20.10.2023, 08:33
Erzurum ve Doğu Anadolu için 2023-2024 kış tahminim. Az teori, bol kayıt.
Dayanak: kendi defterim
Yirmi yıldır Erzurum'da sabah minimumlarını ve kar kalınlığını yazıyorum. Bu defterde El Niño kışlarını işaretledim. Gördüğüm şu: Güçlü El Niño kışlarında Erzurum'da -25 altı gece sayısı ortalamanın altında kalıyor, ama kar miktarı düşmüyor; hatta Aralık ve Ocak'ta biraz artıyor. Nedenini bilimsel olarak açıklayamam, Ayşe Hanım belki yorumlar. Ben sadece defteri okuyorum.
Ay ay (Erzurum merkez, 1.850 m)
Kayak sezonu
Palandöken'de zirvede 1 m üzeri kar Ocak ortasında. Sezonun Nisan başına kadar sürmesi olası.
Belirsizlik
Sibirya yükseği. El Niño ne derse desin, Sibirya yükseği batıya uzanırsa bir hafta içinde -30'ları görürüz. Bunu kimse bir ay önceden bilemez.
Güven
Orta. -30'u "serin" diye anlatan birinin tahmini olarak okuyun.
Dayanak: kendi defterim
Yirmi yıldır Erzurum'da sabah minimumlarını ve kar kalınlığını yazıyorum. Bu defterde El Niño kışlarını işaretledim. Gördüğüm şu: Güçlü El Niño kışlarında Erzurum'da -25 altı gece sayısı ortalamanın altında kalıyor, ama kar miktarı düşmüyor; hatta Aralık ve Ocak'ta biraz artıyor. Nedenini bilimsel olarak açıklayamam, Ayşe Hanım belki yorumlar. Ben sadece defteri okuyorum.
Ay ay (Erzurum merkez, 1.850 m)
Kod:
Aralık : ort. min -11, kar örtüsü ay sonunda 30-40 cm. Palandöken sezon açılışı 15 Aralık civarı.
Ocak : ort. min -12 (normalin üstü), -25 altı gece 1-2. Kar örtüsü 40-55 cm.
Şubat : ort. min -15, -25 altı gece 3-4. Kar örtüsü 50-60 cm. Zirvede 1,2 m+.
Mart : erime geç başlar, ilk hafta hâlâ kış.Kayak sezonu
Palandöken'de zirvede 1 m üzeri kar Ocak ortasında. Sezonun Nisan başına kadar sürmesi olası.
Belirsizlik
Sibirya yükseği. El Niño ne derse desin, Sibirya yükseği batıya uzanırsa bir hafta içinde -30'ları görürüz. Bunu kimse bir ay önceden bilemez.
Güven
Orta. -30'u "serin" diye anlatan birinin tahmini olarak okuyun.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)