Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

2026-27 sezonu öncesi: Palandöken'e ilk kar ne zaman düşer? Model ve arşiv

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eylül'ün 20'si, İstanbul'da poyraz esmeye başladı, ben de her yıl olduğu gibi kendimi Doğu Anadolu'nun kar takvimini araştırırken buldum. İstanbul için henüz erken olduğunu biliyorum (850 hPa -6 nerede, biz neredeyiz), o yüzden gözümü Palandöken'e çeviriyorum.

Arşivden çıkardığım kadarıyla Palandöken zirvesine (3.125 m) ilk kar:
  • 2022: 7 Ekim (zirvede 5 cm, öğleye kadar kaldı)
  • 2023: 19 Ekim
  • 2024: 2 Ekim (erken, ama iki gün sonra eridi)
  • 2025: 11 Ekim, ardından 29 Kasım'da kalıcı örtü

Bu yıl Eylül sonundaki Balkan oluğu Doğu'ya kadar uzanırsa Ekim'in ilk haftasında zirveye kar mümkün mü? ECMWF haftalık ürünlerinde 28 Eylül-4 Ekim için Doğu Anadolu'da sıcaklık anomalisi negatif görünüyor ama yağış tarafı zayıf.

PalandokenKar, sen oradasın: ilk kırağı düştü mü? Erzurum'da gece kaç derece? Kemal, ENS'te Erzurum için 850 hPa 0 °C altı gösteren üye var mı? Bu sorular İstanbul'a kar yağıp yağmayacağıyla ilgili değil, biliyorum; ama sezon bir yerden başlamalı ve o yer her zaman Erzurum.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • sevgiruzgar, PalandokenKar, AsliAkbas97, Isil00, mustafaKar, dursun_923, Nurcan_meteo, serkan.kalkan, yilmaz83, yavuz_hava
Alıntı
Bence de bu kadar detay yeterli, sonrası zaten spekülasyon. Gözlemi olan yazsın.
Her yağış bir hikâyedir.
Alıntı
Kırağı düştü. 22 Eylül sabahı 06:40, Erzurum ovasında araba camları beyaz, termometre 1,4 °C; kendi bahçemde çim üstü -0,6 °C. İlk kırağı için bizde normal tarih, ne erken ne geç.

İlk kar için sıralama şöyle işler: önce zirveye toz gibi düşer (Ekim ilk yarısı), sonra 2.200 m'deki pist başına (Ekim sonu), Kasım sonunda da kalıcı örtü. Bu yıl için fark görmüyorum. 4 Ekim civarı zirveye bir şeyler bırakabilir ama kayak için değil, fotoğraf için. Bu arada dün öğlen 21 °C vardı, yani gündüz yaz, gece kış. Erzurum'da Eylül budur.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • esra427, rustukose, ilhan_malatya, umit86, ozane, havacipolat, Fadime_02, bayram_797
Alıntı
KarAvcisi, Eylül'de kar sorusu için erken değil, sen her yıl Ağustos'ta soruyorsun; bu yıl geciktin. ECMWF ENS 00z, Erzurum için 3-4 Ekim: 850 hPa sıcaklığı üye ortalaması +2 °C, 51 üyenin 17'si 0 °C altı. Yağış tarafı 3-6 mm; 3.100 m'de bu kar demek, 2.200 m'de soğuk yağmur.

Olasılık: zirveye ölçülebilir kar %35, pist başına %10. GFS 06z zirveye 8 cm veriyor, ama GFS'in Ekim başı Doğu Anadolu karnesini biliyorsunuz: fantezi %60, gerçek %40. Kahve içip 12z'yi bekleyelim.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • diyarbakirlimetin, HavaAdmin, Merve.Osmaniye, yozgat646, ozan.kose, sinoptikemin, bekirMeteo
Alıntı
(20.09.2026, 14:32)ModelciKemal Yazdı: KarAvcisi, Eylül'de kar sorusu için erken değil, sen her yıl Ağustos'ta soruyorsun; bu yıl geciktin. ECMWF ENS 00z, Erzurum için 3-4 Ekim: 850 hPa sıcaklığı üye ortalaması +2 °C, 51 üyenin 17'si 0 °C altı. Yağış tarafı...
Aynen öyle, Doğu Anadolu için bu hafta gerçekten kritik.

Doğru, Erzurum genelde böyle durumlarda daha az etkilenir.
Meteoroloji sabır işidir.
[-] Sinoptikutku adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • HacerOdabasi01, RabiaA551, havacikubilay, yagmur_Meral, HavaAdmin, karserkan, nevzata63
Alıntı
(20.09.2026, 07:44)KarAvcisi34 Yazdı: Eylül'ün 20'si, İstanbul'da poyraz esmeye başladı, ben de her yıl olduğu gibi kendimi Doğu Anadolu'nun kar takvimini araştırırken buldum. İstanbul için henüz erken olduğunu biliyorum (850 hPa -6 nerede, biz neredeyiz)...
Haklısın KarAvcisi34, geçen yıl da aynısı olmuştu.
[-] aydinmeteo adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sedatk76
Alıntı
Sıcaklık öğleden sonra üç saatte 9 derece düştü, cephe geçti anlaşılan.
Alıntı
Bir ekleme: Amatör istasyon almak istiyorum, bütçe dostu bir öneriniz var mı?
[-] emin98 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • PalandokenKar, EsinFirtina, havacisedat
Alıntı
Palandöken şu an 15°C, sabah çok sakin, kuş sesi bile duyuluyor.

Sıcaklık öğleden sonra üç saatte 9 derece düştü, cephe geçti anlaşılan.
[-] emin98 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • yagmur83, havaseher
Alıntı
(20.09.2026, 14:32)ModelciKemal Yazdı: KarAvcisi, Eylül'de kar sorusu için erken değil, sen her yıl Ağustos'ta soruyorsun; bu yıl geciktin. ECMWF ENS 00z, Erzurum için 3-4 Ekim: 850 hPa sıcaklığı üye ortalaması +2 °C, 51 üyenin 17'si 0 °C altı. Yağış tarafı...
Kemal'in verdiği tabloyu sinoptik yapıyla bağlayayım. 30 Eylül-2 Ekim arasında Balkanlar'dan sarkan oluk, 2 Ekim'de Karadeniz üzerinden doğuya kayıyor. Bu geçişte Doğu Anadolu için:
  • 850 hPa sıcaklığı 3 Ekim 00z civarında +1 ile -1 °C arasında (ECMWF deterministik -0,5 °C).
  • Yağış: oluğun arka tarafında kuzeybatılı akışla 5-8 mm; orografik katkıyla Palandöken kuzey yamaçlarında biraz fazlası.
  • Kar kotu: 3 Ekim sabahı 2.400 m civarı; yani zirve ve Ejder bölgesi kar görür, pist başı görmez.

Belirsizlik: oluğun doğuya kayma hızı. 12 saat gecikirse soğuk hava yağış bittikten sonra gelir ve kar yerine sadece don olur. Güven derecesi: düşük-orta. İstanbul için ise bu geçiş sadece serinlik, KarAvcisi lütfen heyecanlanma.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • Meteobatuhan, meteoibrahim, yagmur_Sebnem, gokyuzuMerve, YesimFirtina, rukiye_71, kar_hande, cahit730, Miray.Gunduz, bursa98
Alıntı
(20.09.2026, 21:39)emin98 Yazdı: Bir ekleme: Amatör istasyon almak istiyorum, bütçe dostu bir öneriniz var mı?
Aynen öyle, ECMWF de bunu destekliyor zaten.
Erzurum için kar günü sayacı: sıfırlandı.
[-] osman_91 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • ozane, barank
Alıntı
Çöl tozuyla birlikte gelen sıcak, Erzurum semalarını sarıya boyadı.

Erzurum şu an 17°C, sabah sisi dağıldı, şimdi pırıl pırıl bir hava var.
Alıntı
4 Ekim için Erciyes'e çıkmayı planlıyorum; zirveye ilk kar düşerse gün doğumunda beyaz zirve ve altın renkli bozkır karesi olur. Kapadokya'dan Erciyes'in beyazlanması her yıl sezonun ilk fotoğrafıdır benim için.

Ayşe'nin "12 saat gecikirse don" notunu okuyunca şunu sorayım: kar olmasa bile yüksek bulut geçişi olur mu? Lentikuler bulut için Erciyes zirvesi ideal, rüzgar 60 km/s üstüne çıkınca oluşuyor. İkisinden biri yeter.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • cengizKar, ozane, Nazlican08, havacisahin
Alıntı
Eylül ayında Erzurum için normal sıcaklık kaçtır?
Alıntı
Erzurum merkezde şu an hafif yağmur var, sıcaklık 17 derece.
Kar tutmasa da biz tutarız.
[-] baris_992 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • OzkanE89, kar_Nazlican, tayfung52, emin98, karcuneyt, serkan.kalkan, akgun04, KarAvcisi34, gokyuzuDuygu
Alıntı