Konu: 24
Alınan Beğeni: 167 mesajda 1.374
Verilen Beğeni: 150
Eylül'ün son haftasındayız; İstanbul'da hâlâ 26-27 derece var ama gece 15'e düşünce içimde bir şeyler kıpırdıyor. Sezon öncesi geleneksel beklenti başlığını açıyorum. Kural belli: bu bir tahmin başlığı değil, beklenti ve sohbet başlığı. Kimse buradan "forum şu tarihte kar dedi" diye alıntı yapmasın.
Geçen sezonun kısa özeti- Aralık 2025 neredeyse tamamen karsız geçti; pozitif NAO ve Atlantik kaynaklı ılık akış.
- Ocak 2026 sonunda Sibirya soğukları Doğu'yu dondurdu, İç Anadolu kar gördü, Marmara kıyısı yine dışarıda kaldı.
- Nisan başında bahar karı Ankara'ya 5 cm bıraktı; sezonun en ilginç olayı bence buydu.
- Çekmeköy'de sezon toplamı: 3 kar günü, en yüksek örtü 6 cm. 2022'yi yaşayan biri için zayıf karne.
Bu sezon için elimizde ne var- ENSO nötr bandda, La Niña sinyali zayıf; bizim coğrafya için doğrudan belirleyici değil zaten.
- Sibirya kar örtüsünün Ekim'de ne kadar hızlı büyüdüğü, Ayşe'nin her yıl hatırlattığı gibi, kışın Sibirya yüksek basıncının gücü hakkında ipucu verir. Henüz erken.
- Mevsimsel modeller (ECMWF SEAS, CFS) Aralık için ılık anomali çiziyor ama mevsimsel modellerin Türkiye kışı için isabet oranı düşük.
Beklenti oyunu
Herkes üç tahmin yazsın, Mart'ta açıp bakarız:
- Türkiye'de ilk kalıcı kar örtüsü (merkez ilçe düzeyinde) hangi il, hangi tarih?
- Ankara'ya ilk kar tanesi ne zaman?
- İstanbul'a (Kadıköy sahilinde beyazlık ölçütüyle) kar yağar mı, yağarsa hangi ay?
Benimkiler: Erzurum 18 Ekim; Ankara 24 Kasım; İstanbul evet, Şubat'ın ilk haftası. Biliyorum, her yıl aynı şeyi yazıyorum. Kalp bu.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 22 üye:KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını 22 üye beğendi
• bayrak79, HacerOdabasi01, sanliurfaHavasi, efemeteo, Serap.Yalova, SinoptikAyse, gurkan253, ferdafirtina, SicakDalga07, zekie760, zonguldakHavasi, gulizar947, Ozer_Aksaray, sercanKar, havacitolga, zafermeteo, SivasMeteo868, Sabiha.Erdem, kutahyahavasi, PalandokenKar, gokyuzuSerife, MeteoNazan
Konu: 21
Alınan Beğeni: 173 mesajda 1.523
Verilen Beğeni: 162
(22.09.2026, 00:32)KarAvcisi34 Yazdı: Eylül'ün son haftasındayız; İstanbul'da hâlâ 26-27 derece var ama gece 15'e düşünce içimde bir şeyler kıpırdıyor. Sezon öncesi geleneksel beklenti başlığını açıyorum. Kural belli: bu bir tahmin başlığı değil, beklenti... Erzurum merkez için 18 Ekim iyimser ama imkânsız değil. Son yıllarda merkezde ilk beyazlık ortalama Ekim'in son haftası; kalıcı örtü Kasım ortası. Bu sene 24 Eylül'de 2.500 m üstü zaten beyazlandı, ayrı başlıkta yazdım. Benim tahminlerim: ilk kalıcı örtü Kars-Sarıkamış 2 Kasım; Ankara 27 Kasım; İstanbul'a kar Ocak sonunda bir gece, sabah erir, siz yine de kutlarsınız.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• turkan88, karmustafa, ozane, buse_63, havacipolat, Meteokoray, havaselin, ModelciKemal, serkan.kalkan, meteoseher, umit86, HavaAdmin
Konu: 0
Alınan Beğeni: 2 mesajda 3
Verilen Beğeni: 19
(22.09.2026, 00:32)KarAvcisi34 Yazdı: Eylül'ün son haftasındayız; İstanbul'da hâlâ 26-27 derece var ama gece 15'e düşünce içimde bir şeyler kıpırdıyor. Sezon öncesi geleneksel beklenti başlığını açıyorum. Kural belli: bu bir tahmin başlığı değil, beklenti... ECMWF çıktısı bugün kar sınırını 600 metreye indirdi.
GFS ile ECMWF arasında kalan adam
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
Mevsimsel model konusunda kısa bir gerçeklik notu: CFS'nin Aralık için verdiği sıcaklık anomalisini geçen yıl bu zamanlar da ılık göstermişti, tuttu; ondan önceki yıl soğuk göstermişti, tutmadı. Yazı tura ile aynı isabet. ECMWF SEAS biraz daha iyi ama Türkiye ölçeğinde 5 il farkını çözemez. Tahminlerim: Erzurum 26 Ekim; Ankara 30 Kasım; İstanbul'a Kadıköy ölçütüyle kar %35, olursa Şubat ortası. Not: %35 dediğimde "yani yağacak" diye okunmasın.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını 15 üye beğendi
• ramazantan, omerKar, selcukMeteo, karsoner, sezgin_79, sedatKar, hamza.uslu, kar_hande, istanbulfirtina, havasukran, cemalb436, gokyuzunuray, karshavasi, Sinoptikercan, mehmet_hava
Konu: 1
Alınan Beğeni: 3 mesajda 3
Verilen Beğeni: 9
(22.09.2026, 00:32)KarAvcisi34 Yazdı: Eylül'ün son haftasındayız; İstanbul'da hâlâ 26-27 derece var ama gece 15'e düşünce içimde bir şeyler kıpırdıyor. Sezon öncesi geleneksel beklenti başlığını açıyorum. Kural belli: bu bir tahmin başlığı değil, beklenti... ECMWF son çıktısı öncekilere göre çok daha soğuk.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 25 mesajda 68
Verilen Beğeni: 79
Sıcaklık haritası Ege için tamamen kırmızı.
GFS 00Z ile 12Z arasındaki fark 5 derece, bu çok fazla.
Meteoroloji bir tutku, forum bir yuva.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 4 mesajda 12
Verilen Beğeni: 26
Modellerde 21 Eylül için işaret var, takipte kalalım.
Meteoroloji sabır işidir.
Alınan Beğeni: 19 mesajda 50
Verilen Beğeni: 47
Sanmıyorum. Bulutluluk artar ama yağış Doğu Anadolu sınırını geçmez.
Alınan Beğeni: 4 mesajda 4
Verilen Beğeni: 30
Aynı görüşteyim, bu sistem İç Anadolu için ciddi yağış getirebilir.
Kış gelir, biz hazırız.
Alınan Beğeni: 83 mesajda 196
Verilen Beğeni: 148
(22.09.2026, 00:32)KarAvcisi34 Yazdı: Eylül'ün son haftasındayız; İstanbul'da hâlâ 26-27 derece var ama gece 15'e düşünce içimde bir şeyler kıpırdıyor. Sezon öncesi geleneksel beklenti başlığını açıyorum. Kural belli: bu bir tahmin başlığı değil, beklenti... Katılıyorum, Tekirdağ için kar demek hep riskli olmuştur.
Alınan Beğeni: 2 mesajda 10
Verilen Beğeni: 35
(22.09.2026, 00:32)KarAvcisi34 Yazdı: Eylül'ün son haftasındayız; İstanbul'da hâlâ 26-27 derece var ama gece 15'e düşünce içimde bir şeyler kıpırdıyor. Sezon öncesi geleneksel beklenti başlığını açıyorum. Kural belli: bu bir tahmin başlığı değil, beklenti... Evet, İç Anadolu için çok güzel bir dönem başlıyor.
Aynı fikirdeyim, bu kadar tutarlı çıktı uzun zamandır görmemiştim.
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
Sezon öncesi izlenecek göstergeleri toparlayayım: - Ekim boyunca Sibirya kar örtüsü artış hızı; hızlı büyüme kışın güçlü Sibirya yüksek basıncı ve zaman zaman batıya uzanan soğuk için ön koşul.
- Kasım-Aralık'ta stratosferik kutup girdabının gücü; ani stratosferik ısınma (SSW) olursa 2-4 hafta sonra Avrupa ve Balkanlar'a soğuk sarkabilir.
- NAO'nun kış ortalaması: negatif NAO Balkan blokajı ve bize soğuk demek, geçen kış pozitifti ve karsız Aralık'ı yaşadık.
Benim tahminlerim: Erzurum 22 Ekim; Ankara 26 Kasım; İstanbul için Ocak'ın ikinci yarısında bir deniz etkili kar olayı, güven derecesi düşük.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Alınan Beğeni: 28 mesajda 50
Verilen Beğeni: 100
Bence İstanbul için bu kadar karamsar olmaya gerek yok, hâlâ şans var.
Alınan Beğeni: 3 mesajda 10
Verilen Beğeni: 32
Bu yağış 20 Eylül tarihine kadar aralıklarla sürecek.
Sizce 22 Eylül için okullar tatil edilir mi?
Gökyüzü en iyi öğretmendir.
Alınan Beğeni: 5 mesajda 23
Verilen Beğeni: 36
(22.09.2026, 19:16)gul83 Yazdı: Bence İstanbul için bu kadar karamsar olmaya gerek yok, hâlâ şans var. Bence de öyle, bu sefer senaryo oturmuş görünüyor.
|