15.11.2022, 20:02
İç Anadolu açısından unutulmaz bir kış olan 2007-2008'i değerlendirmek istiyorum. Özellikle Ocak 2008, Ankara ve Konya için çok soğuk ve karlı geçti.
Sinoptik tablo (reanaliz, yaklaşık):
Kesin minimum değerler için MGM kayıtlarına bakın; ben burada genel deseni anlatıyorum.
Neden önemli? Bu kış, İç Anadolu'da aşırı soğuğun üç bileşenini aynı anda gösterdi: soğuk hava kütlesi, kar örtüsü ve açık gökyüzü. Bu üçünden biri eksik olsaydı sıcaklıklar bu kadar düşmezdi. 2023'teki Kırağı Soğukları da benzer bir desendi.
Bir de şunu unutmayalım: Böyle kışlar tarım, enerji ve su altyapısı açısından da zorludur. O yıl da donan su boruları, zorlanan ulaşım gibi sorunlar yaşanmıştı.
Sinoptik tablo (reanaliz, yaklaşık):
- Ocak başından itibaren Rusya üzerinde güçlü bir yüksek basınç ve Anadolu'ya doğru soğuk hava akışı.
- 850 hPa: İç Anadolu üzerinde -16/-18.
- Kar örtüsü: Ocak ortasında İç Anadolu'nun büyük bölümü karla kaplıydı.
- Sonuç: Açık ve rüzgarsız gecelerde kar örtüsü üzerinde güçlü radyasyon soğuması; ova tabanlarında çok düşük sıcaklıklar.
Kesin minimum değerler için MGM kayıtlarına bakın; ben burada genel deseni anlatıyorum.
Neden önemli? Bu kış, İç Anadolu'da aşırı soğuğun üç bileşenini aynı anda gösterdi: soğuk hava kütlesi, kar örtüsü ve açık gökyüzü. Bu üçünden biri eksik olsaydı sıcaklıklar bu kadar düşmezdi. 2023'teki Kırağı Soğukları da benzer bir desendi.
Bir de şunu unutmayalım: Böyle kışlar tarım, enerji ve su altyapısı açısından da zorludur. O yıl da donan su boruları, zorlanan ulaşım gibi sorunlar yaşanmıştı.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)