07.09.2026, 20:32
Sonbahar eğilimi ve ilk panel. Bu sonbahar için olasılık haritamı, sonra da yeni formatlı paneli paylaşıyorum.
Başlangıç koşulları
Olasılık haritam (Eylül sonu - Kasım)
Yeni panel formatı
Geçen kışın derslerinden: ilkbaharda zirai don satırı, sonbaharda Karadeniz yağış satırı, kışın koşullu olasılıklar.
Geçen sonbahardan ders
2025 sonbaharında 2-4 haftalık tahminlerimin en zayıf yeri Ekim'in ikinci yarısıydı; MJO sinyali zayıflayınca olasılıklarım iklime yaklaştı ama ben yine de %60 yazmıştım. Bu yıl MJO genliği 1'in altındayken 3. hafta için %55'in üstüne çıkmayacağım. Kalibrasyon tablosunun bana öğrettiği en önemli şey bu: sinyal zayıfsa emin görünmemek.
Özet: Eylül sonu ilk soğuk giriş, Ekim serin ve Karadeniz'de yağışlı eğilim, Kasım başı ılık. İlk kar için henüz erken; kış yazısı Kasım'da.
Başlangıç koşulları
- ENSO: El Niño eğilimi gelişiyor, Niño 3.4 +0,7. Kışa kadar orta şiddete ulaşma olasılığı %50. Türkiye'ye etkisi zayıf.
- QBO: Batılı fazdan doğulu faza geçiş başlıyor. Doğulu QBO, kış ortasında vorteks zayıflaması olasılığını biraz artırır.
- Deniz: Akdeniz ortalamanın ~1 °C üstü, Karadeniz ortalamanın biraz üstü.
- Toprak nemi: Kuzeyde ortalama, İç Anadolu ve güneyde yaz sonu kuraklığı.
Olasılık haritam (Eylül sonu - Kasım)
Kod:
Eylül son haftası kuzeyli soğuk giriş : %55
Ekim sıcaklığı normalin altı : %40
Ekim yağışı Karadeniz'de normalin üstü : %55
Kasım ilk yarısı ılık, sırt baskın : %50
İlk kar (İstanbul yüksek kesimler, Kasım sonu) : %15Yeni panel formatı
Geçen kışın derslerinden: ilkbaharda zirai don satırı, sonbaharda Karadeniz yağış satırı, kışın koşullu olasılıklar.
Kod:
Panel (7 Eylül)
NAO : +0,3 -> 2 haftada -0,5'e iniş eğilimi
AO : 0,0 -> hafif negatif
MJO : Faz 4, genlik 0,9 (zayıf)
SPV : Mevsim başı, vorteks oluşum aşamasında
Türkiye 2-4 hafta:
Sıcaklık: 2. hafta normalin üstü %55, 3. hafta normalin altı %50
Karadeniz yağış (3. hafta): normalin üstü %50
Marmara 25 kt+ rüzgar (3. hafta): iklim üstüGeçen sonbahardan ders
2025 sonbaharında 2-4 haftalık tahminlerimin en zayıf yeri Ekim'in ikinci yarısıydı; MJO sinyali zayıflayınca olasılıklarım iklime yaklaştı ama ben yine de %60 yazmıştım. Bu yıl MJO genliği 1'in altındayken 3. hafta için %55'in üstüne çıkmayacağım. Kalibrasyon tablosunun bana öğrettiği en önemli şey bu: sinyal zayıfsa emin görünmemek.
Özet: Eylül sonu ilk soğuk giriş, Ekim serin ve Karadeniz'de yağışlı eğilim, Kasım başı ılık. İlk kar için henüz erken; kış yazısı Kasım'da.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)