16.04.2023, 20:48
Antalya'ya özel yorum ve gözlem konusu. Kıyı ile yaylanın, doğu ile batının bu kadar farklı olduğu bir il için ayrı bir konu gerekiyordu.
Antalya'nın iklim parçaları
Fön (Toros rüzgarı)
Kuzeyli akışta Toroslar'dan inen hava alçaldıkça ısınır ve kurur. Ocak'ta Antalya'da 20-22 °C ve %25 nem bu yüzdendir. İç kesimde kar yağarken kıyıda tişörtle gezmek mümkün.
Nemi ciddiye almak
Bildiğiniz gibi benim takıntım: hissedilen sıcaklık. Antalya'da Temmuz-Ağustos'ta 34 °C ve %70 nem, hissedilen 43-44 °C demek. Raporlarınıza nemi eklemeyi unutmayın.
Başlangıç
Bu sabah Konyaaltı'nda 16,8 °C, öğlen 26 °C, nem %55. Nisan'ın tipik günü; turizm sezonu başlıyor.
Antalya'nın iklim parçaları
- Kıyı (Muratpaşa, Konyaaltı, Lara): Kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve nemli. Yıllık yağışın büyük kısmı Kasım-Şubat arasında, kısa ve şiddetli sağanaklarla.
- Batı kıyısı (Kemer, Kumluca, Finike, Kaş): Toroslar denize çok yakın; orografik yağış daha fazla. Kışın su hortumu ve kara hortumu sık.
- Doğu kıyısı (Manavgat, Alanya, Gazipaşa): Nem daha yüksek; yaz geceleri serinlemiyor.
- Yaylalar (Elmalı, Korkuteli, Akseki): Karasal. Kışın kar, baharda don.
Fön (Toros rüzgarı)
Kuzeyli akışta Toroslar'dan inen hava alçaldıkça ısınır ve kurur. Ocak'ta Antalya'da 20-22 °C ve %25 nem bu yüzdendir. İç kesimde kar yağarken kıyıda tişörtle gezmek mümkün.
Nemi ciddiye almak
Bildiğiniz gibi benim takıntım: hissedilen sıcaklık. Antalya'da Temmuz-Ağustos'ta 34 °C ve %70 nem, hissedilen 43-44 °C demek. Raporlarınıza nemi eklemeyi unutmayın.
Başlangıç
Bu sabah Konyaaltı'nda 16,8 °C, öğlen 26 °C, nem %55. Nisan'ın tipik günü; turizm sezonu başlıyor.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)