27.09.2024, 20:31
Geçen haftanın Akdeniz siklonu artık geride. Forumda 'medicane mi, değil mi' tartışması çok konuşuldu; önce meteorolojiyi, sonra Ege'ye etkisini, sonra o tartışmayı yazıyorum.
1) Sistemin gelişimi
2) Ege'ye etkisi (forum raporları ve kamuya açık istasyonlar)
Dalga yüksekliği Muğla açıklarında 4-5 metre. Etkiler ve varsa hasar bilgisi için resmi açıklamalara bakın; burada meteorolojik tarafı konuşuyoruz.
3) Medicane mi?
'Medicane' (Akdeniz tropikal benzeri siklonu), sıcak çekirdekli ve simetrik yapılı Akdeniz alçaklarına verilen ad. Bu sistem 20-21 Eylül'de sıcak çekirdek eğilimi gösterdi, ama tam bir tropikal yapıya kavuşup kavuşmadığını bilimsel analizler söyleyecek. Ben 'sıcak çekirdek eğilimli Akdeniz siklonu' demeyi tercih ediyorum.
4) Tahminim nasıl çıktı?
18 Eylül'de 'Muğla kıyıları 50-80 mm, İzmir 30-50 mm' yazmıştım. Aralıklar tuttu. Rüzgarı ise biraz düşük tahmin ettim; Datça'daki 45 knot beklediğimin üzerindeydi.
1) Sistemin gelişimi
- 19 Eylül: Libya açıklarında, üst seviyede kopmuş bir soğuk çekirdeğin altında yüzey alçağı oluştu. Deniz yüzeyi 27-28 °C; normalin 1.5-2 °C üzerinde.
- 20-21 Eylül: Alçak kuzeydoğuya, Girit'in batısına ilerledi. Uydu görüntülerinde merkez etrafında simetrik bir bulut yapısı ve kısa süreli göz benzeri bir açıklık vardı. Merkez basıncı 998-1.000 hPa.
- 22 Eylül: Rodos açıklarına ulaştı; Muğla ve Aydın kıyılarında kuvvetli yağış ve fırtına. Akşam saatlerinde İzmir'e ulaşan yağış bantları.
- 23 Eylül: Karaya yaklaştıkça sıcak deniz desteğini kaybetti, zayıflayarak kuzeye çekildi.
2) Ege'ye etkisi (forum raporları ve kamuya açık istasyonlar)
Kod:
Yer Toplam yağış En kuvvetli rüzgar
Datça 75-80 mm 45 knot hamle
Marmaris 65-70 mm 38 knot
Kuşadası 55-60 mm 35 knot
İzmir (Bornova) 45-50 mm 25 knot
Bodrum 50-55 mm 40 knot3) Medicane mi?
'Medicane' (Akdeniz tropikal benzeri siklonu), sıcak çekirdekli ve simetrik yapılı Akdeniz alçaklarına verilen ad. Bu sistem 20-21 Eylül'de sıcak çekirdek eğilimi gösterdi, ama tam bir tropikal yapıya kavuşup kavuşmadığını bilimsel analizler söyleyecek. Ben 'sıcak çekirdek eğilimli Akdeniz siklonu' demeyi tercih ediyorum.
4) Tahminim nasıl çıktı?
18 Eylül'de 'Muğla kıyıları 50-80 mm, İzmir 30-50 mm' yazmıştım. Aralıklar tuttu. Rüzgarı ise biraz düşük tahmin ettim; Datça'daki 45 knot beklediğimin üzerindeydi.
İzmir / Bornova | Ege'de kış, yağmurun şiddetiyle ölçülür. | Kar mı? Bozdağ'a bak.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)