05.07.2025, 14:56
Merhaba,
İç Anadolu forumunun moderatörlüğünü Doğu ile birlikte yürütüyorum. Bozkır ikliminin kendine has iki derdi var: rakım farkı ve gece-gündüz farkı. Ankara'da Çankaya ile Akyurt arasında 400 metre, Konya merkezle Karapınar arasında bir gecede 8 derece fark olur. O yüzden bu forumda gözlem paylaşırken aşağıdaki formatı kullanmanızı istiyorum.
Gözlem formatı
Don ve kırağı gözlemi
Rakım zorunlu
Rakım yazılmayan gözlem karşılaştırılamaz. Bilmiyorsanız telefonun harita uygulamasından bakın, yaklaşık değer yeterli.
Ankara ilçe grupları
Diğer iller
Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Kırıkkale, Çankırı, Karaman. Eskişehir ve Kütahya sınırı için Ege ile ortak konular olabilir, sorun değil.
Kısa kurallar
Sorular için başlık açık.
İç Anadolu forumunun moderatörlüğünü Doğu ile birlikte yürütüyorum. Bozkır ikliminin kendine has iki derdi var: rakım farkı ve gece-gündüz farkı. Ankara'da Çankaya ile Akyurt arasında 400 metre, Konya merkezle Karapınar arasında bir gecede 8 derece fark olur. O yüzden bu forumda gözlem paylaşırken aşağıdaki formatı kullanmanızı istiyorum.
Gözlem formatı
Kod:
[b]İlçe / İl[/b] - Rakım (m) - Tarih Saat
Sıcaklık: 0,0 °C | Nem: %00 | Rüzgar: yön 00 km/s | Basınç: 0000 hPa
Gökyüzü: bulut türü / görüş / olay (kırağı, don, sis, sağanak)
Not: (sensör yüksekliği, kalkan tipi, ek gözlem)Don ve kırağı gözlemi
- Don: hava sıcaklığı 2 m'de 0 °C ve altı. Saatini yazın; İç Anadolu'da minimum genelde gün doğumundan 30-40 dakika sonradır.
- Kırağı: yüzeyde buz kristali görülmesi; hava 2 m'de +3 °C olsa bile çim yüzeyi donabilir. 'Kırağı var, 2 m'de 2,1 °C' şeklinde yazın.
- Zirai don dönemlerinde (Mart sonu - Mayıs başı, Ekim) bahçe/bağ konumunu belirtin; vadi tabanı ile yamaç arasındaki fark üreticiler için hayati.
Rakım zorunlu
Rakım yazılmayan gözlem karşılaştırılamaz. Bilmiyorsanız telefonun harita uygulamasından bakın, yaklaşık değer yeterli.
Ankara ilçe grupları
- Merkez: Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak, Altındağ, Etimesgut, Sincan, Gölbaşı, Pursaklar
- Kuzey/yüksek: Kızılcahamam, Çamlıdere, Çubuk, Akyurt, Kalecik
- Batı/ova: Polatlı, Haymana, Beypazarı, Ayaş, Nallıhan
- Güney/doğu: Bala, Şereflikoçhisar, Elmadağ, Evren
Diğer iller
Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Kırıkkale, Çankırı, Karaman. Eskişehir ve Kütahya sınırı için Ege ile ortak konular olabilir, sorun değil.
Kısa kurallar
- Aynı gün için ikinci gözlem başlığı açmayın, mevcut başlığa yazın.
- Kar tahmini tartışmaları Kar Gündemi forumunda; burada gözlem ve kısa vadeli bölgesel değerlendirme.
- Konvektif yaz sağanağı gözlemlerinde başlangıç-bitiş saati ve varsa dolu çapı (cm) yazın.
Sorular için başlık açık.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)