğum bir not ama bir yerde takıldım. Akşehir için bu haftanın gün doğumu ve batımı saatlerini tablo yaptım (astronomi programından, ±1 dk):
Kod:
Tarih Doğuş Batış Gündüz süresi 21 Eylül 06:41 18:54 12 sa 13 dk 22 Eylül 06:42 18:53 12 sa 11 dk 23 Eylül 06:43 18:51 12 sa 08 dk 24 Eylül 06:43 18:49 12 sa 06 dk 25 Eylül 06:44 18:48 12 sa 04 dk 26 Eylül 06:45 18:46 12 sa 01 dk 27 Eylül 06:46 18:45 11 sa 59 dk
Ekinoks günü gündüz 12 saatten 8 dakika uzun görünüyor. Eşitlik bana göre birkaç gün sonra.
Yağmur kokusunu sevenler kulübü.
[-] gokyuzuEbru adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • gurbuzm, KutahyaMeteo946, buse_63, manisafirtina, zonguldakliramazan, Ayse.Koc, enes_89, taskinb, sevda.kilis
Alıntı
(23.09.2026, 12:15)gokyuzuEbru Yazdı: Hocam, çok saygı duyduğum bir not ama bir yerde takıldım. Akşehir için bu haftanın gün doğumu ve batımı saatlerini tablo yaptım (astronomi programından, ±1 dk): [code] Tarih Doğuş Batış Gündüz süresi 21 Eylül 06:41...
Ekinoks kelimesinin anlamı zaten 'eşit gece', Latince'den geliyor. Adı üstünde, gece ile gündüzün eşit olduğu gün. Tartışılacak ne var anlamadım, tablonda bir hata olmasın?
Model takibi: ECMWF 00z/12z, GFS dört run
[-] aktas_nevsehir adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • denizs276
Alıntı
(23.09.2026, 13:05)aktas_nevsehir Yazdı: Ekinoks kelimesinin anlamı zaten 'eşit gece', Latince'den geliyor. Adı üstünde, gece ile gündüzün eşit olduğu gün. Tartışılacak ne var anlamadım, tablonda bir hata olmasın?
Sözlük anlamı ile gözlem farklı olabiliyor. Tabloyu iki ayrı kaynakla kontrol ettim, ikisi de ekinoks günü 12 sa 08 dk veriyor. Sayılar ortada, bence adına değil ölçüme bakalım.
[-] gokyuzuEbru adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • karismail, sahin65, Hafize05, coskun.tekin, yalcin107
Alıntı
Bu akşam Ürgüp'te gün batımını çektim, konuya denk geldi. Ufka yaklaşan güneş fotoğrafta belirgin şekilde basık; kırılma alt kenarı üst kenardan daha fazla yukarı kaldırdığı için disk dikeyde yassılaşıyor. Bu atmosferik kırılmanın işareti; güneş geometrik olarak ufkun altına inmişken bile biz onu görmeye devam ediyoruz. Ayarlar: 300 mm, f/8, 1/2000 sn, ISO 100. Ebru'nun tablosuna güzel bir görsel kanıt olur diye düşündüm.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • sivas446, havacipolat, meteoeren, balikesir83, Radarturan, NiluferC498, murat_794
Alıntı
(23.09.2026, 19:20)BulutKovalayan Yazdı: Bu akşam Ürgüp'te gün batımını çektim, konuya denk geldi. Ufka yaklaşan güneş fotoğrafta belirgin şekilde basık; kırılma alt kenarı üst kenardan daha fazla yukarı kaldırdığı için disk dikeyde yassılaşıyor. Bu atmosferik...
Fotoğraf çok güzel ama birkaç dakika neyi değiştirir? Yuvarlarsan yine 12 saat. Bence bu düpedüz kılı kırk yarmak. Forumda her bilgi notunun altında bir 'aslında' çıkması da ayrı bir moda oldu. Ekinoks eşitlik günüdür, bitti.
[-] aktas_nevsehir adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Meteoosman
Alıntı
Telefondaki uygulamaya baktım, Kayseri için bugün 12 sa 08 dk yazıyor. Demek gerçekten eşit değil. O zaman eşitlik hangi gün oluyor, onu da merak ettim.
[-] cemil77 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • zonguldakmeteo875, musa97, DamlaE_Kahramanmaras
Alıntı
(23.09.2026, 20:10)aktas_nevsehir Yazdı: Fotoğraf çok güzel ama birkaç dakika neyi değiştirir? Yuvarlarsan yine 12 saat. Bence bu düpedüz kılı kırk yarmak. Forumda her bilgi notunun altında bir 'aslında' çıkması da ayrı bir moda oldu. Ekinoks eşitlik günüdür...
aktas_nevsehir, itiraz etmekte serbestsin ama 'moda' gibi nitelemeler yerine sayılarla itiraz edelim; Ebru bir tabloyla geldi, cevabı da tabloyla vermek gerekir.

Ebru, bu titiz tablo için teşekkür ederim. Notumdaki 'bugün 12'şer saat' ifadesini yeniden incelemeye alıyorum; kendi hesabımı yapıp yarın buraya yazacağım. Doğru olmayan bir cümle varsa düzeltilmesi hepimizin yararına.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • Nese_92, denizs276, derya_mugla, havacitolga, Radartuncay, aktass62
Alıntı
cemil77'nin sorusuna cevap olarak nedenleri toparladım:
  • Gün doğumu ve batımı, güneşin merkezine göre değil üst kenarına göre tanımlanıyor. Güneş diskinin yarıçapı ~0,27°.
  • Atmosferik kırılma ufuktaki güneşi ~0,57° yukarıda gösteriyor.
  • Toplam ~0,83°; bu da bizim enlemde sabah ve akşam her birinde ~4 dakika kazandırıyor, toplam ~8 dakika.
Gündüz ile gecenin gerçekten eşitlendiği güne İngilizce kaynaklarda 'equilux' deniyor. ~38-39° enlemde bu ekinokstan birkaç gün sonra, 26 Eylül civarına denk geliyor. İlkbaharda ise tersine ekinokstan birkaç gün önce, Mart ortasında oluyor.
[-] gokyuzuEbru adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • kurtulus88, karturan, diyarbakirlimetin, seyitc, FilizRuzgar, Siirt507, havaceren, vedatKar, buluttuba, radaryasin
Alıntı
Vds satın al
Peki madem öyle, ekinoksun tanımı ne o zaman? Ben yıllardır ekinoksu gece ile gündüzün eşit olduğu gün diye bilirim, okulda da öyle öğrettiler.
[-] aktas_nevsehir adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • yavuzs81, sevgi_63
Alıntı
(23.09.2026, 10:00)HavaAdmin Yazdı: Bilgi notu: Sonbahar ekinoksu Bu sabah saat 03:05 civarında (TSİ) sonbahar ekinoksu (gün-tün eşitliği) gerçekleşti. Güneş, gök ekvatorunu (Dünya ekvatorunun gökyüzüne izdüşümü) kuzeyden güneye geçti ve Kuzey...
Kendi notumu alıntılayarak düzeltiyorum.

Düzeltme: 'Bugün Türkiye'de gece ve gündüz eşit, 12'şer saat' ifadesi hatalıydı. Doğrusu:
  • Ekinoksun astronomik tanımı, güneşin gök ekvatorunu geçtiği andır; gece-gündüz eşitliği bunun yaklaşık bir sonucudur, tanımı değildir.
  • Gün doğumu/batımının güneşin üst kenarına göre tanımlanması ve atmosferik kırılma nedeniyle ekinoks günü Türkiye'de gündüz ~8 dakika uzundur.
  • Gündüz ile gecenin eşitlendiği gün 26 Eylül civarıdır (Türkiye'nin enlem aralığında 25-27 Eylül).
aktas_nevsehir, sorun çok yerinde: isim tarihsel bir yaklaşımdan geliyor. Kırılma ve disk yarıçapı yüzünden ekvatorda bile ekinoks günü gündüz 12 saatten birkaç dakika uzundur. Ebru'ya bir kez daha teşekkürler.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:
  • efeates, yagmur_sevgi, ilyas_hava, mersinHavasi, Acar_Kahramanmaras, ElvanFirtina, veyselmeteo, sinoptikemin, melike355, Sinoptikkadir, Hulya_76, Zeliha83, Sinoptikfaruk, mugla71, samsunGozlem, zekii81
Alıntı
(24.09.2026, 19:40)HavaAdmin Yazdı: Kendi notumu alıntılayarak düzeltiyorum. Düzeltme: 'Bugün Türkiye'de gece ve gündüz eşit, 12'şer saat' ifadesi hatalıydı. Doğrusu:
  • Ekinoksun astronomik tanımı, güneşin gök ekvatorunu geçtiği...
Tamam, kabul ediyorum. Terimin astronomik tanımı güneşin gök ekvatorunu geçmesiymiş, eşitlik ondan farklı bir şeymiş. Ebru'ya hak veriyorum; dün kestirip atmıştım, 'moda' lafı da hoş olmadı, kusura bakma. Yıllardır yanlış bildiğim bir şeyi düzeltmiş oldum.
[-] aktas_nevsehir adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • SenayA_Yalova, mugla71, Meteoefe, cengizKar, Radarselcuk, meteohazal, ZulalFirtina, veyselmutlu, havaciserhat, niluferfirtina, elvank105
Alıntı
Yarın akşam 'eşitlik günü' gün batımını Ürgüp'teki peribacalarının arkasından çekmeyi planlıyorum. Hava açık görünüyor, Ürgüp'te gün batımı 18:30 civarı, 18:10 gibi yerimde olacağım. Böyle bir tartışmanın hatırasına güzel bir kare olur.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • tugrula710, sivasGozlem, necatit987, Sinoptikmert
Alıntı
Bugün Kayseri için uygulama gündüz süresini 12 sa 01 dk gösteriyor. Yarın 12 saatin altına inecek gibi. Ebru'nun hesabı tam tuttu, eline sağlık.
[-] cemil77 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • vanFirtina, MusHavasi, YildizFirtina
Alıntı