01.04.2023, 20:03
2023 konvektif sezonu için takip konusu açıldı. Nisan'dan Ekim sonuna kadar oraj, dolu, kuvvetli rüzgar ve hortum raporlarını burada toplayacağız. Sezon kapanınca konu kilitlenir ve 2024 kopyası açılır.
Rapor formatı (lütfen uyalım)
Dolu çapını mümkünse bir cetvel ya da bilinen bir nesneyle (bozuk para, nohut, ceviz) karşılaştırarak yazın. 'Kocaman dolu' ölçü değildir.
Günlük risk seviyesi
Aktif günlerde sabah 09:00 civarı bölge bölge risk seviyesi yazacağım: Düşük / Orta / Yüksek. Yüksek risk günlerini 2-3 gün önceden işaretlemeye çalışacağım.
Kurallar
2023 beklentileri (kısaca)
Kış İç Anadolu'da kuru, Karadeniz'de normal geçti. İlkbaharda sık oluk geçişi var. Mayıs sonu - Haziran için İç Anadolu'da dolu aktivitesi, yaz ortasında sıcak sırt, sırtın kırıldığı günlerde sert olaylar bekliyorum. Sezon tahmini ayrı bir yazı olarak gelecek; burası canlı takip yeri.
Kolay gelsin, gökyüzü bol ama zararsız olsun.
Rapor formatı (lütfen uyalım)
Kod:
İlçe · saat · olay · dolu çapı / rüzgar · kaynak
Örnek: Keçiören · 17:40 · dolu + kuvvetli sağanak · 2 cm · kendi gözlemim
Örnek: İzmit · 19:15 · kuvvetli rüzgar · tahmini 70 km/s · istasyon verisiGünlük risk seviyesi
Aktif günlerde sabah 09:00 civarı bölge bölge risk seviyesi yazacağım: Düşük / Orta / Yüksek. Yüksek risk günlerini 2-3 gün önceden işaretlemeye çalışacağım.
Kurallar
- Hortum raporları: konum, saat ve görsel doğrulama. Görsel yoksa 'bildirim' olarak kalır, sezon sayımına girmez.
- Hasar, yaralı ya da can kaybı bilgisi paylaşılmaz; resmi açıklamalara yönlendiririz. Bu konu meteorolojik takip konusudur.
- Eski yıllara ait görüntüleri 'bugün' diye paylaşmayın; tarih ve konum doğrulaması yapılır.
- Tahminlerim resmi uyarı yerine geçmez. MGM uyarılarını takip edin.
- Güvenlik önce: ilk gök gürültüsünde açık alandan çıkın; fotoğraf için risk almayın.
2023 beklentileri (kısaca)
Kış İç Anadolu'da kuru, Karadeniz'de normal geçti. İlkbaharda sık oluk geçişi var. Mayıs sonu - Haziran için İç Anadolu'da dolu aktivitesi, yaz ortasında sıcak sırt, sırtın kırıldığı günlerde sert olaylar bekliyorum. Sezon tahmini ayrı bir yazı olarak gelecek; burası canlı takip yeri.
Kolay gelsin, gökyüzü bol ama zararsız olsun.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)