Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

[TURUNCU KOD] 24-25 Eylül 2026 - Rize ve Artvin kuvvetli yağış (isabet notlu)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MGM bu akşam (23 Eylül, 19:30) Doğu Karadeniz için uyarı yayınladı; başlığı açıyorum.

Uyarı kapsamı:
  • Turuncu kod: Rize, Artvin. 24 Eylül 03:00 - 25 Eylül 24:00. Çok kuvvetli yağış; 24 saatte 100 mm üzeri beklentisi, sel, taşkın, heyelan riski.
  • Sarı kod: Trabzon, Giresun, Ordu. Kuvvetli yağış, yerel su baskını riski.

MGM'nin gerekçesi (özet): Karadeniz üzerinde etkili olan alçak basınç sisteminin kuzeyli akışla kıyıya nemli hava taşıması; yağışın yer yer çok kuvvetli olması.

Sinoptik arka plan: 500 hPa'da Balkanlar'dan Karadeniz'e sarkan oluk, yer seviyesinde Kırım güneyinde 1004 hPa merkez. 850 hPa sıcaklığı 9 °C'den 5 °C'ye düşecek. Kıyıya dik gelen kuzeyli akış dağ yamacında zorla yükseliyor; klasik orografik yağış. Deniz suyu 24 °C, yani yağışın içine konvektif hücreler karışacak ve saatlik şiddet yer yer 30 mm'yi aşabilir.

Model desteği: ICON 12z Rize yükseklerine 24 saatte 110 mm, ECMWF 12z 85 mm, GFS 12z 55 mm. Ensemble üyelerinin %70'i Of-Hopa hattında 80 mm üstü.

Belirsizlik: Alçak merkezin hızı; 12 saatlik gecikme toplamı %30 artırır. Güven derecesi: Yağış için yüksek, miktar için orta. Turuncu kod bana göre yerinde; kırmızı gerektirecek bir tablo şu an yok.

Gözlemler için Karadeniz forumundaki Yağmur'un [GÖZLEM] başlığı esas; buraya özet ölçümler ve uyarı isabet notları. Uyarı bitince değerlendirme yazacağım.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • meteoleyla, DamlaFirtina, umut.tan, nigdemeteo602, erhanm63, MeteoSule, MeteoHavva, yeliz97, baris_992, Berna_meteo, Sinoptikcem, NeslihanGozlem, havacisedat, alperKar, karamanlisema
Alıntı
Bizden de haber: Sağ ol dostum, uyarın için özellikle teşekkürler; balkondaki saksıları içeri aldım.
Gökyüzü en iyi öğretmendir.
Alıntı
Bu tür fırtınalarda en tehlikeli şey uçan çatı sacları; sokağa çıkmayın.
[-] yildirimv adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • savasKar
Alıntı
Sel riski için hangi mahalleler daha tehlikeli, bilen var mı?
Alıntı
Denizli gece 30°C, sıcaklık hiç düşmedi, uyumak zor oldu.
Alıntı
Güneydoğu Anadolu için MGM uyarı verdi mi?

Bu geceki sağanak Siirt için sel riski taşıyor, sabaha kadar tetikteyim.
Alıntı
(23.09.2026, 16:13)yildirimv Yazdı: Bu tür fırtınalarda en tehlikeli şey uçan çatı sacları; sokağa çıkmayın.
Teşekkürler yildirimv, uyarını ciddiye alıp aracı kapalı otoparka çektim; dolu gerçekten geldi.

Fırtına uyarısı geçerliyken denize açılan tekneleri anlamak mümkün değil.
Alıntı
Bu arada, Gök gürültülü sağanak ve dolu için MGM turuncu kod verdi. Gözlemi olan yazsın.
Alıntı
Denizli şu an 28°C, yağış radarına göre bize doğru gelen kuvvetli bir hücre var.

Rüzgar lodostan poyraza dönerken en sert anını yaşıyoruz.
Alıntı
Rüzgar hızı 90 km/s'yi aşabilir, ağaç devrilmelerine dikkat.

Sıcak hava dalgası için MGM sarı kod verdi.
Sıcak dalgasında bile umutlu.
Alıntı
Güneydoğu Anadolu için sel riski ne kadar ciddi?

Fırtınanın göz kısmı yeni geçti, şimdi arka taraf geliyor; dikkatli olun.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • tunceli710
Alıntı
Hazır konu açılmışken: Yağmur bitmeden bahçeye çıkmayın, dolu da eşlik edebilir.
Edirne sabahları soğuk, forum sıcak.
Alıntı
Kastamonu akşam saatlerinde 22°C, rüzgar iyice sertleşti.
Her sabah 07:00 ölçümü, Kastamonu
Alıntı
(23.09.2026, 14:56)SinoptikAyse Yazdı: MGM bu akşam (23 Eylül, 19:30) Doğu Karadeniz için uyarı yayınladı; başlığı açıyorum. Uyarı kapsamı: Turuncu kod: Rize, Artvin. 24 Eylül 03:00 - 25 Eylül 24:00. Çok kuvvetli yağış; 24 saatte 100 mm üzeri beklentisi...
Uyarı yerinde, saat de yerinde: Of'ta yağış 03:10'da başladı, tam MGM'nin verdiği saatte. 07:30 itibarıyla 26,8 mm. Turuncu kodun iki ille sınırlı tutulmasını da doğru buluyorum; Trabzon'un doğusu (Of, Sürmene) Rize ile aynı rejimde ama il geneli düşünülünce sarı makul. Ayrıntılar gözlem başlığında; buraya yalnızca eşik aşımlarını yazacağım.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • SeldaD521, MelekErbas64, alpMeteo, alp89, kenanu680, Radarturan, meralkahraman64, demira
Alıntı
Model tarafında 00z run'ları dün geceki resmi korudu: ICON 105 mm, ECMWF 90 mm, GFS 60 mm. GFS bu kez düşük tarafta, nadir görülür, not aldım. Uyarı için MGM'nin ICON-ECMWF karışımına baktığı belli; eşik 100 mm ise ve iki modelin ortalaması 97 mm ise turuncu vermek doğru karar, sarı verip 120 mm yağdırmaktan iyidir.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • aziz_hatay, harunKar, veyselmeteo, HavaAdmin, akgun04, yildirimv, havacidursun, UsakHavasi
Alıntı