25.09.2026, 19:44
Sabah kahvesi eşliğinde ECMWF haftalık ürünlerine baktım; Karadeniz için ilginç bir sinyal var, paylaşayım. Yağmur'un gözlem başlığını kirletmemek için model tartışması burada.
Ne görüyorum:
Yorum: 24-26 Eylül olayının üzerine, bir hafta arayla ikinci bir yükleme geliyor gibi. Toprak artık kuru değil, dolayısıyla aynı miktar bu sefer daha çok su akıtır. Bunu söyleyen ben olsam da hemen 'Karadeniz'e sel geliyor' başlığı açmayın; şu anda olasılık yüzde altmış civarı, miktar belirsiz.
Belirsizlik: Oluğun konumu (200 km batı-doğu kayması her şeyi değiştirir) ve hızı. Güven: Yağış olacağına orta-yüksek, miktara düşük.
Cuma ECMWF 12z'den sonra güncellerim. GFS fantezi yaparsa haber veririm.
Ne görüyorum:
- ECMWF haftalık (25 Eylül çalıştırması): 29 Eylül - 5 Ekim haftası için Doğu Karadeniz kıyısında yağış anomalisi normalin +40 ila +60 mm üzerinde. Sonraki hafta (6-12 Ekim) sinyal zayıflıyor ama hâlâ pozitif.
- ECMWF 00z operasyonel: 1-3 Ekim arasında Balkanlar'dan Karadeniz'e inen bir oluk, arkasında 850 hPa sıcaklığı 4-5 °C'ye düşüyor. Kıyıya yine kuzeyli akış; yani orografik yağış senaryosu tekrar.
- GFS 00z: Aynı oluğu görüyor ama 24 saat geç ve daha doğuda; Gürcistan'a kaydırıyor. 12z'yi bekleyelim, GFS'in 'oluk kaydırma' huyu bilinir.
- Ensemble: 51 üyenin 34'ü (%67) Trabzon-Hopa hattına 3 günde 60 mm üstü veriyor; 12 üye 100 mm üstü.
Yorum: 24-26 Eylül olayının üzerine, bir hafta arayla ikinci bir yükleme geliyor gibi. Toprak artık kuru değil, dolayısıyla aynı miktar bu sefer daha çok su akıtır. Bunu söyleyen ben olsam da hemen 'Karadeniz'e sel geliyor' başlığı açmayın; şu anda olasılık yüzde altmış civarı, miktar belirsiz.
Belirsizlik: Oluğun konumu (200 km batı-doğu kayması her şeyi değiştirir) ve hızı. Güven: Yağış olacağına orta-yüksek, miktara düşük.
Cuma ECMWF 12z'den sonra güncellerim. GFS fantezi yaparsa haber veririm.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)