14.06.2021, 20:42
Merhaba arkadaşlar,
Hepimiz günde en az birkaç kez hava durumuna bakıyoruz ama kaynaklarımız çok farklı. Kimimiz telefondaki hazır uygulamaya, kimimiz MGM'ye, kimimiz doğrudan model haritalarına bakıyor. Bu konuda hangi kaynakları, neden kullandığınızı paylaşalım.
Benim düzenim:
Uyarı: Telefonlardaki hazır uygulamaların çoğu tek bir modelin ham çıktısını gösteriyor; 10 gün sonrası için verilen "kar ikonu" genelde GFS'in fantezisidir. Uygulamaya bakarken hangi modeli kullandığını bilmekte fayda var.
Sizin kaynaklarınız neler? Özellikle yeni başlayanlar için faydalı olur.
Hepimiz günde en az birkaç kez hava durumuna bakıyoruz ama kaynaklarımız çok farklı. Kimimiz telefondaki hazır uygulamaya, kimimiz MGM'ye, kimimiz doğrudan model haritalarına bakıyor. Bu konuda hangi kaynakları, neden kullandığınızı paylaşalım.
Benim düzenim:
- Sabah: MGM'nin il tahminleri ve uyarı haritası. Resmi uyarı ne diyor, önce onu bilmek lazım.
- Model: ECMWF ve GFS haritaları, kamuya açık model sitelerinden. 850 hPa sıcaklık ve 500 hPa yükseklik haritaları olmazsa olmaz.
- Ensemble: Meteogram ve ensemble diyagramları; özellikle kar ve soğuk dalga dönemlerinde.
- Anlık: Radar ve uydu görüntüleri.
Uyarı: Telefonlardaki hazır uygulamaların çoğu tek bir modelin ham çıktısını gösteriyor; 10 gün sonrası için verilen "kar ikonu" genelde GFS'in fantezisidir. Uygulamaya bakarken hangi modeli kullandığını bilmekte fayda var.
Sizin kaynaklarınız neler? Özellikle yeni başlayanlar için faydalı olur.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)