01.04.2026, 20:09
2026 konvektif sezonu takip konusu açıldı. Dördüncü sezonumuz; 2023-2025 kayıtları arşivde, bu yıl da aynı disiplinle devam.
Rapor formatı
Risk seviyesi ve olasılık
Bu sezondan itibaren Yüksek risk günlerinde, risk seviyesinin yanına bir olasılık da yazacağım: 'Kocaeli'de 4 cm üstü dolu %30' gibi. Sezon tahminimde de olasılık kullanıyorum; karnede Brier skoru ile puanlanacağım.
2026 beklentileri
İlkbahar boyunca Doğu Avrupa'da kesik alçak (üst seviyede soğuk çekirdekli, yavaş hareket eden alçak basınç) sıklığı çok yüksek. Bu desen Mayıs-Haziran'da sürerse İç Anadolu için son üç yılın en aktif sezon başını görebiliriz. Temmuz-Ağustos için sırt, Eylül'ün ikinci yarısı için Karadeniz ve Marmara'da sezon sonu kuvvetli sağanaklar ve su hortumları bekliyorum.
Kurallar
İyi sezonlar, gökyüzü bol ama zararsız olsun.
Rapor formatı
Kod:
İlçe · saat · olay · dolu çapı / rüzgar · kaynak
Örnek: Aksaray merkez · 17:05 · dolu + kuvvetli sağanak · 2.5 cm · kendi gözlemim
Örnek: Atakum açıkları · 08:30 · su hortumu · kıyıdan ~2 km · fotoğraflaRisk seviyesi ve olasılık
Bu sezondan itibaren Yüksek risk günlerinde, risk seviyesinin yanına bir olasılık da yazacağım: 'Kocaeli'de 4 cm üstü dolu %30' gibi. Sezon tahminimde de olasılık kullanıyorum; karnede Brier skoru ile puanlanacağım.
2026 beklentileri
İlkbahar boyunca Doğu Avrupa'da kesik alçak (üst seviyede soğuk çekirdekli, yavaş hareket eden alçak basınç) sıklığı çok yüksek. Bu desen Mayıs-Haziran'da sürerse İç Anadolu için son üç yılın en aktif sezon başını görebiliriz. Temmuz-Ağustos için sırt, Eylül'ün ikinci yarısı için Karadeniz ve Marmara'da sezon sonu kuvvetli sağanaklar ve su hortumları bekliyorum.
Kurallar
- Hortum raporlarında görsel doğrulama zorunlu; yoksa bildirim olarak kalır.
- Hasar, yaralı ve can kaybı bilgisi paylaşılmaz; resmi kaynaklara yönlendiririz.
- Resmi uyarılar esastır; benim risk seviyelerim tamamlayıcıdır.
- Tarih ve konum doğrulaması olmayan görüntüler silinir.
- Fotoğraf ve video için risk almayın. Hiçbir kare canınızdan değerli değil.
İyi sezonlar, gökyüzü bol ama zararsız olsun.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)