11.10.2021, 20:31
Merhaba arkadaşlar,
Forumumuzun ilk kışı yaklaşıyor. Bu konuda 2021-2022 kışı için ilk beklentilerimizi, mevsimsel modellerin söylediklerini ve kendi hislerimizi paylaşalım. Kış bitince bu konuya dönüp kimin ne kadar haklı çıktığına bakacağız.
Bilinenler:
Benim ilk tahminim: Ilık bir Aralık, Ocak'ın ikinci yarısında Balkanlar üzerinden en az bir ciddi soğuk sokulma, Şubat'ta dalgalı bir seyir. İstanbul için en az bir kez yerde tutan kar olasılığını %60 görüyorum. Güven derecem düşük; mevsimsel tahmin bir eğilimdir, kesinlik değil.
Sizin tahminleriniz? İstanbul'a kaç kez kar yağacak, Ankara'nın en düşük sıcaklığı ne olacak, Erzurum'da kar ne zaman başlayacak?
Forumumuzun ilk kışı yaklaşıyor. Bu konuda 2021-2022 kışı için ilk beklentilerimizi, mevsimsel modellerin söylediklerini ve kendi hislerimizi paylaşalım. Kış bitince bu konuya dönüp kimin ne kadar haklı çıktığına bakacağız.
Bilinenler:
- La Niña koşulları ikinci yılına giriyor. La Niña'nın Türkiye kışına etkisi tutarlı değil, ama bazı yıllarda Ocak-Şubat'ta soğuk sokulmaların arttığı görülmüş.
- Mevsimsel modeller Aralık için batı illerinde normale yakın ya da hafif ılık, Ocak-Şubat için belirsiz bir tablo çiziyor.
- Karadeniz'in suyu sonbahar başında normalin üzerindeydi; soğuk hava geldiğinde kıyıda deniz etkili kar için enerji bol olacak.
Benim ilk tahminim: Ilık bir Aralık, Ocak'ın ikinci yarısında Balkanlar üzerinden en az bir ciddi soğuk sokulma, Şubat'ta dalgalı bir seyir. İstanbul için en az bir kez yerde tutan kar olasılığını %60 görüyorum. Güven derecem düşük; mevsimsel tahmin bir eğilimdir, kesinlik değil.
Sizin tahminleriniz? İstanbul'a kaç kez kar yağacak, Ankara'nın en düşük sıcaklığı ne olacak, Erzurum'da kar ne zaman başlayacak?
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)