10.05.2021, 21:05
Selam millet,
Ayşe açtı, ben de açtım. Burası model köşesi: GFS, ECMWF, ICON ve arada misafir olarak UKMO, GEM. Kısaca kurallar ve ne yapacağımız.
Bu forumda ne olacak?
Kurallar
Olasılık dili
Ben rakamla konuşurum. '%30 ihtimal' dediğimde 'olmayacak' demiyorum; on benzer durumdan üçünde olur diyorum. Heyecan yapmayın ama tamamen de unutmayın.
Hayırlı olsun, kahveler benden. 00z run = sabah kahvesi.
Ayşe açtı, ben de açtım. Burası model köşesi: GFS, ECMWF, ICON ve arada misafir olarak UKMO, GEM. Kısaca kurallar ve ne yapacağımız.
Bu forumda ne olacak?
- Run yorumları: Önemli sistemlerden önce 00z ve 12z run'larının karşılaştırması. 06z ve 18z'ye yalnızca kriz anlarında bakarım, onların güvenilirliği konusunda ayrı bir sohbetimiz olur.
- Model karnesi: Sezon sonunda hangi model hangi olayı kaç gün önceden yakaladı, nerede sapıttı; tablo halinde.
- Fantezi run arşivi: GFS'in 300. saatten sonra çizdiği o güzel, o hayali kar haritalarını müzeye kaldırdığımız sabit konu. Gülmek serbest, inanmak yasak.
- Sezon yazıları: Seasonal modeller ne diyor, ben ne diyorum; ikisi her zaman aynı değil.
Kurallar
- Konu açma yetkisi bende ve yönetimde. Cevap, itiraz, soru serbest.
- Harita paylaşırken model adı + run saati + tahmin saati üçlüsü zorunlu. '12z GFS, +120 saat' gibi. Tarihsiz, saatsiz harita görürsem silerim, kızmayın.
- 240 saat sonrası tek run haritasıyla 'kar geliyor' başlığı atmak bu forumda yasak. Onun yeri fantezi arşivi.
- Tahminler kişisel görüştür, resmi uyarı yerine geçmez. Kritik durumda MGM uyarısına bakılır, benim %30'uma değil.
Olasılık dili
Ben rakamla konuşurum. '%30 ihtimal' dediğimde 'olmayacak' demiyorum; on benzer durumdan üçünde olur diyorum. Heyecan yapmayın ama tamamen de unutmayın.
Hayırlı olsun, kahveler benden. 00z run = sabah kahvesi.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)