08.04.2025, 20:34
2024-2025 kışını değerlendirme zamanı. Bu kış, bir önceki zayıf kışın ardından Karadeniz ve Marmara için gerçek bir kış oldu. Adlandırma listesinden Tipi adını kullandık.
Tipi Kar Fırtınası (17-24 Şubat 2025):
Kışın geri kalanı: Aralık normal, Ocak ortasında kısa bir soğuk dalga, Şubat'ın ikinci yarısı Tipi, Mart ılık.
Benim için anlamı: 2022'de Hayalindeki Kışı Anlat konusunda Samsun için yazdığım senaryo (deniz suyu 11-12, 850 hPa -10, iki gün kıyıda kar) neredeyse aynen gerçekleşti. Atakum sahilinde kar gördüm. Fizik tuttu; hayal ancak yarısı kadar tuttu, çünkü birikim beklediğim kadar değildi, rüzgar karı savurdu.
Model performansını ve bölgesel gözlemleri de ekleyelim.
Tipi Kar Fırtınası (17-24 Şubat 2025):
- Karadeniz üzerinden uzun süreli poyraz; deniz etkili kar bantları kıyı şeridine yerleşti.
- 850 hPa: Marmara ve Karadeniz kıyısında -8/-10.
- Deniz suyu sıcaklığı 9-10 °C civarı; deniz ile 850 hPa farkı 17-19 derece.
- İstanbul'da üç gün aralıklı kar; Samsun ve Ordu kıyısında iki gün kar; Doğu Karadeniz kıyısında da kar.
- Batı Karadeniz ve Ankara da etkilendi.
Kışın geri kalanı: Aralık normal, Ocak ortasında kısa bir soğuk dalga, Şubat'ın ikinci yarısı Tipi, Mart ılık.
Benim için anlamı: 2022'de Hayalindeki Kışı Anlat konusunda Samsun için yazdığım senaryo (deniz suyu 11-12, 850 hPa -10, iki gün kıyıda kar) neredeyse aynen gerçekleşti. Atakum sahilinde kar gördüm. Fizik tuttu; hayal ancak yarısı kadar tuttu, çünkü birikim beklediğim kadar değildi, rüzgar karı savurdu.
Model performansını ve bölgesel gözlemleri de ekleyelim.
Samsun / Atakum | Deniz 12 °C, 850 hPa -8 °C: kar bantları kurulur. | Karayel yoksa kıyıya kar yok.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)