Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

2026-2027 kış sezonu öncesi beklentiler: İlk kar nereye, ne zaman düşer?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eylül'ün son haftasındayız; İstanbul'da hâlâ 26-27 derece var ama gece 15'e düşünce içimde bir şeyler kıpırdıyor. Sezon öncesi geleneksel beklenti başlığını açıyorum. Kural belli: bu bir tahmin başlığı değil, beklenti ve sohbet başlığı. Kimse buradan "forum şu tarihte kar dedi" diye alıntı yapmasın.

Geçen sezonun kısa özeti
  • Aralık 2025 neredeyse tamamen karsız geçti; pozitif NAO ve Atlantik kaynaklı ılık akış.
  • Ocak 2026 sonunda Sibirya soğukları Doğu'yu dondurdu, İç Anadolu kar gördü, Marmara kıyısı yine dışarıda kaldı.
  • Nisan başında bahar karı Ankara'ya 5 cm bıraktı; sezonun en ilginç olayı bence buydu.
  • Çekmeköy'de sezon toplamı: 3 kar günü, en yüksek örtü 6 cm. 2022'yi yaşayan biri için zayıf karne.

Bu sezon için elimizde ne var
  • ENSO nötr bandda, La Niña sinyali zayıf; bizim coğrafya için doğrudan belirleyici değil zaten.
  • Sibirya kar örtüsünün Ekim'de ne kadar hızlı büyüdüğü, Ayşe'nin her yıl hatırlattığı gibi, kışın Sibirya yüksek basıncının gücü hakkında ipucu verir. Henüz erken.
  • Mevsimsel modeller (ECMWF SEAS, CFS) Aralık için ılık anomali çiziyor ama mevsimsel modellerin Türkiye kışı için isabet oranı düşük.

Beklenti oyunu
Herkes üç tahmin yazsın, Mart'ta açıp bakarız:
  1. Türkiye'de ilk kalıcı kar örtüsü (merkez ilçe düzeyinde) hangi il, hangi tarih?
  2. Ankara'ya ilk kar tanesi ne zaman?
  3. İstanbul'a (Kadıköy sahilinde beyazlık ölçütüyle) kar yağar mı, yağarsa hangi ay?

Benimkiler: Erzurum 18 Ekim; Ankara 24 Kasım; İstanbul evet, Şubat'ın ilk haftası. Biliyorum, her yıl aynı şeyi yazıyorum. Kalp bu.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Alıntı
(22.09.2026, 00:32)KarAvcisi34 Yazdı: Eylül'ün son haftasındayız; İstanbul'da hâlâ 26-27 derece var ama gece 15'e düşünce içimde bir şeyler kıpırdıyor. Sezon öncesi geleneksel beklenti başlığını açıyorum. Kural belli: bu bir tahmin başlığı değil, beklenti...
Erzurum merkez için 18 Ekim iyimser ama imkânsız değil. Son yıllarda merkezde ilk beyazlık ortalama Ekim'in son haftası; kalıcı örtü Kasım ortası. Bu sene 24 Eylül'de 2.500 m üstü zaten beyazlandı, ayrı başlıkta yazdım. Benim tahminlerim: ilk kalıcı örtü Kars-Sarıkamış 2 Kasım; Ankara 27 Kasım; İstanbul'a kar Ocak sonunda bir gece, sabah erir, siz yine de kutlarsınız.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • turkan88, karmustafa, ozane, buse_63, havacipolat, Meteokoray, havaselin, ModelciKemal, serkan.kalkan, meteoseher, umit86, HavaAdmin
Alıntı
(22.09.2026, 00:32)KarAvcisi34 Yazdı: Eylül'ün son haftasındayız; İstanbul'da hâlâ 26-27 derece var ama gece 15'e düşünce içimde bir şeyler kıpırdıyor. Sezon öncesi geleneksel beklenti başlığını açıyorum. Kural belli: bu bir tahmin başlığı değil, beklenti...
ECMWF çıktısı bugün kar sınırını 600 metreye indirdi.
GFS ile ECMWF arasında kalan adam
[-] yusuf.genc adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • senol310, samsunGozlem
Alıntı
Mevsimsel model konusunda kısa bir gerçeklik notu: CFS'nin Aralık için verdiği sıcaklık anomalisini geçen yıl bu zamanlar da ılık göstermişti, tuttu; ondan önceki yıl soğuk göstermişti, tutmadı. Yazı tura ile aynı isabet. ECMWF SEAS biraz daha iyi ama Türkiye ölçeğinde 5 il farkını çözemez. Tahminlerim: Erzurum 26 Ekim; Ankara 30 Kasım; İstanbul'a Kadıköy ölçütüyle kar %35, olursa Şubat ortası. Not: %35 dediğimde "yani yağacak" diye okunmasın.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • ramazantan, omerKar, selcukMeteo, karsoner, sezgin_79, sedatKar, hamza.uslu, kar_hande, istanbulfirtina, havasukran, cemalb436, gokyuzunuray, karshavasi, Sinoptikercan, mehmet_hava
Alıntı
ECMWF son çıktısı öncekilere göre çok daha soğuk.
[-] Duygu.Aydin adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • havaFadime
Alıntı
Sıcaklık haritası Ege için tamamen kırmızı.

GFS 00Z ile 12Z arasındaki fark 5 derece, bu çok fazla.
Meteoroloji bir tutku, forum bir yuva.
Alıntı
Modellerde 21 Eylül için işaret var, takipte kalalım.
Meteoroloji sabır işidir.
[-] Sinoptikutku adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • dogan67
Alıntı
Sanmıyorum. Bulutluluk artar ama yağış Doğu Anadolu sınırını geçmez.
Alıntı
Aynı görüşteyim, bu sistem İç Anadolu için ciddi yağış getirebilir.
Kış gelir, biz hazırız.
[-] ElvanFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • koray.demirci
Alıntı
Katılıyorum, Tekirdağ için kar demek hep riskli olmuştur.
[-] havacisedat adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • rukiye_71
Alıntı
Evet, İç Anadolu için çok güzel bir dönem başlıyor.

Aynı fikirdeyim, bu kadar tutarlı çıktı uzun zamandır görmemiştim.
Alıntı
Sezon öncesi izlenecek göstergeleri toparlayayım:
  • Ekim boyunca Sibirya kar örtüsü artış hızı; hızlı büyüme kışın güçlü Sibirya yüksek basıncı ve zaman zaman batıya uzanan soğuk için ön koşul.
  • Kasım-Aralık'ta stratosferik kutup girdabının gücü; ani stratosferik ısınma (SSW) olursa 2-4 hafta sonra Avrupa ve Balkanlar'a soğuk sarkabilir.
  • NAO'nun kış ortalaması: negatif NAO Balkan blokajı ve bize soğuk demek, geçen kış pozitifti ve karsız Aralık'ı yaşadık.
Benim tahminlerim: Erzurum 22 Ekim; Ankara 26 Kasım; İstanbul için Ocak'ın ikinci yarısında bir deniz etkili kar olayı, güven derecesi düşük.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • zonguldakHavasi, yusuf_595, RabiaFirtina, gokyuzuEbru, havacitolga, AynurSimsek59, yozgat646, meteosinan, havacisedat, aydogank
Alıntı
Bence İstanbul için bu kadar karamsar olmaya gerek yok, hâlâ şans var.
Alıntı
Bu yağış 20 Eylül tarihine kadar aralıklarla sürecek.

Sizce 22 Eylül için okullar tatil edilir mi?
Gökyüzü en iyi öğretmendir.
Alıntı
(22.09.2026, 19:16)gul83 Yazdı: Bence İstanbul için bu kadar karamsar olmaya gerek yok, hâlâ şans var.
Bence de öyle, bu sefer senaryo oturmuş görünüyor.
[-] harunKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • Tanriverdi_Tekirdag, izmirHavasi
Alıntı