Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Hava Durumu Uygulamaları Karşılaştırma (2022)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kışın bitmesiyle bir değerlendirme yapalım: Hangi hava durumu uygulaması bu kış işimize yaradı?

Bu karşılaştırmayı 'en iyi uygulama hangisi' sorusuna cevap olarak değil, 'hangi uygulama neyi iyi yapıyor' sorusuna cevap olarak yapmak istiyorum. Çünkü hiçbiri her şeyi iyi yapmıyor.

Değerlendirme ölçütlerim:
  • Veri kaynağı: Uygulama hangi modeli kullanıyor ve bunu açıkça söylüyor mu?
  • Kar tahmini: Kar ikonunu ne kadar kolay gösteriyor? (Bazıları sıfırın biraz üstünde bile kar gösteriyor.)
  • Radar: Türkiye'de radar katmanı var mı, ne kadar güncel?
  • Uyarılar: Resmi meteorolojik uyarıları gösteriyor mu?
  • Reklam ve gizlilik: Konum izni neden istiyor, reklam ne kadar rahatsız edici?

Benim bu kış kullandıklarım:
  • MGM'nin resmi uygulaması: Uyarılar ve resmi istasyon gözlemleri için vazgeçilmez. Tahmin kısmı sade.
  • Windy: Model karşılaştırması ve rüzgar için harika; ECMWF, GFS, ICON aynı ekranda. Kar tahmininde katmanı doğru okumak gerekiyor.
  • Meteoblue: Meteogramları çok bilgilendirici, özellikle kendi 'multimodel' görünümü belirsizliği iyi gösteriyor.
  • Genel amaçlı büyük uygulamalar: Hızlı bakış için iyi, kar olasılıklarında fazla iyimserler.

Siz hangilerini kullandınız, nerede yanıldılar, nerede işe yaradılar?
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • rustue87, gulbahar558, melihturkmen, Meteozeki, caglar.yuksel, antalyahavasi, Suna742, meteofunda, FigenRuzgar, harun_hava, Radarcan, Sinoptikmert
Alıntı
Halil, güzel ölçütler. Benim eklemem: Uygulamanın saat saat verdiği değerin hangi çalıştırmadan geldiğini göstermesi. Windy bunu yapıyor, 'ECMWF 00z' diye yazıyor. Genel uygulamaların çoğu hangi run'ı kullandığını söylemiyor, sabah baktığınız kar ikonunun dünkü 12z'den kalma olabileceğini bilemiyorsunuz.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • kastamonuhavasi, LodosBogazi, balikesirFirtina
Alıntı
Boran haftası deneyimi: Genel amaçlı iki büyük uygulama Çekmeköy için dört gün önceden '30 cm' gösterdi, sonra 5 cm'ye düşürdü, sonra 25 cm'ye çıkardı. Gerçek 52 cm oldu. Kar miktarı konusunda hiçbir uygulamaya güvenmiyorum; 850 hPa ve yağış haritasına kendim bakıyorum.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • LodosBogazi, bursa98
Alıntı
Rüzgar için Windy açık ara önde, ama sörfçüler için bir not: Kıyıdaki yerel ivmelenmeyi (Alaçatı'daki gibi) küresel modeller göremiyor. Tahmin 18 knot derse gerçekte 24 knot olabilir. Yerel rüzgar ölçüm istasyonlarını gösteren uygulamalar bu yüzden daha değerli.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • utku_816, eskisehirliziya, havacisedat
Alıntı
Bir eleştiri: Bazı uygulamalar 'hissedilen sıcaklık'ı hangi formülle hesapladığını söylemiyor. Antalya'da aynı saatte üç uygulamada 38, 41 ve 44 gördüm. Resmi bir hissedilen sıcaklık hesabı olmadan bu sayılar anlamsız. Sıcaklık için resmi istasyon gözlemini esas alın.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • umut.tan, havaCansu, Nazlican08
Alıntı
Tamamen haklısın SicakDalga07.
Alıntı
Ben Meteoblue'nun meteogramını yeni keşfettim, bu konudaki öneri sayesinde. Bir sorum var: Yağış olasılığı %40 ne demek? Günün %40'ında mı yağacak, yoksa yağma ihtimali %40 mı?
Her cephe yeni bir başlangıçtır.
[-] havaciabdullah adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Meteonuri
Alıntı
(25.04.2022, 21:34)havaciabdullah Yazdı: Ben Meteoblue'nun meteogramını yeni keşfettim, bu konudaki öneri sayesinde. Bir sorum var: Yağış olasılığı %40 ne demek? Günün %40'ında mı yağacak, yoksa yağma ihtimali %40 mı?
Güzel soru. Genelde şu demektir: O bölgedeki bir noktada, o zaman aralığında ölçülebilir yağış (genellikle 0,1 mm veya üzeri) olma olasılığı %40. Ensemble tabanlı uygulamalarda bu, üyelerin yaklaşık %40'ının yağış gösterdiği anlamına gelir. Günün yüzde kaçında yağacağını söylemez.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • IstasyonHalil, fatihkar, cetind58, tekirdag84
Alıntı
Özetleyeyim: Uyarılar için resmi uygulama, model karşılaştırması ve rüzgar için Windy, belirsizlik için Meteoblue'nun çoklu model görünümü, hızlı bakış için genel uygulamalar. Kar miktarı için hiçbiri; onun için bölge konuları. İki yıl sonra aynı karşılaştırmayı tekrarlayalım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • umut.tan, yalcin107
Alıntı
havaciabdullah haklı, bu kurguda temkinli olmak en doğrusu.
2012 yılından beri her sabah gökyüzü kontrolü.
Mobil cihazdan yazıyorum, kısa cevaplar için kusura bakmayın
[-] demira adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • YesimFirtina
Alıntı