09.08.2026, 22:08
Dün akşamdan beri sosyal medyada "Antalya'da 44,6 derece ölçüldü, tüm zamanların rekoru" paylaşımı dolaşıyor. Görsel bir dijital termometre ekranı; arka planda kaldırım ve park halinde araçlar var. Ne istasyon adı var, ne saat, ne de sensörün nerede durduğuna dair bilgi.
Benim 9 Ağustos ölçümlerim (Muratpaşa, fanlı kalkan, 2 m, çim zemin):
Yani gün gerçekten çok sıcaktı, bunu kimse inkâr etmiyor. Ama 40,3 ile 44,6 arasında 4,3 derece var ve bu fark meteorolojide "küçük" değil, iki ayrı şehir farkı. Aynı gün havalimanı tarafındaki üye arkadaşımızın istasyonu 41,8 yazmış; iç kesimde 42-43 mümkün, kıyıda 44,6 bana imkânsız görünüyor.
Sorularım basit:
1) Bu sensör nerede? Asfalt üstünde 1 m'de mi, duvara mı monte?
2) Radyasyon kalkanı var mı?
3) Kaçta okunmuş?
Bu üçüne cevap gelmeden "rekor" kelimesini kullanmayalım. Resmi rekor için MGM'nin standart istasyonunda ölçülmüş ve onaylanmış değer gerekir; kaldırım termometresi değil. Halil, ölçüm hatası kaynaklarını senin listelemeni rica ediyorum, her yaz aynı tartışmayı yapıyoruz, bir kere yazılsın.
Benim 9 Ağustos ölçümlerim (Muratpaşa, fanlı kalkan, 2 m, çim zemin):
- Maksimum: 40,3 °C, saat 15:10
- Nem o saatte: %38
- Hissedilen: 46 civarı
Yani gün gerçekten çok sıcaktı, bunu kimse inkâr etmiyor. Ama 40,3 ile 44,6 arasında 4,3 derece var ve bu fark meteorolojide "küçük" değil, iki ayrı şehir farkı. Aynı gün havalimanı tarafındaki üye arkadaşımızın istasyonu 41,8 yazmış; iç kesimde 42-43 mümkün, kıyıda 44,6 bana imkânsız görünüyor.
Sorularım basit:
1) Bu sensör nerede? Asfalt üstünde 1 m'de mi, duvara mı monte?
2) Radyasyon kalkanı var mı?
3) Kaçta okunmuş?
Bu üçüne cevap gelmeden "rekor" kelimesini kullanmayalım. Resmi rekor için MGM'nin standart istasyonunda ölçülmüş ve onaylanmış değer gerekir; kaldırım termometresi değil. Halil, ölçüm hatası kaynaklarını senin listelemeni rica ediyorum, her yaz aynı tartışmayı yapıyoruz, bir kere yazılsın.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)