Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Uludağ sezon öncesi: Sarıalan'da 26 Eylül sabahı 3 °C ve ilk kırağı belirtileri

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu sabah, 26 Eylül, Sarıalan'a çıktım; sezon öncesi istasyon bakımı ve biraz da merak. Ölçümler:

Kod:
Sarıalan (1.620 m), 26.09.2026 07:10 Sıcaklık: 3,1 °C Çim üstü: -0,4 °C Nem: %91 Rüzgar: sakin Basınç (deniz seviyesine indirgenmiş): 1021 hPa Gökyüzü: açık, vadide sis, zirve berrak Nilüfer (155 m), aynı saat: 12,4 °C, nem %84, sis yok

Çim üstü termometresi eksiyi gösterdi ama gözle görülür kırağı yalnızca gölgedeki çayırda vardı, güneş vurunca beş dakikada gitti. Yine de sezonun ilk "beyaz" görüntüsü sayılır. Oteller Bölgesi'nde telesiyej direklerinde bakım ekipleri çalışıyordu, kar makineleri henüz yerinde değil.

İstasyon tarafı: Ecowitt'in yağış ölçer kepçesini temizledim, nem sensörünü değiştirdim (geçen kışki %100 takılma sorunu için Kemal'in tavsiyesiyle İstasyon forumuna ayrı başlık açacağım). Güneş paneli açısını kış güneşine göre 55 dereceye aldım.

Soru: Uludağ zirvesine ilk kar için modeller ne diyor? 2025'te 14 Ekim'de zirvede 3 cm görmüştük; bu yıl Ekim başındaki oluk geçişi zirveye bir şey bırakır mı, yoksa Sarıalan için sadece soğuk yağmur mu?
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • TunceliliDilek, bayram_797, tamery349, isikn73, Yagmur_Usak, havacipolat, Sinoptikferhat
Alıntı
Doğru söylüyorsun, GFS de aynı şeyi gösteriyor.
[-] Sinoptikenes adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • AynurSimsek59
Alıntı
Hangi uygulamayı kullanıyorsunuz anlık takip için? Şimdiden teşekkürler.
[-] Sinoptikenes adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • tugaykose
Alıntı
Halil, çim üstü -0,4 okumak Eylül sonu için güzel bir başlangıç; Uludağ'da ilk kar genelde Ekim ortası, kalıcı örtü Kasım sonu. 2022'de 9 Ekim'de zirvede 10 cm görmüştük, o yıl İstanbul'a da erken poyraz gelmişti, ama biliyorsun, korelasyon nedensellik değildir, ben yine de not alıyorum.

Çekmeköy bu sabah 15,8 °C, poyraz 18 km/s. Sezon öncesi ton: sakin, sabırlı, umutlu.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • sanliurfaHavasi, ismail_elazig, ilker_adana, ipek.koc
Alıntı
Bu sefer haklı olmayabilirsin, basınç merkezi beklediğinden daha kuzeyde.
Radar, kahve ve sabır.
Araç termometresi gözlemcisi, resmi ölçüm değildir
[-] esino828 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • YesimFirtina
Alıntı
Bu yağış ne kadar sürecek, bilgisi olan var mı?

Sabah trafikte yağmurdan dolayı iki saat kaldım, Kirazlıyayla yağmura hazırlıksız.
[-] karsoner adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • MeteoGulizar
Alıntı
Uludağ zirvesi (2.543 m) için 3 Ekim: ECMWF 00z 850 hPa +1 °C, yağış 6-9 mm, kar kotu sabah saatlerinde 2.300 m civarı. Zirveye ıslak kar %40, Sarıalan'a soğuk yağmur %90, Oteller Bölgesi'ne sulu kar %20. GFS biraz daha soğuk ama GFS'nin Ekim karnesini biliyorsunuz. Halil, 3 Ekim sabahı Sarıalan'da ölçüm alırsan doğrulama tablosuna girer.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • adana05, GulayRuzgar, sinophavasi, koray_aydin, IstasyonHalil, kastamonuFirtina
Alıntı
(26.09.2026, 00:26)ModelciKemal Yazdı: Uludağ zirvesi (2.543 m) için 3 Ekim: ECMWF 00z 850 hPa +1 °C, yağış 6-9 mm, kar kotu sabah saatlerinde 2.300 m civarı. Zirveye ıslak kar %40, Sarıalan'a soğuk yağmur %90, Oteller Bölgesi'ne sulu kar %20. GFS biraz daha...
Çok sağ ol, 23 Eylül tarihli tahminin arşivlik.
[-] karsoner adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • ozane, EdaE_Bartin, nihatkurt
Alıntı
(25.09.2026, 19:44)IstasyonHalil Yazdı: Bu sabah, 26 Eylül, Sarıalan'a çıktım; sezon öncesi istasyon bakımı ve biraz da merak. Ölçümler: (tablo) Çim üstü termometresi eksiyi gösterdi ama gözle görülür kırağı yalnızca gölgedeki çayırda vardı, güneş vurunca beş...
3 derece bizde Ağustos gecesi. Şaka bir yana, Sarıalan için Eylül sonu çim üstü eksi normal, endişe etmeyin ama sevinmeyin de. Uludağ'ın ilk karı her zaman Palandöken'den 10 gün sonra gelir; bizde 3 Ekim konuşuluyorsa sizde 13 Ekim. Takvime yazın. Güneş paneli açısı için 55 derece iyi, biz kışın 60'a alıyoruz, kar kaysın diye.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • istanbulfirtina, SinoptikAyse, deniz_70, KaradenizYagmur, tugayMeteo, alperKar
Alıntı
Serinlemek için gece balkonda uyuyanlar var, eski günler gibi.
Modeller tahmin eder, gökyüzü karar verir.
[-] yilmaz83 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • erhan_79
Alıntı
Katılıyorum, asıl kritik gün 26 Eylül olacak.
[-] bursaFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • diyarbakirFirtina, semaruzgar, Kubra660, kastamonuGozlem
Alıntı
(25.09.2026, 20:17)Sinoptikenes Yazdı: Hangi uygulamayı kullanıyorsunuz anlık takip için? Şimdiden teşekkürler.
Bu yağış sistemi yavaş ilerliyor, gece boyu sürer.

Son yarım saatte 12 mm yağış ölçtüm, rögarlar taştı.
[-] bursaFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • Hulya.Kirikkale, cagatay.oztas
Alıntı
Bana kalırsa yağış toplamları abartılı, 20 mm bile zor.
[-] Radarmuharrem adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • gul83
Alıntı
Rüzgar 30 derece hissedilen sıcaklığı bile ikiye katlıyor sanki, soğuk iliklere işliyor.

Gece boyu yağdı, sabah her yer yemyeşil görünüyor.
Gökyüzü en iyi öğretmendir.
[-] aydogani adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • KarAvcisi34
Alıntı
Çeşme'den katkı: 27 °C, imbat 14 knot, denize girenler var. Kırağı kelimesini okuyunca üşüdüm. Buna rağmen bu yıl Şubat'ta Uludağ'a çıkma planım var, ilk kez kayak deneyeceğim; Halil, Sarıalan'daki istasyonun verilerini takip edeceğim, kar tahtası ölçümlerini paylaşmaya devam et. Palmiyeler soğuğa dayanır mı bilmiyorum ama ben deneyeceğim.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • rizeGozlem, sanliurfaHavasi, havacisedat
Alıntı