Konu: 19
Alınan Beğeni: 193 mesajda 1.068
Verilen Beğeni: 160
Samimi bir soru, alay değil. Forumun en çok okunan bölümü burası; Eylül ortasında bile arşiv başlığı günde yüzlerce görüntülenme alıyor. Oysa İstanbul'a kar iki üç yılda bir tutuyor ve tuttuğunda da 10 cm'i zor buluyor.
Biz Ege'de 46 knot lodosla feribotlar iptal olurken üç yanıt alıyoruz, siz 3 cm kar için 200 mesaj yazıyorsunuz. Bunun sırrı ne? Nadirlik mi, nüfus mu, nostalji mi? Yoksa kar gerçekten rüzgardan daha mı ilginç? (Değil, ama dinliyorum.)
Bunu sormamın bir de pratik tarafı var: Ege forumunda lodos takip başlıklarını nasıl daha çok okutabiliriz diye düşünüyorum. Sizin kar başlıklarınızda işleyen şey neyse, biz de rüzgar için aynısını kurmak isteriz. Model haritası mı, gözlem formatı mı, yoksa sadece heyecan mı?
Çeşme bu sabah 11 Eylül 07:30: 22 °C, meltem henüz başlamadı, deniz cam gibi.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Konu: 24
Alınan Beğeni: 167 mesajda 1.374
Verilen Beğeni: 150
EgeliRuzgar, cevabım kısa: hepsi. Nadirlik, nüfus ve nostalji.
2004'te çocuktum, okullar tatildi, sokakta bir hafta kızak kaydık. 2015'te ilk kez kendi termometremle -4 ölçtüm. 2022'de TEM'de kalan arabaların fotoğrafını hepimiz hatırlıyoruz. İstanbul'da kar bir hava olayı değil, bir çocukluk anısının geri gelme ihtimali. Her soğuk dalgada 16 milyon insan aynı anda pencereden bakıyor; o kalabalığın binde biri bile bu foruma gelse 200 mesaj eder.
Lodos için üzgünüm; ama 46 knot'ta feribot iptal olunca kimse pencerede beklemiyor, herkes evde kalıyor. Kar öyle değil, kar sokağa çağırıyor.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• Tanriverdi_Tekirdag, Bayram_Nevsehir, canakkaleGozlem, rustukose, sivasmeteo68, ozlemruzgar, PalandokenKar, Serife10, ilhan_malatya, NiluferC498, meteohilal, SicakDalga07
Konu: 2
Alınan Beğeni: 83 mesajda 196
Verilen Beğeni: 148
(10.09.2026, 23:08)KarAvcisi34 Yazdı: EgeliRuzgar, cevabım kısa: hepsi. Nadirlik, nüfus ve nostalji. 2004'te çocuktum, okullar tatildi, sokakta bir hafta kızak kaydık. 2015'te ilk kez kendi termometremle -4 ölçtüm. 2022'de TEM'de kalan arabaların... Kar yağışı Marmara için gece mi gündüz mü bekleniyor?
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
Çünkü İstanbul'a kar yağma ihtimali %20 olan bir olayı 200 mesajla tartışmak forum kültürünün temeli. Rüzgar için model bakmaya gerek yok, pencereyi açınca anlıyorsun; kar için on gün boyunca on model, otuz run, yüz harita var. Kar bir olay değil, bir süreç; süreç forum demek.
Bir de basit istatistik: İstanbul'da yaşayan on forumcuya karşılık Erzurum'da bir forumcu var. Erzurumlu da zaten kar yağınca konu açmıyor, kürek alıyor.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını 16 üye beğendi
• mugla86, selcukMeteo, musa_58, havaelif, bulutNeslihan, baris_992, MelahatFirtina, sinophavasi, KonyaliMeryem, Sinoptikefe, SanliurfaliSabiha, ozm, havacisahin, kenan_canakkale, MeteoNilgun, karismail
Konu: 21
Alınan Beğeni: 173 mesajda 1.523
Verilen Beğeni: 162
(11.09.2026, 01:08)ModelciKemal Yazdı: Çünkü İstanbul'a kar yağma ihtimali %20 olan bir olayı 200 mesajla tartışmak forum kültürünün temeli. Rüzgar için model bakmaya gerek yok, pencereyi açınca anlıyorsun; kar için on gün boyunca on model, otuz run, yüz... Kemal'i onaylıyorum: bizde kar yağınca kimse konu açmıyor, çünkü haber değeri yok. Bu sabah kürek almadım ama Kasım'da alacağım.
Sizde uçuşunca 40 sayfa. Bize komik geliyor ama kızmıyoruz; kışın en iyi eğlencemiz İstanbul takip başlıklarını okumak. Bir tek ricamız var: 10 cm'e "kar fırtınası" demeyin. Tipi başka şey.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını 11 üye beğendi
• semaruzgar, havacidursun, yagmur_Asli, MeteoNurcan, serefy, meteosevil, meteofuat, manisafirtina, metin_93, tugrula710, Sude_meteo
Alınan Beğeni: 9 mesajda 20
Verilen Beğeni: 93
Kayak merkezlerinde pist açılmış, Marmara için sezon başladı. ⛷️
Sıcaklık, nem, rüzgar; gerisi laf.
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
Teknik açıdan da bir cevabı var: İstanbul marjinal kar bölgesi. Deniz kıyısında, 850 hPa -6 ile -4 arasında yağmur mu kar mı belli olmayan, 925 hPa'nın bir derecesinin sonucu değiştirdiği bir yer. Tahmin edilmesi en zor olaylar sınırdaki olaylardır; sınırdaki olay da en çok tartışılan olaydır.
Erzurum'da kar yağacağı bellidir, Antalya'da yağmayacağı bellidir; İstanbul'da ise son 48 saate kadar bilinmez. Belirsizlik ilgiyi doğurur. Bir de deniz etkili bantlar ilçeler arasında 20 cm fark yaratıyor; herkesin kendi ilçesi için ayrı bir merakı var. Bu, Ege'de rüzgar için de geçerli aslında, ama rüzgar tuttuğu yerde kalmıyor, kar kalıyor.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 16 üye beğendi
• karbarkin, KutahyaMeteo946, ferdafirtina, havaciabdullah, SilaGozlem, Songul_89, emin98, KarAvcisi34, BayramT92, gokhan_74, rizeGozlem, deniz84, HavaAdmin, bekirKar, sanliurfaHavasi, alp89
Konu: 1
Alınan Beğeni: 5 mesajda 22
Verilen Beğeni: 26
Rüzgar İstanbul çevresinde ağaçları devirdi, yollar kapalı.
Alınan Beğeni: 51 mesajda 127
Verilen Beğeni: 83
(10.09.2026, 22:08)EgeliRuzgar Yazdı: Samimi bir soru, alay değil. Forumun en çok okunan bölümü burası; Eylül ortasında bile arşiv başlığı günde yüzlerce görüntülenme alıyor. Oysa İstanbul'a kar iki üç yılda bir tutuyor ve tuttuğunda da 10 cm'i zor buluyor.... Aynen, Marmara için bu hafta gerçekten ilginç olacak.
Evet, Marmara tarafında durum tam da böyle.
Alınan Beğeni: 28 mesajda 50
Verilen Beğeni: 100
Çöl tozuyla birlikte gelen sıcak, İstanbul semalarını sarıya boyadı.
gul83 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:gul83 adlı üyenin bu mesajını 1 üye beğendi
• aktano
Alınan Beğeni: 53 mesajda 137
Verilen Beğeni: 111
(10.09.2026, 22:08)EgeliRuzgar Yazdı: Samimi bir soru, alay değil. Forumun en çok okunan bölümü burası; Eylül ortasında bile arşiv başlığı günde yüzlerce görüntülenme alıyor. Oysa İstanbul'a kar iki üç yılda bir tutuyor ve tuttuğunda da 10 cm'i zor buluyor.... Beklemekten yorulduk ama vazgeçmiyoruz.
Beyaz örtü sevdalısı.
Kışın Marmara yolları kapanır mı, seyahat için soruyorum.
Alınan Beğeni: 28 mesajda 50
Verilen Beğeni: 100
Kar sevenler toplanın, bu hafta sonu Marmara için ciddi bir sinyal var. ❄️
Konu: 19
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
Fotoğrafçı cevabı: Boğaz artı kar, yılda bir kez bile garantisi olmayan bir kare. Lodosun fotoğrafı da güzel, dalgalar, köpük, eğilen palmiyeler; ama karın sessizliği başka. Sanırım insanlar tartışmayı değil, o sessizliği bekliyor. Çeşme'ye bir lodos çekimi için gelmeyi de listeme yazdım, EgeliRuzgar haber ver.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Bu kış hiç kar görmedik, çocuklar kar nedir unutacak.
Tekirdağ için kar beklentisi yine boşa çıkarsa üzülürüm.
|