Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Ensemble tahmin nedir? Spagetti grafiklerini okumak için mini rehber

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Her mesajımda "ensemble'a bak" diyorum, kimse bakmıyor, çünkü grafik 50 renkli çizgiden oluşuyor ve spagetti tabağına benziyor. Bu yazı o tabağı okumayı öğretmek için. Yaz ortasında yazıyorum ki kışa kadar herkes öğrensin.

Ensemble nedir
Model bir kez çalıştırıldığında tek bir tahmin üretir (deterministik). Ama başlangıç koşullarını tam bilmiyoruz; ölçümler eksik ve hatalı. Ensemble, başlangıç koşullarını küçük farklarla değiştirip modeli çok kez çalıştırmaktır: GFS için GEFS (31 üye), ECMWF için ENS (51 üye). Üyeler birbirine yakınsa atmosfer öngörülebilir demektir; ayrışıyorsa belirsizlik büyüktür.

Spagetti grafiği nasıl okunur
  • Yatay eksen zaman (genelde 15 gün), dikey eksen değişken (T850, yağış, basınç). Her ince çizgi bir üye, kalın çizgi deterministik run, bazen ikinci kalın çizgi ensemble ortalaması.
  • İlk 3-4 gün çizgiler üst üstedir; sonra açılır. Açıldığı gün, tahmine güvenmeyi bırakacağınız gündür.
  • Deterministik run üyelerin en ucundaysa (örneğin tek başına -10 verirken üyelerin çoğu -3'teyse) o run "fantezi"dir. Üyelerin ortasındaysa ciddiye alın.
  • "Üyelerin %40'ı 0 °C altı" cümlesi, o gün için çizgilerin %40'ının sıfır çizgisinin altından geçmesidir. Olasılık dediğimiz şey budur, sihir değil.

Sık yapılan hatalar
  1. Ensemble ortalamasını tahmin sanmak. Ortalama, uç senaryoları yumuşatır; kar olayında ortalama +1 gösterirken üyelerin yarısı -4 yarısı +6 olabilir. Ortalamaya değil dağılıma bakın.
  2. Tek bir üyeyi seçip "bakın 12 numaralı üye kar veriyor" demek. 51 üyeden birinin kar vermesi %2 demektir.
  3. GEFS ile ENS'i karıştırmak. ENS daha yüksek çözünürlüklü ve genelde daha isabetli; ikisi uyumluysa güven artar.
  4. Yayılım genişken güven derecesi "yüksek" yazmak. Yayılım 6 derece ise güven düşüktür, run ne derse desin.

Pratik kural
Bir olayı ciddiye almak için: 120 saat içinde, iki ensemble sisteminde, üyelerin en az %40'ı aynı yönde. Bu üçü sağlanmadan takip başlığı açılmaz; sağlanınca da güven "orta"dan başlar.

Ücretsiz ensemble grafiği veren sitelerin listesi Model Okuma 101 başlığında var. Sorular buraya.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Alıntı
(26.07.2026, 19:44)ModelciKemal Yazdı: Her mesajımda "ensemble'a bak" diyorum, kimse bakmıyor, çünkü grafik 50 renkli çizgiden oluşuyor ve spagetti tabağına benziyor. Bu yazı o tabağı okumayı öğretmek için. Yaz ortasında yazıyorum ki kışa kadar herkes...
Teşekkürler, açıklamalarınla artık radar renklerini okuyabiliyorum.
Mobil cihazdan yazıyorum, kısa cevaplar için kusura bakmayın
[-] ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • keremk58
Alıntı
Sonunda spagettiyi anlayacağım. Bir soru: geçen Şubat İstanbul olayında ENS üyelerinin %30'u kar veriyordu ve kar yağdı (az ama yağdı). %30 "olmaz" mı demek, "olabilir" mi? Ben %30'u umut olarak okuyorum, sen istatistik olarak; ikimiz de aynı grafiğe bakıyoruz. Yeni başlayana bunu nasıl anlatırsın?
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • PalandokenKar, havacituran, bulutTugba, Sivas58, ibrahimavci, ilkert76
Alıntı
(26.07.2026, 19:44)ModelciKemal Yazdı: Her mesajımda "ensemble'a bak" diyorum, kimse bakmıyor, çünkü grafik 50 renkli çizgiden oluşuyor ve spagetti tabağına benziyor. Bu yazı o tabağı okumayı öğretmek için. Yaz ortasında yazıyorum ki kışa kadar herkes...
Çok teşekkürler ModelciKemal, sorumu bu kadar sabırla cevapladığın için.

Teşekkürler, bu grafiği görünce kafamdaki soru işaretleri gitti.
[-] mersinHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • havanazlican, sinem.ardahan
Alıntı
Katılmıyorum, bu çıktı sadece tek bir model koşusu, güvenilmez.

Kaç günlük tahminlere güvenmek mantıklı?
[-] umit86 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • gulizary_nigde
Alıntı
(26.07.2026, 23:14)KarAvcisi34 Yazdı: Sonunda spagettiyi anlayacağım. Bir soru: geçen Şubat İstanbul olayında ENS üyelerinin %30'u kar veriyordu ve kar yağdı (az ama yağdı). %30 "olmaz" mı demek, "olabilir" mi? Ben %30'u umut olarak okuyorum, sen istatistik...
%30 tam olarak şu demek: bu koşullar yüz kez yaşansa otuzunda kar yağar. Tek bir olayda yağması %30'u "doğru" yapmaz, yağmaması da "yanlış" yapmaz; on olaya bakınca üçünde yağmışsa tahmin kalibredir. Yeni başlayana anlatımım: %30 ile şemsiye alırsın, kürek almazsın. Sen umut olarak okuyabilirsin, yeter ki başlığa "kar geliyor" yazma; "%30, takipteyiz" yaz. Aramızdaki fark okuma değil, yazma farkı.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • baris715, konyameteo857, kaan_303, erhankeskin, serkan.kalkan, kutahyahavasi, emin98, muglaliipek, vedatmeteo, AynurSimsek59, Nazlican_meteo, gokyuzuEsra, MineOzkan76, Radartugrul, tekirdag84
Alıntı
Kemal'in listesine bir madde: ensemble yayılımı yalnızca zamanla değil, sinoptik düzenle de değişir. Blokaj kurulu ve akış yavaşsa 8. günde bile üyeler yakın kalabilir; hızlı zonal akışta 4. günde açılır. Yani "5 gün sonrası güvenilmez" genel kuralı her hafta aynı değildir; yayılıma bakmak bu yüzden zorunludur. Bir de "kümelenme" (clustering) kavramı: bazen üyeler iki gruba ayrılır, biri soğuk biri ılık. Ortalama ikisinin arasında anlamsız bir yerde kalır; bu durumda iki senaryoyu ayrı yazmak gerekir, tek bir tahmin vermek yanlıştır.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • doganu, vedats758, MeteoSabiha, serkan.kalkan, sinoptikdeniz, yagmur_Meral, semihMeteo, sedatKar, Derya_Sirnak, adanahavasi, serdarkar
Alıntı
Kaç günlük tahminlere güvenmek mantıklı?

ECMWF çıktısı için 3 saatlik yağış toplamları daha anlamlı.
Alıntı
ICON çıktısını nasıl okuyorsunuz, bir rehber var mı?
Yağmur kokusunu sevenler kulübü.
[-] yozgat646 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • ardahanhavasi, yasar22
Alıntı
Bu konu için gerçekten teşekkürler, yıllardır merak ettiğim şeyi anladım.
[-] ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • radarberk
Alıntı
Samsun havalimanında uçuşlar iptal olur mu?
Her sabah 07:00 ölçümü, Samsun
[-] serkan.kalkan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Azra_meteo
Alıntı
ECMWF çıktısında 500 hPa haritası derin bir oluk gösteriyor.

GFS uzun vadede sürekli aynı hatayı yapıyor, soğuğu abartıyor.
Meteoroloji sabır işidir.
Kar ölçümü: bahçede cetvel, üç noktanın ortalaması
[-] kastamonuhavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Batman317
Alıntı
Yeni başlayanlar için teknik ayrıntı: ensemble üyeleri deterministik run'dan daha düşük çözünürlükte çalışır (ENS yaklaşık 9 km, deterministik 9 km'ye yaklaştı ama GEFS 25 km civarı). Bu yüzden Uludağ gibi dar topografyada üyeler dağı "göremez", yağışı düz veriyor. Kayak merkezi ya da vadi tahmini yaparken ensemble yönü verir, miktarı yerel bilgiyle düzeltirsiniz. Ben Uludağ için ENS yağışını 1,5 ile çarpıyorum, iki sezondur oturmuş bir katsayı.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • savasgokce, gokyuzuMerve, Sultan_97, NazlicanAkbas01, erzurumFirtina, mersinGozlem, melike355
Alıntı
Yağmur yağarken neden hep İç Anadolu atlanıyor, coğrafi bir sebep mi var?
[-] Zeliha83 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • TunceliliDilek, yusuf_595, umut.tan
Alıntı
Bu konu için gerçekten teşekkürler, yıllardır merak ettiğim şeyi anladım. Herkese iyi akşamlar.
Kar tanesi kadar sabırlı ol.
[-] AynurSimsek59 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • meteoseher
Alıntı