Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(30.08.2026, 02:56)BulutKovalayan Yazdı: Uydu görüntülerine fotoğrafçı gözüyle bakmaya başladım ve bir yıl sonra bir şeyler oturdu; öğrendiklerimi yazıyorum, yanlışlarımı uzmanlar düzeltsin. Amaç: bir uydu karesine bakıp "bu cumulonimbus mu, cirrus mu, sis mi"...
Modelci olarak uydu, modeli kontrol ettiğim yer: modelin 12 saat önce çizdiği cepheyi uydunun bulut bandıyla karşılaştırırım, band 100 km kaydıysa o run'ın zamanlaması kaymıştır ve kısa vadeli tahmini elle düzeltirim. Bulut Kovalayan'ın "animasyona bak" maddesi altın; tek karede kar örtüsünü bulut sanmak kışın klasik hata, hatta bazen modeli değerlendiren sitelerde bile görüyorum. WV'de jet konumu için Ayşe'nin subsidence uyarısına katılıyorum, ben de o tuzağa düşmüştüm.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • guls, karshavasi, ozane, sevdaruzgar, HacerOdabasi01, erzurum61, BulutKovalayan
Alıntı

Bu Konudaki Mesajlar
RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - Yazar: ModelciKemal - 31.08.2026, 06:38