Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

19-20 Eylül lodosu: Çanakkale'de 82 km/s, Marmara'da feribot seferleri aksadı

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sinoptik özet

İtalya üzerinden Ege'ye inen 500 hPa oluğu (trough) önündeki güneybatılı akışla Cuma öğleden sonra itibarıyla Marmara'da lodos kuvvetlendi. Yer basıncı Ege'de 1005 hPa'ya kadar düştü, Karadeniz üzerinde 1018 hPa; 13 hPa'lık gradyan Boğazlar ve Güney Marmara'da kuvvetli rüzgar için yeterli.

Ölçülen değerler (MGM, 19-20 Eylül)
  • Çanakkale: hamlede 82 km/s (19 Eylül 22:40)
  • Bandırma: 71 km/s
  • Florya: 64 km/s
  • Kandilli: 58 km/s
  • Tekirdağ: 66 km/s

MGM Marmara için sarı kod vermişti; ölçümler eşiğin (62 km/s) üzerinde olduğu için uyarı yerindeydi. Bursa-Yalova ve Avşa-Marmara Adası feribot seferlerinde iptaller, İDO'da bazı hatlarda aksama oldu (resmi duyurulardan).

Sıcaklık etkisi

Lodos önünde 850 hPa sıcaklığı 16-17 °C'ye çıktı; İstanbul'da Cumartesi öğleden sonra 27-28 derece görüldü. Bu Eylül sonu için sıcak ama rekor değil; lodosla gelen fön etkisi Bursa'da daha belirgin oldu.

Model performansı

ICON 00z rüzgar hızını en iyi yakalayan model oldu, ECMWF hamleleri yaklaşık 10 km/s düşük verdi, GFS ise sistemi 6 saat geciktirdi. Kemal muhtemelen ayrıntı ekler.

Belirsizlik ve güven

Olay bitti, dolayısıyla bu bir değerlendirme başlığıdır. Pazar akşamından itibaren rüzgar karayele döndü ve zayıfladı. Gelecek hafta ortası için Karadeniz üzerinden poyraz sinyali var; onu ayrı başlıkta konuşuruz.

Ölçüm ve gözlemlerinizi bekliyorum; özellikle Güney Marmara ve Trakya'dan.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • fidan83, hatayFirtina, denizli91, SicakDalga07, bursa98, yildiz_osmaniye, haydar74, bayrak79, istanbulfirtina, KaradenizYagmur
Alıntı
Çeşme'den rapor: Cuma akşam 21:00 lodos 38 knot sürekli, hamlede 44 knot (yaklaşık 81 km/s). Marina'da herkes ek halat attı, ben Perşembe akşamdan tekneyi çift bağlamıştım çünkü ICON'un Perşembe 12z çıktısı belliydi. Deniz 3 m'yi buldu, Sakız feribotu iptal. Cumartesi öğlen rüzgar 25 knot'a indi, akşam güneybatıdan batıya döndü. Sizde 82 km/s güzel değermiş, Çanakkale Boğazı her zaman lodosu hızlandırır.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • tugrul_772, eminarslan, cengizKar, MeteoSule, BartinliSevda, taner.kose
Alıntı
(19.09.2026, 02:56)SinoptikAyse Yazdı: Sinoptik özet İtalya üzerinden Ege'ye inen 500 hPa oluğu (trough) önündeki güneybatılı akışla Cuma öğleden sonra itibarıyla Marmara'da lodos kuvvetlendi. Yer basıncı Ege'de 1005 hPa'ya kadar düştü, Karadeniz üzerinde...
Ayşe'nin model notunu açayım: ICON 00z Çanakkale için 10 m hamle 78 km/s vermişti, gerçekleşen 82. ECMWF 00z 70, GFS 00z 66 ve zirveyi Cumartesi 04 UTC'ye atmıştı, gerçek zirve Cuma 19:40 UTC. Yani GFS zamanlamayı 6-8 saat kaçırdı, hızı da düşük verdi. Ders: rüzgar olayında kısa vadede ICON ve AROME'a bakın, GFS'i 5. günden sonra süs olarak kullanın. Not: 12z run'ları da aynı sırayı verdi, tek run'a laf etmiyorum.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • TunceliliArzu, aydinf, ilkert76, polat_adana, yasin.altin, sefa.bulut, BayramT92, oktay_hava, tarik_65
Alıntı
Ben o kadar iyimser değilim, ICON yağışı sürekli güneye itiyor.
Edirne sabahları soğuk, forum sıcak.
Alıntı
Çekmeköy / İstanbul - 20.09.2026 15:30
Sıcaklık: 26,9 °C | Nem: %41 | Rüzgar: Lodos 47 km/s, hamle 55 | Basınç: 1009 hPa
Gökyüzü: Yüksek cirrus perdesi, güneş süt beyaz.

Anadolu Yakası'nın yükseklerinde lodos genelde Avrupa Yakası'ndan zayıf eser, bu sefer de öyle oldu. Cuma gecesi 55 km/s hamle bizim için üst sınırdı. Nem %41 lodosun kuru karakterini gösteriyor. Şimdi itiraf: lodos beni hiç heyecanlandırmıyor, ben poyraz adamıyım; ama ölçümü yazmak görev.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • harun_hava, NevsehirMeteo607, yusufelmas, meteohilal
Alıntı
Bir soru: 'İstanbul'da 28 derece görüldü' değeri hangi istasyondan? Haberlerde 29-30 dolaştı ama istasyon adı yoktu. Florya mı, Kandilli mi, yoksa bir AVM'nin tabelası mı? Lodosla fön etkisi olur, tamam, ama Eylül sonu için 28'i 'sıcak' diye yazacaksak referans belli olsun. Antalya'da aynı gün 33,4 vardı, nem %55, hissedilen 37; bunun yanında sizin 28 serin sayılır.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • faruk02, karshavasi, IlaydaGozlem
Alıntı
(19.09.2026, 14:02)SicakDalga07 Yazdı: Bir soru: 'İstanbul'da 28 derece görüldü' değeri hangi istasyondan? Haberlerde 29-30 dolaştı ama istasyon adı yoktu. Florya mı, Kandilli mi, yoksa bir AVM'nin tabelası mı? Lodosla fön etkisi olur, tamam, ama Eylül sonu...
Haklı soru. Değerler MGM'den: Florya 27,8 °C (20 Eylül 14:00), Kandilli 26,4 °C, Sabiha Gökçen 27,1 °C. Haberlerdeki 29-30 muhtemelen Bahçeköy veya Şile değil, araç termometresidir. Ben de 'rekor' demedim, 'sıcak ama rekor değil' yazdım; Eylül için Florya'nın 30'un üstünü gördüğü yıllar var. Antalya'nın 33,4'ünü nem değeriyle birlikte yazman iyi olmuş, hissedilen tartışmasını sıcak dalgası forumunda sürdürürüz.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • tugaykose, Hulya_76, YucelE94, yusuf_231, yagmur_Sebnem, ozane
Alıntı
Evet, bu analiz gayet yerinde, eline sağlık.

Emeğine sağlık, Eylül ayı için hazırladığın tablo çok işlevsel.
Modeller tahmin eder, gökyüzü karar verir.
[-] halilt87 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • tamery349
Alıntı
GFS soğuğu abartıyor, geçmişte de böyle yaptı.
Alıntı
Bursa'da fön etkisi belirgindi: Nilüfer 20 Eylül 14:40'ta 28,6 °C, nem %33'e düştü, lodos 38 km/s (bizde Uludağ'ın arkasında kaldığı için rüzgar daha zayıf ama kuru ve sıcak). Sabah 08:00'de 19,4 idi, altı saatte 9 derece artış. Davis'in basınç eğrisi de Cuma gece 1006 hPa'ya kadar indi, Pazar akşam 1018. Yağış tarafı: 0,0 mm. Klasik lodos, çok yağış yok, çok toz var; teras masası sarı oldu.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • malatyaliumut, ramazantan, barank
Alıntı
Ben de yazayım: Ben bu görüşe mesafeliyim, veriler henüz çok net değil. Bakalım.
Alıntı
İstanbul şu an 24°C, hortum haberi geldi, umarım abartıdır.
Alıntı
İstanbul şu an 25°C, rüzgar yön değiştirdi, kuzeyden esmeye başladı.

Sağanak esnasında görüş mesafesi çok düştü, sürücüler dikkat.
Alıntı
Fırtına yön değiştirdi, Marmara teğet geçecek gibi.
Alıntı
(20.09.2026, 18:16)koray.demirci Yazdı: Fırtına yön değiştirdi, Marmara teğet geçecek gibi.
Yağış miktarı beklenenin çok üzerinde, bir günde aylık ortalama düştü.

Bu yıl Eylül yağışları geçen yılın iki katı, veriler şaşırtıcı.
Alıntı