12.08.2026, 17:20
Dün gece Çeşme'nin batı burnunda, Ildır yolu üzerindeki tepede sekiz kişi Perseid izledik; rapor aşağıda. Önce tutulma faslı: İspanya'daki tam güneş tutulmasını akşamüstü canlı yayından izledik, Türkiye'nin batısı için gün batımıyla çakışan çok küçük bir parçalı evre söz konusuydu. Güneş 19:55'te denize batarken ufuk pusluydu ve ben gözle ayırt edilebilir bir örtülme yakalayamadım; filtreyle bakan arkadaş da emin olamadı. Yani tutulma raporum: görülmedi, ama denedik.
Perseid gecesi, 12-13 Ağustos 2026
Toplam sayım 3,5 saatte 125 meteor. Rüzgarsız bir Çeşme gecesi nadirdir, palmiyeler bile kıpırdamadı. Diğer bölgeler nasıl geçirdi? Kapadokya ve Erzurum'dan sayım bekliyorum, sanırım bizi geçmişsinizdir.
Perseid gecesi, 12-13 Ağustos 2026
- 22:00: Meltem tamamen kesildi, deniz durgun. Sıcaklık 26 °C, nem %60. Ay yok (yeni Ay), koşullar bu yıl mükemmel.
- 23:00-00:00: Saatte 18 meteor; çoğu kısa, radyant henüz alçakta.
- 00:00-01:00: 31 meteor. 00:42'de batıya doğru turuncu bir ateş topu, 3 saniye iz bıraktı, sekiz kişi aynı anda bağırdı.
- 01:00-02:30: Saatte 40'ın üstü; radyant yükseldi, İzmir'in ışığı doğuda olduğu için batıya ve güneye baktık.
- 02:30: Sıcaklık 22 °C, nem %71, lens hafif buğulandı; Halil'in dediği çıktı. Toparlandık.
Toplam sayım 3,5 saatte 125 meteor. Rüzgarsız bir Çeşme gecesi nadirdir, palmiyeler bile kıpırdamadı. Diğer bölgeler nasıl geçirdi? Kapadokya ve Erzurum'dan sayım bekliyorum, sanırım bizi geçmişsinizdir.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)