Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

Kırağı Soğukları Değerlendirmesi (5-12 Şubat 2023)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bir haftalık kuru soğuk nihayet yumuşadı. Ankara ve İç Anadolu için değerlendirmemi yazıyorum; önce sinoptik, sonra ilçe, sonra benim hatam.

1) Sinoptik durum
Sibirya yükseği 3 Şubat'tan itibaren batıya uzandı ve merkez basıncı 1.045-1.050 hPa'ya ulaştı. İç Anadolu, yükseğin güneybatı kenarında kaldı. 850 hPa sıcaklıkları Ankara üzerinde -12/-14 °C. Ocak sonundan kalan 8-12 cm'lik kar örtüsü, açık gökyüzü ve rüzgarsız gecelerle birleşince ovalarda çok güçlü radyasyon soğuması oldu. Sabahları ağaçlar ve teller kalın bir kırağı ile kaplandı; olayın adı da buradan geliyor.

2) Ankara ilçe bazlı gözlemler (en soğuk sabah, 8 Şubat)
Kod:
İlçe / nokta Min / Maks Esenboğa -17 / -5 Polatlı -18 / -4 Etimesgut -15 / -4 Keçiören -14 / -5 Çankaya merkez -12 / -3 Gölbaşı -16 / -3
Forum raporları ve kamuya açık istasyon verilerinden derlendi.

3) Benim tahminim ve hatam
4 Şubat'ta bölge konusunda şunu yazmıştım: 'Esenboğa -12 / -3, Çankaya -9 / -1, Etimesgut -11 / -2.' Minimumlarda 3-5 derece sıcak kaldım. Hatanın kaynağı açık: modelin 2 m sıcaklık çıktısına fazla güvendim ve kar örtüsünün etkisini yeterince eklemedim. Maksimumlarda ise 1-2 derece sıcak kaldım; gündüz güneşi karı eritmeye yetmedi, yüzey soğuk kaldı.

4) Belirsizlik ve ders
Kar örtüsü + açık gece + rüzgarsız hava üçlüsü varsa, modelin minimumuna ovalarda 4-6 derece ek soğuk koymam gerekiyordu. Bundan sonra bu düzeltmeyi yazılarımda açıkça belirteceğim.

5) Etkiler
Su sayaçları ve dış mekân boruları için uzun süreli don riski yüksekti. Ayrıntılı etkiler için belediye ve ilgili kurum açıklamalarına bakın; burada meteorolojik tarafı konuşalım.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.
[-] AnkaraSinoptik adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • yildizgozlem, yozgat646, TurkS00, EgeMeltem, gulbahar558, GulbaharPehlivan65, kardursun, DamlaFirtina, NazlicanAkbas01, havacipolat, yildirimv, karozan, mugla05
Alıntı
Vds satın al

Bu Konudaki Mesajlar
Kırağı Soğukları Değerlendirmesi (5-12 Şubat 2023) - Yazar: AnkaraSinoptik - 13.02.2023, 20:39