Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

Sıcak Hava Dalgası ve Kuraklık Başlıkları: Ölçüm Kuralları ve Rekor İddiası Formatı (Lütfen Okuyun)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merhaba,

Yaz aylarında forumun en hareketli yeri burası oluyor ve her sıcak dalgasında aynı tartışmalar tekrarlanıyor: "47 derece ölçtüm", "asfaltta 60 derece", "hissedilen 52". Bu başlık, bölümün okunur kalması ve paylaşılan değerlerin karşılaştırılabilir olması için hazırlandı. Kısa tutmaya çalıştım; itiraz ve öneriler yanıt olarak yazılabilir.

1. Sıcaklık değeri paylaşırken zorunlu bilgiler
- İstasyon veya cihaz: MGM istasyonu mu, kendi istasyonunuz mu, araç termometresi mi?
- Konum ve yükseklik: ilçe/semt, deniz seviyesinden yükseklik, kıyıya uzaklık.
- Ölçüm saati ve gölgeleme: 2 m yükseklik, güneşten korunmuş sensör (radyasyon kalkanı) standarttır.
- Araç termometresi, asfalt/beton üstü ve balkon korkuluğu ölçümleri "resmî olmayan" diye açıkça işaretlenir; başlığa taşınmaz.

2. Rekor iddiası formatı
Rekor iddiası yalnızca MGM istasyon verisiyle açılır. Başlık örneği: "[REKOR?] Cizre 49,1 °C - 20 Temmuz 2021 MGM". Kendi istasyonunuz için "kişisel rekor" diyebilirsiniz; "Türkiye rekoru" demek için MGM'nin resmi değeri gerekir.

3. Hissedilen sıcaklık
Hissedilen değer yazan arkadaşlar hangi indeksi kullandığını belirtsin (ısı indeksi, Humidex, WBGT). Aynı hava için 41 ile 46 arasında değişen iki rakam dolaşması bu yüzden oluyor.

4. Kuraklık ve baraj başlıkları
Baraj doluluk oranları için İSKİ, ASKİ, İZSU ve DSİ bültenleri kaynak gösterilir. "Su bitiyor" tarzı başlıklar kapatılır; sayı ve tarih ile yazılır.

5. Sağlık ve uyarılar
MGM'nin sıcak hava uyarıları (sarı/turuncu) çıktığında ilgili başlığa bağlantı eklenir. Yaşlılar, çocuklar ve açık alanda çalışanlar için öneriler paylaşılabilir; ilaç ve tedavi tavsiyesi verilmez.

6. Yasak olanlar
"Yazın en sıcak günü" gibi kaynaksız manşetler, 15 günden uzun vadeli sıcak dalgası kehanetleri (Modeller bölümüne yazın) ve aynı dalga için ikinci başlık.

Sorularınızı bekliyorum. İyi yazlar, serin geceler.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • baris_hava, bulutTugba, YildizFirtina, emin98, salihMeteo, nalanruzgar, gokyuzuHacer, bayrak79, bartinmeteo226, zonguldak77, Erdem_Osmaniye, HavaAdmin
Alıntı
Vds satın al
Ayşe hocam, elinize sağlık; özellikle 1. maddedeki "araç termometresi başlığa taşınmaz" kuralını yıllardır bekliyordum. Bir ekleme önerim var: Antalya için havalimanı ve merkez istasyonunun ayrı yazılmasını kurala ekleyelim. Havalimanı istasyonu Aksu tarafında ve yaz öğleden sonralarında merkezden 1-2 derece serin ölçüyor; rekor tartışmalarının yarısı bu farktan çıkıyor. Bir de kendi istasyonunu paylaşanlar radyasyon kalkanının pasif mi fanlı mı olduğunu yazsın; pasif kalkan rüzgarsız öğlenlerde 1,5 dereceye kadar fazla gösterebiliyor.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • yakups, senerc, DamlaFirtina
Alıntı
(15.06.2025, 20:10)SinoptikAyse Yazdı: Merhaba, Yaz aylarında forumun en hareketli yeri burası oluyor ve her sıcak dalgasında aynı tartışmalar tekrarlanıyor: "47 derece ölçtüm", "asfaltta 60 derece", "hissedilen 52". Bu başlık, bölümün okunur kalması ve payla...
İkisini de ekledim, teşekkürler. Havalimanı/merkez ayrımı bütün kıyı illeri için geçerli aslında; İzmir Adnan Menderes ile Güzelyalı arasında da benzer fark var. Kalkan tipi bilgisini "zorunlu" değil "önerilir" olarak yazdım, yeni üyeleri korkutmayalım.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • erhankeskin, havaseher, EsinFirtina, MineOzkan76, Burcu_74, akgun04
Alıntı
Yağış miktarı istasyonumda son 24 saatte 32 mm oldu.

Fırtına dindi, şimdi sessizlik korkutucu; hasar tespiti yarın sabah.
Davis Vantage Pro2, çim üstü 1,5 m · Kızılcahamam / Ankara
[-] havacibulent adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • bulutNalan
Alıntı
Teknik bir not düşeyim: pasif kalkan hatası hakkında Antalya'daki arkadaşımız haklı, ben Bursa'da paralel ölçümde 1,2 derece fark gördüm (rüzgar 5 km/s altı, öğlen). Fanlı kalkan almak istemeyenler için pratik çözüm, sensörü kuzey cephede, zeminden 2 metre yukarıda ve duvardan en az 1 metre uzakta tutmak. Bu üç şartı sağlayan balkon ölçümü bile resmî değere 0,5 derece yaklaşıyor. İsteyen olursa karşılaştırma tablomu ayrı başlıkta paylaşırım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • meteohilal, havacibulent
Alıntı
Sıcaklık öğleden sonra üç saatte 9 derece düştü, cephe geçti anlaşılan. Bakalım.
[-] mert_trabzon adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • havanazan
Alıntı
Manisa şu an 32°C, güneşli ama kuzey rüzgarı yüzü kesiyor.
Tabletten yazıyorum, fotoğraflar sonradan eklenir
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • sevim_08, fidan83
Alıntı
Çatılar uçtu, camlar kırıldı; Akdeniz bu fırtınayı kolay unutmaz.
Soğuk hava dalgası mı? Şükür.
[-] Erdem_Osmaniye adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • konyaHavasi, meteohilal, Seher.Yaman
Alıntı
Başlık sabitlendi, forumun kural bağlantısına eklendi. Yaz boyunca tartışmalı rekor iddiaları bu başlığın 2. maddesine göre değerlendirilecek; kaynak yoksa başlık "tartışma" etiketiyle kalır, "rekor" etiketi almaz. Herkese serin bir yaz.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • zuhalgozlem, aydinHavasi
Alıntı
(15.06.2025, 20:10)SinoptikAyse Yazdı: Merhaba, Yaz aylarında forumun en hareketli yeri burası oluyor ve her sıcak dalgasında aynı tartışmalar tekrarlanıyor: "47 derece ölçtüm", "asfaltta 60 derece", "hissedilen 52". Bu başlık, bölümün okunur kalması ve...
Sabah çıkan uyarı akşama doğru turuncuya yükseltildi, boşuna değilmiş.
[-] mutlub adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ilker279
Alıntı
Vds satın al
(16.06.2025, 01:48)SinoptikAyse Yazdı: İkisini de ekledim, teşekkürler. Havalimanı/merkez ayrımı bütün kıyı illeri için geçerli aslında; İzmir Adnan Menderes ile Güzelyalı arasında da benzer fark var. Kalkan tipi bilgisini "zorunlu" değil "önerilir" olarak...
Doğru tespit, bu tür sistemlerin izlediği yol hep aynı.
Gaziantep için kar günü sayacı: sıfırlandı.
Alıntı
Bugün Manisa için ölçtüğüm en yüksek değer 21 derece oldu.
Model takibi: ECMWF 00z/12z, GFS dört run
[-] yalcin107 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • havaFadime, bulutKiymet, kutahyalihande, Radarsalih, ZulalFirtina, balikesirliumit, PalandokenKar
Alıntı
Bugün itibarıyla: Sıcak dalgası orman yangını riskini artırıyor, lütfen ateş yakmayın. Yeni gelişme olursa yazarım.
Konya için kar bekleyen sabırlı bir kalp.
[-] KonyaliMeryem adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • AsliAkbas97, IlaydaGozlem, kar_Cansu
Alıntı
İzmir 19°C, sabah çok soğuktu ama öğlen güneş açınca hava yumuşadı.
Kahramanmaraş rüzgarı benden sorulur.
[-] karozan adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • kastamonuGozlem, elazigliemre, GulbaharD873, meteosevil, HavaAdmin
Alıntı
(16.06.2025, 08:43)havacibulent Yazdı: Yağış miktarı istasyonumda son 24 saatte 32 mm oldu. Fırtına dindi, şimdi sessizlik korkutucu; hasar tespiti yarın sabah.
Teşekkürler havacibulent, uyarını ciddiye alıp aracı kapalı otoparka çektim; dolu gerçekten geldi.
Soğuk hava dalgası mı? Şükür.
[-] Erdem_Osmaniye adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • deniza933, serkan_00
Alıntı