Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

Soru-Cevap Köşesi (Genel)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bir ek: bow echo'nun kuzey ucunda bazen 'kitap sonu' (bookend) girdabı oluşur ve orada kısa ömürlü hortum görülebilir. Nadir ama olası. Bu yüzden yayın tamamını izlemek lazım. Kitap sonu girdabı radarda küçük bir kanca şeklinde görülür, dikkatli bakmak lazım.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • erolb, DeryaGozlem, tamery349
Alıntı
Vds satın al
GFS bu hafta sonunu daha güneşli gösteriyor, planlarınızı yapabilirsiniz. Kütahya için en güvenilir model hangisi, deneyimi olan var mı?
Fırtına kovalar, sağanakta ıslanır.
[-] fatihkar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • osmaniyeliguler
Alıntı
Bursa meteogramında ensemble üyeleri 5 Ağustos sonrasında yelpaze gibi açılıyor.
Sıcaklık düşsün de nasıl düşerse düşsün.
[-] bursa98 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sirnakmeteo980
Alıntı
Atakum sahilinden geçen ay denizde bir su hortumu izledik, birkaç dakika sonra dağıldı. Hortum ile su hortumu arasındaki fark nedir? Karadeniz'de sık görülen hangisi? Kıyıda insanlar fotoğraf çekmek için toplandı, ama tehlikeli olabilir mi diye düşündüm.
[-] serefy adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • faruk.aygun
Alıntı
(09.07.2024, 20:49)serefy Yazdı: Atakum sahilinden geçen ay denizde bir su hortumu izledik, birkaç dakika sonra dağıldı. Hortum ile su hortumu arasındaki fark nedir? Karadeniz'de sık görülen hangisi? Kıyıda insanlar fotoğraf çekmek için toplandı, ama...
Su hortumu deniz üzerinde oluşan hortumdur. İki türü var: süper hücreye bağlı olanlar (nadir, güçlü) ve 'adil hava' su hortumları (sık, zayıf, kümülüs bulutlarının altında sıcak deniz üzerinde oluşur). Karadeniz ve Akdeniz'de sonbaharda gördüğümüzün çoğu ikinci türdür; deniz sıcak, üstündeki hava soğuk olunca oluşur. Karaya çıkınca genelde hızla dağılır. Karada oluşan hortum ise genelde güçlü bir fırtına bulutuna bağlıdır.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • bayburthavasi, AnkaraSinoptik, UnluM65
Alıntı
Samsun'dan onay: Eylül-Ekim aylarında deniz 22-24 °C iken üstünden ilk soğuk hava geçtiğinde Atakum açıklarında aynı sabah 3-4 su hortumu görebiliyoruz. Çoğu 10-15 dakika yaşıyor ve kıyıya ulaşmadan dağılıyor. Deniz ile hava arasındaki sıcaklık farkı ne kadar büyükse su hortumu ihtimali o kadar artıyor.
Samsun / Atakum | Deniz 12 °C, 850 hPa -8 °C: kar bantları kurulur. | Karayel yoksa kıyıya kar yok.
[-] SamsunKarayel adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • zonguldak04, cuneyt_kutahya
Alıntı
Geçen hafta yolda şiddetli bir orajın ortasında kaldık, arabayı kenara çekip içinde bekledik. Şimşek çakarken arabanın içi gerçekten güvenli mi, yoksa şansımız mı yaver gitti? Bir sonraki sefere ne yapmamız gerektiğini bilmek istiyorum.
Kar sevenler kulübü üyesi ❄️
Davis Vantage Pro2, çim üstü 1,5 m · Karacabey / Bursa
Alıntı
(01.06.2025, 21:33)tunao55 Yazdı: Geçen hafta yolda şiddetli bir orajın ortasında kaldık, arabayı kenara çekip içinde bekledik. Şimşek çakarken arabanın içi gerçekten güvenli mi, yoksa şansımız mı yaver gitti? Bir sonraki sefere ne yapmamız gerektiğini...
Kapalı, metal gövdeli bir araç görece güvenlidir; yıldırım akımı gövdenin dışından toprağa geçer. Pencereler kapalı olsun, metal kısımlara dokunmayın. Üstü açık araç, motosiklet, bisiklet güvenli değildir. En güvenlisi binanın içi. '30-30' kuralını hatırlayın: şimşekle gök gürültüsü arasındaki süre 30 saniyenin altındaysa kapalı alana geçin; son gök gürültüsünden sonra 30 dakika bekleyin.
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • tugaykose, havaciserhat, KahramanmarasHavasi
Alıntı
Konvektif risk haritalarında 'Orta' ile 'Yüksek' arasında nasıl karar veriyorsunuz? Sadece CAPE'e mi bakıyorsunuz? Aynı CAPE değeriyle bazen hiçbir şey olmuyor, bazen de çok sert fırtınalar görüyoruz. Bu farkın nedenini merak ediyorum.
Konya için kar bekleyen sabırlı bir kalp.
Alıntı
(19.05.2026, 20:15)KonyaliMeryem Yazdı: Konvektif risk haritalarında 'Orta' ile 'Yüksek' arasında nasıl karar veriyorsunuz? Sadece CAPE'e mi bakıyorsunuz? Aynı CAPE değeriyle bazen hiçbir şey olmuyor, bazen de çok sert fırtınalar görüyoruz. Bu farkın nedenini...
Hayır, dört şeye birlikte bakıyorum: CAPE (enerji), 0-6 km shear (örgütlenme), tetikleyici (cephe, oluk, dağ) ve nem. Örnek: CAPE 1.500, shear 20 knot = Orta; tek hücreler, kısa ömür. CAPE 1.500, shear 40 knot, cephe var = Yüksek; süper hücre potansiyeli. Yani aynı CAPE ile iki farklı risk seviyesi çıkabilir. CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım.
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • FigenRuzgar, gulizar947
Alıntı
Vds satın al

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası