04.12.2022, 20:32
Ana konuda söz verdiğim tabloyu nihayet hazırladım.
Önemli uyarılar (lütfen okuyun):
Marmara / İstanbul odaklı efsane kışlar (yaklaşık):
Genel kural: İstanbul'da kıyı dahil kalıcı kar için 850 hPa'nın -6'nın altına inmesi, yoğun kar için -8/-10 ve Karadeniz üzerinden nemli bir akış gerekir. Deniz suyu sıcaklığı ile 850 hPa arasındaki fark 13 derecenin üzerindeyse deniz etkili kar bantları gelişebilir.
İç Anadolu ve Doğu için ayrı tablo hazırlıyorum; AnkaraSinoptik ve PalandokenKar'dan katkı bekliyorum.
Önemli uyarılar (lütfen okuyun):
- 850 hPa değerleri reanaliz haritalarından okunmuş, yaklaşık ve yuvarlanmış değerlerdir. Tek bir ızgara noktası değil, bölge üzerindeki en soğuk çekirdeğin kaba değeridir.
- Kar kalınlıkları için kesin istasyon değeri vermiyorum; 'yer yer', 'yüksek kesimlerde' gibi aralıklar kullandım. Resmi değerler için MGM'nin istatistiklerine başvurun.
- Bu tablo bir başlangıç. Hatalı gördüğünüz satırı kaynağıyla düzeltin, güncelleyeyim.
Marmara / İstanbul odaklı efsane kışlar (yaklaşık):
- Şubat 1954: 850 hPa -15 civarı veya altı. Karadeniz'den Boğaz'a buz kütlelerinin girdiği, fotoğraflarla belgelenmiş kış. Kar kalınlığı için yerel kayıtlar farklılık gösteriyor.
- Ocak-Mart 1987: 850 hPa -13/-15. Uzun süreli, birden fazla dalgalı kış; şehirde uzun süre kalan kar örtüsü.
- Şubat 2004: 850 hPa -11/-12. Deniz etkili kar bantları; yüksek kesimlerde onlarca santimetre.
- Ocak 2017: 850 hPa -11/-13. Karadeniz üzerinden kuzeydoğulu akış; şehrin yüksek kesimlerinde yarım metreyi aşan yerel birikimler bildirildi.
- Ocak 2022 (Boran): 850 hPa -8/-10. Balkan kaynaklı soğuk; forum raporlarında yüksek kesimlerde 40-60 cm, kıyıda 15-25 cm.
Genel kural: İstanbul'da kıyı dahil kalıcı kar için 850 hPa'nın -6'nın altına inmesi, yoğun kar için -8/-10 ve Karadeniz üzerinden nemli bir akış gerekir. Deniz suyu sıcaklığı ile 850 hPa arasındaki fark 13 derecenin üzerindeyse deniz etkili kar bantları gelişebilir.
İç Anadolu ve Doğu için ayrı tablo hazırlıyorum; AnkaraSinoptik ve PalandokenKar'dan katkı bekliyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)