Konu: 24
Alınan Beğeni: 167 mesajda 1.374
Verilen Beğeni: 150
Arkadaşlar merhaba,
Kış yaklaşıyor, geçen sezonun dersini şimdiden konuşalım istedim. Şubat 2026'daki İstanbul kar dalgasında tek takip başlığı 31 sayfaya ulaştı. Sorun şu: sayfaların yarısı model tartışması (ECMWF geri çekti, GFS abarttı, 850 hPa şu kadar), diğer yarısı ilçe gözlemi (Çekmeköy 4 cm, Sarıyer lapa lapa). İkisi birbirine karışınca ne gözlemi bulabiliyorsunuz ne de modeli.
Önerim: her kar dalgası için başlık altında iki ayrı akış olsun. Mesela bir 'gözlem sekmesi' gibi; ya da bu teknik olarak zorsa, her dalgada iki başlık açılsın:
- [MODEL] Şubat 2026 Balkan soğukları - senaryo tartışması
- [GÖZLEM] Şubat 2026 - İstanbul ilçe ilçe kar raporu
2015 Şubat'ında (o zaman başka bir yerdeydik) gözlem başlığı ayrıydı ve arşiv olarak hâlâ okunuyor. 2022 Ocak'ında karışık yazdık; bugün 'Çekmeköy'de kaç cm ölçtük' diye bakınca 40 sayfa geziyorum.
Yönetim ne der? Teknik olarak mümkün mü, yoksa etiketle mi çözelim?
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını 11 üye beğendi
• selcukMeteo, SinoptikAyse, ipek.koc, erzurum95, karsoner, MineOzkan76, yakup02, turany, Figen.Isik, dogant, SivasMeteo583
Konu: 2
Alınan Beğeni: 65 mesajda 146
Verilen Beğeni: 121
Şunu da ekleyeyim: Hoş geldin, gözlemlerini paylaşmanı dört gözle bekliyoruz. Takipteyim.
Konu: 3
Alınan Beğeni: 97 mesajda 244
Verilen Beğeni: 218
(17.08.2026, 13:44)barank Yazdı: Şunu da ekleyeyim: Hoş geldin, gözlemlerini paylaşmanı dört gözle bekliyoruz. Takipteyim. Hoş geldin barank, Ege bölgesinden gözlemci eksikti.
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
(17.08.2026, 10:08)KarAvcisi34 Yazdı: Arkadaşlar merhaba, Kış yaklaşıyor, geçen sezonun dersini şimdiden konuşalım istedim. Şubat 2026'daki İstanbul kar dalgasında tek takip başlığı 31 sayfaya ulaştı. Sorun şu: sayfaların yarısı model tartışması (ECMWF geri... Sorunu doğru tespit etmişsin. Sekme yapısı forum yazılımı açısından ağır bir değişiklik; bence gerçekçi çözüm etiket ve iki başlık düzeni.
Bir ek: [GÖZLEM] başlığına yalnızca saat, ilçe, sıcaklık, olay içeren mesajlar yazılsın; 'bence yağmaz' yorumları [MODEL] başlığına. Bunu sabit konuya kural olarak yazarsak moderasyon kolaylaşır. Güven derecesi yüksek: kurallı iki başlık, tek karışık başlıktan daha okunur.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
Destekliyorum, hem de bencil bir sebeple: 'Çekmeköy'de kar başladı!!!' mesajlarının arasında ECMWF ensemble'ını tartışmak, kalabalık bir düğünde tez savunmak gibi. Ayrılsın. Model başlığında %30 ihtimal diyen benim, gözlem başlığında cm sayan Kar Avcısı olsun, herkes mutlu.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını 11 üye beğendi
• oguzyildiz, meteosenay, gul83, meteomesut, Ozer_Aksaray, handeo870, ilker279, hasant872, aktas_nevsehir, SinoptikAyse, cuneyt_kutahya
Konu: 0
Alınan Beğeni: 0 mesajda 0
Verilen Beğeni: 18
Karadeniz tarafından yeni üye gelmesine çok sevindim, hoş geldin.
Konu: 15
Alınan Beğeni: 126 mesajda 1.115
Verilen Beğeni: 166
(17.08.2026, 15:44)SinoptikAyse Yazdı: Sorunu doğru tespit etmişsin. Sekme yapısı forum yazılımı açısından ağır bir değişiklik; bence gerçekçi çözüm etiket ve iki başlık düzeni. Bir ek: başlığına yalnızca saat, ilçe, sıcaklık, olay içeren mesajlar yazılsın... Aynı ihtiyaç Karadeniz sel olaylarında da var. Kasım 2025 Zonguldak-Bartın yağışında saatlik yağış raporları model yorumlarının arasında kayboldu; bir üyenin 'son 3 saatte 61 mm' bildirimi sayfa altında kaldı. Can güvenliğini ilgilendiren gözlemler ayrı akışta olmalı. Karadeniz için de [GÖZLEM] etiketini uygulamak isterim.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
Konu: 1
Alınan Beğeni: 1 mesajda 4
Verilen Beğeni: 45
Hazır konu açılmışken: Foruma hoş geldin, burada herkes birbirine yardımcı olur. Sinop'tan selamlar.
Alınan Beğeni: 19 mesajda 50
Verilen Beğeni: 47
Aramıza hoş geldin, istasyon kurmayı düşünüyorsan yardımcı oluruz. Kolay gelsin.
Alınan Beğeni: 116 mesajda 277
Verilen Beğeni: 131
Dolu için araba örtüsü işe yarıyor mu, deneyen var mı?
Dolu sonrası bahçe savaş alanına döndü, sebzeler mahvoldu.
Konu: 33
Alınan Beğeni: 250 mesajda 2.279
Verilen Beğeni: 165
Teşekkürler, iyi bir tartışma oldu. Teknik durum: kullandığımız yazılımda başlık içi sekme yok; eklemek özel geliştirme gerektirir ve hata riski yüksek. Bu nedenle karar:
- Her kar dalgası ve her büyük yağış olayı için iki başlık: [MODEL] ve [GÖZLEM].
- Başlık ön eki (prefix) özelliğini açıyoruz; konu açarken listeden seçilecek, elle yazılmayacak.
- Gözlem başlığında yorum yasağı sabit konulara işlenecek (Ayşe'nin önerisi).
Durum: Planlandı. Ön ekler bu hafta aktif olur.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
Alınan Beğeni: 167 mesajda 1.374
Verilen Beğeni: 150
(19.08.2026, 00:20)HavaAdmin Yazdı: Teşekkürler, iyi bir tartışma oldu. Teknik durum: kullandığımız yazılımda başlık içi sekme yok; eklemek özel geliştirme gerektirir ve hata riski yüksek. Bu nedenle karar: Her kar dalgası ve her büyük yağış olayı için... Benim için fazlasıyla yeterli, sekme şart değildi zaten. Ön ek listesi olunca herkes aynı biçimi kullanır. İlk soğuk dalgada deneriz; umarım Aralık'ı beklemeyiz ama 850 hPa -6'yı Kasım'da görmek İstanbul için lüks, biliyorum.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Alınan Beğeni: 13 mesajda 38
Verilen Beğeni: 42
Şöyle diyeyim: Hoş geldin! Sorum var bölümüne her türlü soruyu yazabilirsin, saçma soru yoktur.
Alınan Beğeni: 2 mesajda 2
Verilen Beğeni: 23
Şunu da ekleyeyim: Foruma hoş geldin, tanışma başlığında kendini anlatabilirsin. Gözlemi olan yazsın.
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
Küçük bir teknik katkı: ön ek listesine [GÖZLEM] ve [MODEL] yanında [ÖLÇÜM] de eklenirse istasyon sahipleri günlük tabloyu doğru başlığa yazar. Ayrıca ön eklere forum bazlı kısıtlama konabiliyor; örneğin [TURUNCU KOD] yalnızca MGM Uyarıları forumunda seçilebilir olur, başka yerde yanlışlıkla kullanılmaz.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
|