13.04.2026, 19:44
Merhaba,
11-14 Nisan 2026 arası İç Anadolu'nun doğusu ve Kapadokya için zirai don (bitkilerin hassas döneminde oluşan don) riski taşıyan bir dönem geliyor. Bu başlığı hem tahmin hem de üreticiler için gözlem paylaşımı amacıyla açıyorum.
Sinoptik durum
9 Nisan'da Karadeniz üzerinden geçen soğuk cephenin ardından kuzeyden soğuk ve kuru hava iniyor; 850 hPa sıcaklığı 11 Nisan'da Kayseri üzerinde -4 °C'ye kadar düşüyor. Asıl tehlike cephe geçişindeki soğuk değil, 12 ve 13 Nisan geceleri kurulan yüksek basınç altında açık ve sakin havada oluşacak radyasyon donu.
Neden kritik?
Model durumu
ECMWF 00z: 12 Nisan sabahı Kayseri -3, Nevşehir -2, Develi -5. ICON benzer, GFS 1 derece ılık. Güven derecesi yüksek; bu tür sakin ve açık geceleri modeller iyi yakalar, hata payı vadilerde modelin göremediği yerel soğuk gölleridir.
Önlemler (genel bilgi, MGM zirai don bültenlerinden)
Bölgeden gece ölçümleri bekliyorum: saat, rakım, vadi/yamaç, sıcaklık. MGM'nin zirai don uyarısı yayımlanırsa buraya ekleyeceğim.
11-14 Nisan 2026 arası İç Anadolu'nun doğusu ve Kapadokya için zirai don (bitkilerin hassas döneminde oluşan don) riski taşıyan bir dönem geliyor. Bu başlığı hem tahmin hem de üreticiler için gözlem paylaşımı amacıyla açıyorum.
Sinoptik durum
9 Nisan'da Karadeniz üzerinden geçen soğuk cephenin ardından kuzeyden soğuk ve kuru hava iniyor; 850 hPa sıcaklığı 11 Nisan'da Kayseri üzerinde -4 °C'ye kadar düşüyor. Asıl tehlike cephe geçişindeki soğuk değil, 12 ve 13 Nisan geceleri kurulan yüksek basınç altında açık ve sakin havada oluşacak radyasyon donu.
Neden kritik?
- Kayseri ve Malatya'da kayısı çiçeklenmesi bu yıl ılık Mart nedeniyle 7-10 gün erken tamamlandı; küçük meyve dönemi -2 °C'de zarar görür.
- Kapadokya bağlarında tomurcuk patlaması başladı; -1,5 °C'de birkaç saat yeterli.
- Vadi tabanları (Ürgüp-Avanos arası Kızılırmak vadisi, Develi ovası) yamaçlardan 3-5 derece soğuk kalır.
Model durumu
ECMWF 00z: 12 Nisan sabahı Kayseri -3, Nevşehir -2, Develi -5. ICON benzer, GFS 1 derece ılık. Güven derecesi yüksek; bu tür sakin ve açık geceleri modeller iyi yakalar, hata payı vadilerde modelin göremediği yerel soğuk gölleridir.
Önlemler (genel bilgi, MGM zirai don bültenlerinden)
- Yağmurlama sulama: donma başlamadan önce başlar, kesilmez.
- Dumanlama ve pervane sistemleri sıcaklık inversiyonu (yerde soğuk, üstte ılık) varsa işe yarar; rüzgarlı gecede yaramaz.
- Bahçedeki termometre 1,5 m'de değil, meyve seviyesinde olmalı.
Bölgeden gece ölçümleri bekliyorum: saat, rakım, vadi/yamaç, sıcaklık. MGM'nin zirai don uyarısı yayımlanırsa buraya ekleyeceğim.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)