03.10.2022, 21:15
Merhaba arkadaşlar,
Yönetimin açtığı bu köşede Marmara, Ege ve Karadeniz için rüzgar, fırtına ve deniz durumu tahminlerimi paylaşacağım. Çanakkale'de yaşıyorum, yirmi yılı aşkın süredir tekneyle uğraşıyorum; yazdıklarım bir meteoroloji mühendisinin değil, denizde rüzgarı yiyerek öğrenmiş birinin notları. Bunu baştan söylemek istiyorum.
Bu blogda neler olacak?
Yazım biçimim
Her fırtına mesajının başında şu satır olacak:
Kurallar
Son olarak her fırtına öncesi tekrarlayacağım cümleyi şimdiden yazayım: tekneleri bağlayın, kıyı yolunda park etmeyin. Hoş geldiniz.
Yönetimin açtığı bu köşede Marmara, Ege ve Karadeniz için rüzgar, fırtına ve deniz durumu tahminlerimi paylaşacağım. Çanakkale'de yaşıyorum, yirmi yılı aşkın süredir tekneyle uğraşıyorum; yazdıklarım bir meteoroloji mühendisinin değil, denizde rüzgarı yiyerek öğrenmiş birinin notları. Bunu baştan söylemek istiyorum.
Bu blogda neler olacak?
- Lodos ve poyraz fırtınaları için 48-72 saat önceden değerlendirme: rüzgar knot ve Bofor olarak, dalga metre olarak.
- Akdeniz'de oluşan alçak basınç merkezlerinin takibi: merkez basıncı (hPa), izlediği yol, Ege ve Marmara'ya etkisi.
- Sonbahar ve kış başında sezon düşüncelerim, sezon sonunda da karne. Tutmayanı saklamayacağım.
- Boğaz rüzgar rejimi: Çanakkale ve İstanbul boğazlarında rüzgarın nasıl kanalize olduğu.
Yazım biçimim
Her fırtına mesajının başında şu satır olacak:
Kod:
Sistem: <alçak/yüksek konumu, merkez basıncı>
Rüzgar: <yön, ortalama/hamle knot, Bofor>
Deniz: <bölge, belirgin dalga yüksekliği m>
Zaman: <başlangıç - zirve - bitiş, TSİ>Kurallar
- Konu açma yetkisi bende ve yönetimde; siz her konuya cevap yazabilir, soru sorabilirsiniz.
- Yazdıklarım kişisel görüştür. Resmi uyarı için MGM'nin denizcilik bültenlerine ve kıyı emniyeti duyurularına bakın. Denize çıkma kararınızı bir forum mesajına bağlamayın.
- Kendi gözleminizi yazacaksanız yer ve saat verin: "Kepez, 14:20, poyraz 25 knot" gibi.
Son olarak her fırtına öncesi tekrarlayacağım cümleyi şimdiden yazayım: tekneleri bağlayın, kıyı yolunda park etmeyin. Hoş geldiniz.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)