16.01.2022, 11:34
Merhaba arkadaşlar,
Dün Güney Pasifik'te, Tonga yakınlarındaki denizaltı volkanında çok güçlü bir patlama yaşandı. Etkilenen bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu olay, dünyadaki volkanik aktiviteleri tek bir yerde takip edebileceğimiz bir konu açmam için vesile oldu.
İnanılmaz bir istasyon kaydı
Dün akşam istasyonumun basınç grafiğinde saat 22:00 TSİ civarında kısa ama çok belirgin bir sıçrama gördüm. Önce sensör hatası sandım; sonra dünyanın dört bir yanındaki amatör ve resmi istasyonların aynı basınç dalgasını kaydettiğini öğrendim. Patlamanın yarattığı atmosferik basınç dalgası, binlerce kilometre yol alıp Bursa'daki balkonuma kadar ulaşmış. Grafikte birkaç saat arayla ikinci bir iz daha var: dalganın dünyanın öbür tarafından dolaşıp gelen kısmı olabilir.
Bu konunun kuralları
Takip formatı
İstasyonu olan arkadaşlar dün akşamki basınç kayıtlarına baksın; Türkiye'den ne kadar çok kayıt toplarsak o kadar güzel bir karşılaştırma yaparız.
Dün Güney Pasifik'te, Tonga yakınlarındaki denizaltı volkanında çok güçlü bir patlama yaşandı. Etkilenen bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu olay, dünyadaki volkanik aktiviteleri tek bir yerde takip edebileceğimiz bir konu açmam için vesile oldu.
İnanılmaz bir istasyon kaydı
Dün akşam istasyonumun basınç grafiğinde saat 22:00 TSİ civarında kısa ama çok belirgin bir sıçrama gördüm. Önce sensör hatası sandım; sonra dünyanın dört bir yanındaki amatör ve resmi istasyonların aynı basınç dalgasını kaydettiğini öğrendim. Patlamanın yarattığı atmosferik basınç dalgası, binlerce kilometre yol alıp Bursa'daki balkonuma kadar ulaşmış. Grafikte birkaç saat arayla ikinci bir iz daha var: dalganın dünyanın öbür tarafından dolaşıp gelen kısmı olabilir.
Bu konunun kuralları
- Volkanik aktivite paylaşımlarında kaynak belirtin: Küresel Volkanizma Programı (GVP) haftalık raporları, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) volkan gözlemevleri, ilgili ülkenin resmi volkan izleme kurumları.
- Can kaybı ve hasar rakamları yazılmaz; resmi açıklamalar esastır.
- "Süper volkan patlıyor" türü doğrulanmamış iddialar paylaşılmaz.
- Meteorolojik etkiler (kül bulutu, havacılık uyarıları, iklim etkileri) ayrıca tartışılabilir.
Takip formatı
Kod:
Volkan · ülke · tarih · aktivite türü · kaynak
Etna · İtalya · 16.01.2022 · stromboliyen aktivite, lav fıskiyesi · yerel gözlemeviİstasyonu olan arkadaşlar dün akşamki basınç kayıtlarına baksın; Türkiye'den ne kadar çok kayıt toplarsak o kadar güzel bir karşılaştırma yaparız.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)