21.09.2026, 00:32
Her yıl bu tarihlerde açılan geleneksel "kış nasıl geçecek" başlığı. Baştan söyleyeyim: bu başlık tahmin değil, eğilim sohbetidir. Aralık'ta kar yağmazsa bana değil, mevsimlik modellere kızın.
Elimizdekiler (Eylül güncellemeleri)
Teleconnection tarafı
Kemal'in kendi yüzdeleri
Yani: heyecan yapmayın, ama Ocak'ta bir SSW çıkarsa bu başlığa dönüp "Kemal %20 demişti" yazma hakkınızı saklı tutun. Sözlük için sabit başlık duruyor, oradan okuyun.
Elimizdekiler (Eylül güncellemeleri)
- ECMWF SEAS5 (5 Eylül çıktısı): Aralık-Ocak-Şubat için Türkiye geneli sıcaklık anomalisi +0,5 / +1 °C. Yağış: Batı ve Güney için normalin hafif üstü, İç Anadolu normal. Klasik "ılık ve ıslak" sinyali.
- C3S çoklu model: Aynı yönde ama daha silik. Sıcaklık için 7 modelin 6'sı normalin üstü diyor. Yağış için üç yukarı üç aşağı, biri kararsız.
- CFSv2: Bu hafta soğuk kış gösteriyor. Geçen hafta ılık gösteriyordu. Önümüzdeki hafta ne göstereceğini ben de merak ediyorum.
Teleconnection tarafı
- ENSO: Zayıf La Niña gelişiyor. Türkiye için etkisi "belki, dolaylı, biraz". Kış tahmini kurmak için yetersiz.
- Ekim Sibirya kar örtüsü ilerleme indeksi: Henüz ölçülmedi, Ekim sonunda konuşuruz. Bu indeksin negatif AO ile ilişkisi son yıllarda eskisi kadar güçlü değil, o yüzden büyütmeyin.
- NAO: Sonbahar NAO'su kış NAO'sunu söylemez. Söyleseydi hepimiz işsiz kalırdık.
- QBO (ekvatoral stratosferdeki rüzgar salınımı) bu kış doğulu fazda. Doğulu QBO, SSW ihtimalini istatistiksel olarak artırıyor. Küçük ama gerçek bir artı.
Kemal'in kendi yüzdeleri
- Ilık kış (anomali +1 üstü): %40
- Normal civarı, iki üç sert dalga ile: %40
- Soğuk kış: %20
Yani: heyecan yapmayın, ama Ocak'ta bir SSW çıkarsa bu başlığa dönüp "Kemal %20 demişti" yazma hakkınızı saklı tutun. Sözlük için sabit başlık duruyor, oradan okuyun.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)