24.03.2025, 20:37
Kış 2024-2025 karnesi. Olasılık tahminlerini tek bir kışla puanlamak istatistiksel olarak zayıf; bu yüzden hem "tuttu mu" sorusunu hem de olasılık skorunu veriyorum.
Olasılık tahminleri ve gerçekleşme
Brier skoru
Üç olasılık tahmini için ortalama Brier skoru 0,20. İklim tahmini (her olay için uzun dönem sıklığı) 0,24 veriyor. Yani iklimden biraz daha iyiyim; küçük ama gerçek bir beceri.
Kalibrasyon tablosu (Kasım-Mart, 2-4 hafta tahminleri)
%50-60 bandında biraz temkinliymişim, %60-70 bandında iyi kalibre.
Ne öğrendim?
Özet: Isınma sinyali doğru, soğuk dalga penceresi doğru, SSW olmadı. Brier 0,20; iklimden iyi.
Olasılık tahminleri ve gerçekleşme
Kod:
Olay Tahmin Gerçekleşme
Sıcaklık normalin üstü (Ara-Şub) %55 Evet (+0,9 °C)
En az bir güçlü soğuk dalga %45 Evet (17-24 Şubat)
SSW (Ocak-Şubat) %35 Hayır (vorteks zayıfladı, tersine dönmedi)
Şubat'ta soğuk dalga penceresi 2. yarı EvetBrier skoru
Üç olasılık tahmini için ortalama Brier skoru 0,20. İklim tahmini (her olay için uzun dönem sıklığı) 0,24 veriyor. Yani iklimden biraz daha iyiyim; küçük ama gerçek bir beceri.
Kalibrasyon tablosu (Kasım-Mart, 2-4 hafta tahminleri)
Kod:
Verdiğim olasılık Tahmin sayısı Gerçekleşme oranı
%30-40 9 %33
%40-50 7 %43
%50-60 8 %62
%60-70 5 %60Ne öğrendim?
- SSW olmadan da vorteksin zayıflaması Şubat'ta blokajı destekledi. SSW'yi tek belirleyici görmemek gerekiyor.
- MJO faz 7'ye ilerleyişi Ocak ortasındaki güncellememde doğru bir sinyal verdi.
- "%45" deyip gerçekleşen bir olay, "%45"in iyi bir tahmin olduğunu kanıtlamaz; ama tabloya bir satır daha ekler.
Özet: Isınma sinyali doğru, soğuk dalga penceresi doğru, SSW olmadı. Brier 0,20; iklimden iyi.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)