20.09.2026, 20:47
İki kıştır Balkanlar'dan gelen işaretleri Ekim'de okudum. Bu yıl Ayşe'nin ön izlenim formatını ben de deniyorum: şimdi kısa bir ön izlenim, Ekim sonunda ayrıntılı senaryolar.
Ön izlenim: Balkanlar ve Doğu Avrupa
Sonbahar için beklentim
Kış için ilk izlenim (güven düşük)
Erken soğuk birikiminin olmaması, kışın ilk yarısının ılık başlayabileceğine işaret ediyor. İki kıştır Ocak-Şubat penceresinde Balkan girişi yaşadık; üçüncü yıl için iddialı olmak istemiyorum. Ekim sonunda Sibirya kar örtüsü ve stratosfer verisini görmeden senaryo yazmayacağım.
Ekim'in ilk haftasında da bu ön izlenime kısa bir not ekleyeceğim.
Ekim sonunda neye bakacağım?
Bu dört başlığın her biri için Ekim sonunda kısa bir tablo paylaşacağım; senaryoları ancak o tablodan sonra yazacağım.
Tutmazsa söylersiniz
Ön izlenim, ayrıntılı tahminden ne kadar farklı çıkacak, onu da birlikte göreceğiz.
Özet
Ön izlenim: Balkanlar ve Doğu Avrupa
- Eylül'ün üçüncü haftasında Rusya'nın batısında sıcaklıklar normale yakın; geçen yılki erken soğuk birikimi bu yıl yok.
- Balkanlar'ın kuzeyinde Eylül yağışları normalin altında; toprak kuru.
- Karadeniz yüzey suyu yine normalin üzerinde.
Sonbahar için beklentim
- Ekim: Trakya'da ılık ve kurak başlangıç; ayın ikinci yarısında ilk kuvvetli kuzeydoğulu rüzgar ve Karadeniz kıyısında sağanak.
- Kasım: Normal civarı; ay sonuna doğru Edirne ovasında ilk don geceleri. İlk kar olasılığı düşük.
Kış için ilk izlenim (güven düşük)
Erken soğuk birikiminin olmaması, kışın ilk yarısının ılık başlayabileceğine işaret ediyor. İki kıştır Ocak-Şubat penceresinde Balkan girişi yaşadık; üçüncü yıl için iddialı olmak istemiyorum. Ekim sonunda Sibirya kar örtüsü ve stratosfer verisini görmeden senaryo yazmayacağım.
Ekim'in ilk haftasında da bu ön izlenime kısa bir not ekleyeceğim.
Ekim sonunda neye bakacağım?
- Sibirya ve Doğu Avrupa'da kar örtüsünün Ekim sonundaki durumu; Balkanlar'a soğuk hava sağlayacak birikimin ilk işareti.
- Polar girdabın gücü; zayıf girdap kışın bloklu akışa açık olması demek.
- NAO eğilimi; Aralık başında pozitifse Balkan senaryolarının güvenini bir basamak indireceğim.
- Karadeniz yüzey suyu; soğuk girişlerde kıyıdaki kar bantlarının şiddetini belirleyecek.
Bu dört başlığın her biri için Ekim sonunda kısa bir tablo paylaşacağım; senaryoları ancak o tablodan sonra yazacağım.
Tutmazsa söylersiniz
Ön izlenim, ayrıntılı tahminden ne kadar farklı çıkacak, onu da birlikte göreceğiz.
Özet
- Ekim ılık ve kurak başlangıç, ay ortasından sonra kuzeydoğulu rüzgar.
- Kasım normal; ilk don geceleri ay sonu.
- Kış: Ekim sonunda ayrıntılı.
Edirne | Balkanlar soğursa Trakya titrer. | Tahmin = senaryo + güven derecesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)