Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

28-30 Eylül: Balkanlar üzerinden inen oluk ve Marmara'ya ikinci soğuk cephe

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cumartesi geçen cephenin ardından ikinci ve daha belirgin bir soğuk sokulma yaklaşıyor. Analizim aşağıda; harita referansları ECMWF 26.09 00z ve GFS 26.09 06z.

1. Sinoptik özet

500 hPa'da İskandinavya üzerinden güneye sarkan geniş bir oluk, 28 Eylül Pazartesi Balkanlar'a iniyor ve ekseni Salı günü Marmara-Ege üzerinden geçiyor. Oluğun tabanında 500 hPa sıcaklığı -22 °C; Eylül sonu için dikkat çekici. Yer haritasında Karadeniz üzerinde 1006 hPa alçak, Orta Avrupa'da 1028 hPa yüksek; aradaki gradyan Marmara'da kuvvetli poyraz üretecek.

2. Model durumu
  • ECMWF 00z: Oluk ekseni Salı 06 UTC'de İstanbul üzerinde, T850 Salı sabahı 3 °C, Çarşamba sabahı 2 °C.
  • GFS 06z: Benzer zamanlama, T850 biraz daha soğuk (1 °C), yağışı Batı Karadeniz'e yoğunlaştırıyor.
  • ICON 00z: Oluğu 6 saat erken getiriyor, yağış miktarında ECMWF ile uyumlu.
  • EPS: Üyelerin %80'i Salı için Marmara'da T850 5 °C altı veriyor; dağılım dar, güven yüksek.

3. Bölgesel etkiler
  • Marmara: Pazartesi gece cephe geçişi, sağanak 10-20 mm. Salı poyraz 40-60 km/s, İstanbul maksimum 15-16 °C, gece 9-10 °C; Anadolu Yakası yükseklerinde 7-8 °C.
  • Batı Karadeniz: Pazartesi gece-Salı 40-70 mm; Zonguldak-Bartın-Kastamonu kıyıları. Sel forumunda takip gerekebilir.
  • İç Anadolu: Salı sabahı 5-6 °C, Çarşamba sabahı Ankara çevresinde ilk kırağı olası, ovalarda 1-2 °C.
  • Ege: Rüzgar ve serinleme, yağış sınırlı.
  • Doğu Anadolu: Çarşamba'dan itibaren; Erzurum'da ilk kar 2.000 m üstünde mümkün.

4. Belirsizlik ve güven derecesi

Soğuma ve poyraz: yüksek güven. Yağış miktarı Batı Karadeniz'de orta güven (deniz etkisiyle artabilir). Çarşamba sabahı İç Anadolu don riski: orta-düşük güven, bulutluluğa bağlı.

5. Kaynak: ECMWF, GFS, ICON (wetterzentrale ve meteociel üzerinden), MGM haftalık tahmin.

Sezonun ilk gerçek sonbahar sistemi. Gözlem ve yorumlarınızı bekliyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • necatis91, adanahavasi, yagmur_Leyla, vanliserdar, sevgiruzgar, sivasmeteo68, zafermeteo, celal77
Alıntı
Eylül'ün 29'unda 500 hPa -22 °C ve poyraz 60 km/s. Ayşe, bunu kar sezonu açılış zili olarak kabul ediyorum. T850 2 derece elbette kar demek değil, biliyorum; ama Çekmeköy'de Çarşamba sabahı 7 derece bekliyorum, bu da hırkadan monta geçiş demek. Batı Karadeniz'deki 70 mm asıl konu, KaradenizYagmur'un takibini bekliyorum.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • Erdem_Osmaniye, eminarslan, IgdirHavasi, Nazlican08, tugaykose, barank
Alıntı
(26.09.2026, 01:44)SinoptikAyse Yazdı: Cumartesi geçen cephenin ardından ikinci ve daha belirgin bir soğuk sokulma yaklaşıyor. Analizim aşağıda; harita referansları ECMWF 26.09 00z ve GFS 26.09 06z. 1. Sinoptik özet 500 hPa'da İskandinavya üzerinden güneye...
GFS 12z geldi: oluğu 3 saat daha erkene çekti ve Batı Karadeniz yağışını 80 mm'ye çıkardı. GFS'in "her run biraz daha fazla" alışkanlığını bildiğim için ECMWF'nin 50-60'ına yakın dururum. EPS dağılımı dar, Ayşe'nin güven derecesine katılıyorum. Bir de: Çarşamba sabahı Ankara için GFS 0 °C veriyor, ECMWF 3 °C; GFS gece soğumasını abarttığı için 2 civarı daha makul. Kırağı olur, don olmaz. %60 ihtimal.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • selcukMeteo, karvolkan, Kubra660, tugrulMeteo, HazalFirtina, cetind58, alperk00, selcuk_756
Alıntı
(26.09.2026, 05:08)ModelciKemal Yazdı: GFS 12z geldi: oluğu 3 saat daha erkene çekti ve Batı Karadeniz yağışını 80 mm'ye çıkardı. GFS'in "her run biraz daha fazla" alışkanlığını bildiğim için ECMWF'nin 50-60'ına yakın dururum. EPS dağılımı dar, Ayşe'nin...
Batı Karadeniz için takip planım: Pazartesi akşam MGM uyarı durumuna göre sel forumunda başlık açacağım. Değerlendirmem: toprak henüz doygun değil (Eylül kurak geçti), o yüzden 24 saatte 50-60 mm kıyıda sorun yaratmaz; ancak Bartın ve Kastamonu'nun dar vadilerinde saatlik şiddet 20 mm'yi aşarsa dere yatakları tehlikeye girer. Kemal'in 80 mm'lik GFS senaryosu gerçekleşirse durum değişir. Deniz suyu hâlâ 23 °C, deniz etkisi yağışı besleyecek; ben ECMWF'nin üst sınırına yakın dururum.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • bilgini, erzurumFirtina, karshavasi, kastamonuhavasi, harun_hava, OnerS91, Duygu.Aydin
Alıntı
Ankara için Çarşamba sabahı kırağı öngörüsü bence yerinde; Esenboğa ve Polatlı gibi ova istasyonlarında 1-2 °C, Çankaya'da 5 °C civarı beklerim. İlk kırağı Ankara'da ortalama 10-15 Ekim civarında gelir; 30 Eylül olursa yaklaşık iki hafta erken sayılır, ama sıra dışı değil. Zirai açıdan bağ bozumu bitmiş, meyve toplanmış; risk düşük. Domates ve biber seraları için üreticiler örtü hazırlasın, bu kadar.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • tugrul_772, baris715, havaSaadet, sezgin_79, selimd
Alıntı
Sağ ol, sayende ICON çıktısını doğru okumayı öğrendim.

Sağ olasın, uzun zamandır böyle bir açıklama arıyordum.
Alıntı
Hazır konu açılmışken: Bence de öyle, çıktılar arasındaki fark çok azaldı. Herkese iyi akşamlar.
Meteoroloji sabır işidir.
[-] kastamonuhavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Radarmuharrem
Alıntı
Ege için soru: bu oluğun arkasında Salı-Çarşamba Çeşme'de kuzeyden kaç knot bekleyelim? ECMWF'de 30 knot (55 km/s) civarı gördüm, hamlede 40. Bu, Ege'de fırtına eşiği; feribot ve yelken için iptal demek. Bir de deniz suyu 24 dereceyken 12 derecelik kuzey rüzgarı üstünden geçince kıyıda sağanak olur mu, yoksa o Karadeniz'e özgü bir şey mi?
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • tuncayk62, Sinoptikfaruk, ModelciKemal, malatyaliumut
Alıntı
Ben de yazayım: Bir sorum olacak: 850 hPa sıcaklığı ne anlama geliyor, neden hep ondan bahsediliyor?
Alıntı
(26.09.2026, 12:56)EgeliRuzgar Yazdı: Ege için soru: bu oluğun arkasında Salı-Çarşamba Çeşme'de kuzeyden kaç knot bekleyelim? ECMWF'de 30 knot (55 km/s) civarı gördüm, hamlede 40. Bu, Ege'de fırtına eşiği; feribot ve yelken için iptal demek. Bir de deniz...
Ozan, ECMWF 00z Çeşme için Salı öğleden sonra 28-32 knot, hamlede 40 knot veriyor; fırtına eşiğinin hemen üstü, yelken için kesin iptal. Deniz etkisi sağanağı Ege'de de olur ama daha zayıf: Ege'de rüzgar karadan (kuzey-kuzeydoğu) estiği için hava kütlesi denizde yeterince yol almaz. Kuzey Ege adaları ve Çanakkale kıyısı kısa sağanak görebilir, Çeşme için ihtimal düşük. Karadeniz'de rüzgar 400-500 km deniz üstünden geldiği için fark büyük.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • kar_Hatice, ModelciKemal, serkan.kalkan, havaciberkay
Alıntı
Model çıktıları hava tahmini değil, tahmin için araçtır.

Katılmıyorum, ECMWF çok sık savruluyor; ben ensemble ortalamasına bakarım.
Tahmin tutmazsa suç modelde, tutarsa bizde.
Alıntı
ECMWF çıktısında 500 hPa haritası derin bir oluk gösteriyor.
Alıntı
Aynen, ECMWF bu kez gerçekten tutarlı.
Fırtına takipçisi, yağmur sever.
[-] GulbaharD873 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • seyitc
Alıntı
Kısa not: Bence yanlış yorumluyorsun, o renk skalası milimetre değil santimetre.
Bir termometre, bir defter, bir ömür.
Alıntı
ECMWF çıktısı için 3 saatlik yağış toplamları daha anlamlı.

ECMWF 00Z ile 12Z arasındaki fark 5 derece, bu çok fazla.
Alıntı