Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

Efsanevi Kışların 850 hPa Sıcaklıkları ve Kar Kalınlıkları

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ana konuda söz verdiğim tabloyu nihayet hazırladım.

Önemli uyarılar (lütfen okuyun):
  • 850 hPa değerleri reanaliz haritalarından okunmuş, yaklaşık ve yuvarlanmış değerlerdir. Tek bir ızgara noktası değil, bölge üzerindeki en soğuk çekirdeğin kaba değeridir.
  • Kar kalınlıkları için kesin istasyon değeri vermiyorum; 'yer yer', 'yüksek kesimlerde' gibi aralıklar kullandım. Resmi değerler için MGM'nin istatistiklerine başvurun.
  • Bu tablo bir başlangıç. Hatalı gördüğünüz satırı kaynağıyla düzeltin, güncelleyeyim.

Marmara / İstanbul odaklı efsane kışlar (yaklaşık):
  • Şubat 1954: 850 hPa -15 civarı veya altı. Karadeniz'den Boğaz'a buz kütlelerinin girdiği, fotoğraflarla belgelenmiş kış. Kar kalınlığı için yerel kayıtlar farklılık gösteriyor.
  • Ocak-Mart 1987: 850 hPa -13/-15. Uzun süreli, birden fazla dalgalı kış; şehirde uzun süre kalan kar örtüsü.
  • Şubat 2004: 850 hPa -11/-12. Deniz etkili kar bantları; yüksek kesimlerde onlarca santimetre.
  • Ocak 2017: 850 hPa -11/-13. Karadeniz üzerinden kuzeydoğulu akış; şehrin yüksek kesimlerinde yarım metreyi aşan yerel birikimler bildirildi.
  • Ocak 2022 (Boran): 850 hPa -8/-10. Balkan kaynaklı soğuk; forum raporlarında yüksek kesimlerde 40-60 cm, kıyıda 15-25 cm.

Genel kural: İstanbul'da kıyı dahil kalıcı kar için 850 hPa'nın -6'nın altına inmesi, yoğun kar için -8/-10 ve Karadeniz üzerinden nemli bir akış gerekir. Deniz suyu sıcaklığı ile 850 hPa arasındaki fark 13 derecenin üzerindeyse deniz etkili kar bantları gelişebilir.

İç Anadolu ve Doğu için ayrı tablo hazırlıyorum; AnkaraSinoptik ve PalandokenKar'dan katkı bekliyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • efeates, karali, rustue87, Serife10, harunKar, yagmur_Leyla, denizs276, barank, Suna742, IstasyonHalil, SicakDalga07, EgeliRuzgar
Alıntı
Vds satın al

Bu Konudaki Mesajlar
Efsanevi Kışların 850 hPa Sıcaklıkları ve Kar Kalınlıkları - Yazar: SinoptikAyse - 04.12.2022, 20:32

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası