Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
Merhaba,
Sel & Taşkın forumu, forumun can güvenliğini en doğrudan ilgilendiren bölümüdür. Burada yazılan bir cümle, dere kenarındaki birinin kalıp kalmama kararını etkileyebilir. Bu yüzden kurallar diğer forumlardan daha sıkıdır ve tavizsiz uygulanır.
1. Kaynak zorunluluğu- Devam eden bir sel veya taşkın hakkında bilgi paylaşırken kaynak zorunludur: MGM, AFAD, valilik/kaymakamlık, belediye, DSİ veya kendi doğrudan gözleminiz (konum ve saatle).
- Sosyal medyadan alınan video ve fotoğraflar, tarihi ve yeri doğrulanmadan paylaşılmaz. Eski bir olayın görüntüsünün yeni olay diye dolaşması en sık gördüğümüz yanlıştır.
- 'Duyduğuma göre', 'bir arkadaş söyledi' ile başlayan can kaybı bilgisi silinir ve uyarı verilir.
2. Panik yaratmama ilkesi- Başlıklarda 'felaket', 'kıyamet', 'şehir gitti' gibi ifadeler kullanılmaz. Örnek başlık: [TAKİP] 25-28 Eylül 2026 Doğu Karadeniz: Rize-Artvin için 100 mm üstü senaryo.
- Model çıktısına dayalı yağış miktarları 'senaryo' olarak yazılır; 'yağacak' değil 'model veriyor'.
- Tahliye kararı yalnızca yetkili kurumdan gelir; forum tahliye çağrısı yapmaz, resmi çağrıyı aktarır.
3. Yağış paylaşım formatı
Miktar tek başına anlamsızdır; süre şarttır.
Kod: Of / Trabzon - kıyı, 15 m - 27.09.2026 03:00-06:00
Yağış: 3 saatte 48 mm (en yoğun saat 04:00-05:00, 24 mm)
Dere durumu: Solaklı normalin üstünde, taşkın yok
Kaynak: kendi ölçerim (devrilen kova) + MGM Of istasyonu
4. Acil durum kaynakları- 112 Acil Çağrı Merkezi: tüm acil durumlar.
- AFAD: afet ve acil durum duyuruları, tahliye bilgileri.
- MGM: meteorolojik uyarılar (sarı/turuncu/kırmızı kod).
- DSİ: akarsu seviye ve baraj bilgileri.
- Valilik ve belediye duyuruları: yol kapanmaları, okul tatili.
5. Sel anında temel güvenlik (genel bilgi)- Akan suya araçla ya da yaya girmeyin; 15 cm akan su insanı, 30 cm aracı sürükleyebilir.
- Dere yatağından ve alt geçitlerden uzaklaşın, yüksek yere çıkın.
- Elektrik kaynaklarından uzak durun.
Bu kurallara uymayan mesajlar uyarı yapılmadan düzenlenir veya silinir. Başlık kısa süre sonra kilitlenecektir; öneriler için Öneri & Şikayet forumu.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 26 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 26 üye beğendi
• simseka, Sinoptikfaruk, selcukMeteo, Bayram_Nevsehir, serkan.kalkan, Ceren.Cevik, sinophavasi, ilkert76, bulutyeliz, bulutserap, selcuksener, kardursun, onur_00, sukruelmas, kar_Gulsum, AkinN76, zonguldakGozlem, Acar_Kahramanmaras, sedatk76, elifgozlem, coskun.tekin, YavuzE95, eminarslan, KaradenizYagmur, bursaFirtina, BulutKovalayan
Konu: 15
Alınan Beğeni: 126 mesajda 1.115
Verilen Beğeni: 166
Bu kuralların yazılmasında payım olduğu için ayrıca imza atıyorum. Neden bu kadar sert olduğumu bilmeyenler için kısaca: 2024 yazında Of'ta bir dere için 'taştı, evler gidiyor' diye paylaşım dolaştı, üç yıl önceki bir video. İnsanlar gerçekten taşan komşu dereyi görmezden gelip söylentiye koştu. O gün kaynak yoksa mesaj yok dedim, hâlâ diyorum. Yağış formatına ek: toprak doygunluğu bilgisi de yazın; 48 mm kuru toprağa başka, üç gündür ıslak toprağa başka.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını 13 üye beğendi
• hamza_381, tarikkar, rukiye_71, selmagozlem, havacitolga, ozane, ozlemruzgar, murat_794, karengin, NiluferC498, karcaglar, sercanKar, havacibulent
Konu: 2
Alınan Beğeni: 116 mesajda 277
Verilen Beğeni: 131
Termometre 36 derece, kaldırımlar boş, herkes evde perdeleri kapatmış.
Konu: 33
Alınan Beğeni: 250 mesajda 2.279
Verilen Beğeni: 165
Yönetim adına ek: bu forumda moderatör silme ve düzenleme kararlarına itiraz elbette mümkün, ama itiraz Öneri & Şikayet forumunda yapılır; takip başlığının içinde tartışma açılmaz. Takip başlıkları temiz kalmalı, çünkü kriz anında insanlar 40 sayfa okumaz, son 10 mesaja bakar. O son 10 mesaj ölçüm ve resmi bilgi olmalı.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
Akdeniz kıyısı için bir hatırlatma eklenebilir mi? Bizde sel Karadeniz'deki gibi saatlerce yağıştan değil, 30-60 dakikalık aşırı yoğun sağanaktan olur; Antalya'da 2023 Kasım'ında 1 saatte 90 mm gördük. Yani formattaki '3 saatte' yerine bizim için '10 dakikalık en yoğun dilim' daha anlamlı. Karadeniz kadar bilinmiyor ama Batı Akdeniz taşkınları da ölümcül.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Ben bu görüşe uzağım. Fırtına değil, en fazla kuvvetli rüzgar. Görürüz.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 28 mesajda 64
Verilen Beğeni: 54
(12.05.2025, 04:20)HavaAdmin Yazdı: Yönetim adına ek: bu forumda moderatör silme ve düzenleme kararlarına itiraz elbette mümkün, ama itiraz Öneri & Şikayet forumunda yapılır; takip başlığının içinde tartışma açılmaz. Takip başlıkları temiz kalmalı, çünkü... Model tutarlılığı üç çıktıdır aynı, güven artıyor.
GFS soğuğu abartıyor, geçmişte de böyle yaptı.
Soğuk hava dalgası mı? Şükür.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 6 mesajda 27
Verilen Beğeni: 19
Bir ekleme: Fırtına sırasında pencere kenarında durmayın. Devamını bekliyorum.
Konu: 24
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
Kurallar için teşekkürler. Ölçüm tarafına küçük bir teknik ek: devrilen kovalı yağış ölçerler saatte 50 mm'nin üzerindeki yoğunlukta yüzde 5-10 eksik sayar; taşkın olaylarında bu farkı not düşmek gerekir. Ayrıca manuel silindir ölçerle ölçen üyeler okuma saatini mutlaka yazsın, çünkü 24 saatlik toplam sabah 07:00'de mi akşam 21:00'de mi okunduğuna göre başka bir güne düşebilir. Kaynak zorunluluğunu ise yürekten destekliyorum.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Şanlıurfa şu an 15°C, sağanak geçti, arkasından soğuk hava geldi.
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
(12.05.2025, 11:08)SicakDalga07 Yazdı: Akdeniz kıyısı için bir hatırlatma eklenebilir mi? Bizde sel Karadeniz'deki gibi saatlerce yağıştan değil, 30-60 dakikalık aşırı yoğun sağanaktan olur; Antalya'da 2023 Kasım'ında 1 saatte 90 mm gördük. Yani formattaki... Mehmet, haklısın; formatı 'en yoğun dilim (5, 10 veya 60 dakika, ölçerin çözünürlüğüne göre)' olarak güncelledim. Halil'in kova düzeltmesi ve okuma saati notu da formata eklendi. Batı Akdeniz ve Ege kıyıları için ayrıca 'Akdeniz alçak basıncı' etiketli takip başlıkları sonbaharda ayrı açılacak. Kurallar netleşti, başlığı kilitliyorum; sorular ve öneriler için Öneri & Şikayet forumu açık.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Alınan Beğeni: 2 mesajda 8
Verilen Beğeni: 29
Model uyumu arttı, artık daha net konuşabiliriz. Isparta'dan selamlar.
Alınan Beğeni: 10 mesajda 28
Verilen Beğeni: 27
(12.05.2025, 00:32)SinoptikAyse Yazdı: Merhaba, Sel & Taşkın forumu, forumun can güvenliğini en doğrudan ilgilendiren bölümüdür. Burada yazılan bir cümle, dere kenarındaki birinin kalıp kalmama kararını etkileyebilir. Bu yüzden kurallar diğer forumlardan... Bu yıl Mayıs yağışları geçen yılın iki katı, veriler şaşırtıcı.
Antalya bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
Alınan Beğeni: 10 mesajda 22
Verilen Beğeni: 47
(12.05.2025, 00:32)SinoptikAyse Yazdı: Merhaba, Sel & Taşkın forumu, forumun can güvenliğini en doğrudan ilgilendiren bölümüdür. Burada yazılan bir cümle, dere kenarındaki birinin kalıp kalmama kararını etkileyebilir. Bu yüzden kurallar diğer forumlardan... Katılıyorum, bu sefer sıcaklıklar gerçekten normalin altında kalacak gibi.
Katılıyorum, ancak ufak bir sapma olursa şaşırmam.
Alınan Beğeni: 10 mesajda 19
Verilen Beğeni: 19
Haklısın, geçmiş yıllarda da böyle sistemler hep geç geldi.
|