Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Ilgaz ve Küre yüksekleri 22 Eylül 2026: sezonun ilk kırağısı ve 1,6 °C

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merhaba Karadeniz forumu, misafir olarak yazıyorum. Kastamonu tarafına sonbahar renklerini çekmek için gittim; Ilgaz geçidinde iki gece kaldım ve sezonun ilk kırağısına denk geldim.

Gözlem:
Kod:
Ilgaz Geçidi / Kastamonu, 1.780 m - 22.09.2026 06:20 Sıcaklık: 1,6 °C (araç termometresi) / 1,9 °C (el tipi termometre, 1,5 m) Nem: %96 | Rüzgar: Sakin Olay: Çayırlarda ve araç camında kırağı, vadide sis tabakası.

Gece gökyüzü tamamen açıktı, hava durgundu; sabah 05:40'ta doğu ufkunda ince cirrus dışında bulut yoktu. Vadiye çöken sis 300 m kadar kalınlıktaydı ve güneş doğduktan bir saat sonra dağılmaya başladı. 08:30'da sıcaklık 9 °C'ye çıkmıştı; kırağı yalnızca gölgede kaldı.

Aynı gün öğleden sonra Küre Dağları tarafında 1.400 m'de 14 °C ölçtüm, kırağı izi yoktu; sabah oraya yetişemedim.

Kapadokya'da bu sabah 6 °C vardı, kırağı yok. Sorum: Karadeniz'in iç kesimlerinde Eylül'ün üçüncü haftası ilk kırağı için normal mi, erken mi? Bir de bu koşullarda (açık gökyüzü, sakin rüzgar) sabah sisi için en iyi çekim saati sizce hangisi? Vadide sis ve üstünde kırağılı çayır karesi bu sezonun en sevdiğim fotoğrafı oldu; konum ve tarih notlu.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • ramazantan, Zeliha83, havacisalih, berkkar, vanhavasi, Meteozeki, karengin, havaSaadet, taskinb, havaseher, Nazlican08, tamery349, tunceli710, Batman317, havacibulent
Alıntı
(22.09.2026, 02:56)BulutKovalayan Yazdı: Merhaba Karadeniz forumu, misafir olarak yazıyorum. Kastamonu tarafına sonbahar renklerini çekmek için gittim; Ilgaz geçidinde iki gece kaldım ve sezonun ilk kırağısına denk geldim. Gözlem: (kod) Gece gökyüzü tamamen...
Sıcak dalgası orman yangını riskini artırıyor, lütfen ateş yakmayın.
[-] serefy adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • unsalr, meteosinan, BartinliSevda, sanliurfaHavasi, cahit730, unal_trabzon, tarik.kara, muglaliipek
Alıntı
(22.09.2026, 02:56)BulutKovalayan Yazdı: Merhaba Karadeniz forumu, misafir olarak yazıyorum. Kastamonu tarafına sonbahar renklerini çekmek için gittim; Ilgaz geçidinde iki gece kaldım ve sezonun ilk kırağısına denk geldim. Gözlem: (kod) Gece gökyüzü tamamen...
Hoş geldin, iç kesim gözlemi bizim için kıymetli; Ilgaz'dan üyemiz yok. Cevap: 1.700 m üzerinde Eylül'ün üçüncü haftası ilk kırağı için tamamen normal, hatta bazı yıllar Eylül başında olur. Kıyıda ise Kasım'dan önce kırağı görmeyiz; Of'ta bu sabah 16 °C vardı. Kastamonu iç kesimi kıyıdan çok İç Anadolu'ya benzer, sabit konudaki 'kıyı / iç kesim' ayrımı tam bunun için.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • eskisehirFirtina, leventKar, Oya.Dinc, sinophavasi, tamery349, vedatmeteo, demirelc
Alıntı
Samsun şu an 10°C, sabah 3 derece daha soğuktu, güneş işini yapıyor.

Karadeniz tarafında gökyüzü tamamen açık, hiç bulut yok.
Her sabah 07:00 ölçümü, Samsun
[-] serkan.kalkan adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • meteosemra, ertugrulgul, SemraGozlem, ramazantan
Alıntı
Erzurum'da 21 Eylül sabahı -1,4 °C ile ilk don geldi, çayırlar beyazdı; serin bir sabahtı. 1.780 m'de 1,6 °C bizim ölçekte 'ılık'. Şaka bir yana Ilgaz'ın o vadi sisi meşhurdur, kışın geçit sisten kapanır. Fotoğraf için tavsiyem: güneş doğduktan sonraki ilk yirmi dakika, sis üstten ışık alırken.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • iremfirtina, ferdaruzgar, NevsehirMeteo607, karshavasi, yusufelmas, MeteoNilgun, vedat_827, AynurSimsek59
Alıntı
Güzel bir gözlem; bir de terimini koyalım. Yaşadığın olay 'radyasyon donu': açık gökyüzü ve sakin havada yer yüzeyi geceleyin ısıyı uzaya verir (uzun dalga ışıma), yüzeye yakın hava soğur ve çukur alanlarda soğuk hava gölü oluşur. Bu yüzden vadide sis, sırtta yok. Araç termometresi ile el termometresi arasındaki 0,3 derece fark da normal; araç sensörü yere daha yakın ve daha soğuk katmanı okur.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • malatyaliumut, sila_08, karmustafa, sevda.kilis, erzurumFirtina, NeslihanGozlem, dogan67, dogant, dursun588, bayburthavasi, cagatayates
Alıntı
Karadeniz için yağış toplamları 50 mm'yi geçebilir, dikkat.
[-] YesimFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • havaciabdullah
Alıntı
(22.09.2026, 12:04)YesimFirtina Yazdı: Karadeniz için yağış toplamları 50 mm'yi geçebilir, dikkat.
Teşekkürler YesimFirtina, uyarını ciddiye alıp aracı kapalı otoparka çektim; dolu gerçekten geldi.
[-] trabzonlipelin adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Kubra660, ridvankoc, nevzata63
Alıntı
Ölçüm için küçük not: araç termometreleri motor sıcakken sapar, sabah ilk çalıştırmada ve hareket halindeyken okunan değer daha güvenilir. El tipinin 1,5 m'de olması güzel, standart 2 m ama fark küçük. Hangi el tipi cihazı kullanıyorsun? Fotoğrafçılar için küçük bir sıcaklık-nem kaydedici öneririm; gece boyunca kaydeder, sabah ne zaman minimuma indiğini görürsün.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • turgut_484, havaNalan, bilgin99, SicakDalga07
Alıntı
Yağmur kesildi ama bulutlar hâlâ tehditkar duruyor.

Gök gürültüsü çok yakından geldi, evin camları titredi.
[-] cetind58 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ahmet_isparta
Alıntı
Sıcaklık artışıyla birlikte orman yangını riski de yükseldi.

Gölgede 30 derece ölçtüm, güneşte termometre delirdi.
Beyaz örtü sevdalısı.
Alıntı
Sıcak hava için yaşlılar ve kronik hastalar dikkatli olsun. Yeni gelişme olursa yazarım.
[-] DeryaGozlem adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • ozgurr00, Meteobatuhan
Alıntı
Ordu şu an 23°C, toz taşınımı var, gökyüzü sarımsı görünüyor.
Alıntı
Sıcak hava dalgası kaç gün sürer, tahmin var mı?

Sabah çıkan uyarı akşama doğru turuncuya yükseltildi, boşuna değilmiş.
Alıntı
(22.09.2026, 13:14)IstasyonHalil Yazdı: Ölçüm için küçük not: araç termometreleri motor sıcakken sapar, sabah ilk çalıştırmada ve hareket halindeyken okunan değer daha güvenilir. El tipinin 1,5 m'de olması güzel, standart 2 m ama fark küçük. Hangi el tipi...
Teşekkürler hepinize, radyasyon donu terimini defterime yazdım HavaAdmin. Halil, basit bir dijital el termometresi, marka hatırlamıyorum bile; kaydedici fikri iyi, Kasım'daki gece çekimlerinden önce alırım. PalandokenKar, ilk yirmi dakika tavsiyesi doğru çıktı; 06:55'te sis üstü pembeleşti, o kareyi aldım.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • bilalk, guls, erzurumFirtina, mugla71, serkan.kalkan, harunKar
Alıntı