Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Kasım için SSW konuşmak erken mi? Stratosfer takibi başlasın

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biliyorum, Eylül ortasındayız ve kutup girdabı daha yeni kuruluyor. Ama geçen sezon stratosfer takibini Aralık'ta başlattık ve Ocak'taki olayı arkadan yakaladık. Bu sene erken başlayalım dedim.

Elimde şunlar var:
  • 10 hPa seviyesinde 60°K zonal rüzgar henüz yazlık doğulu rejimden batılıya döndü; girdap Ekim boyunca güçlenecek.
  • QBO doğulu fazda (Kemal'in kış başlığında da yazdı). Doğulu QBO kışlarında büyük SSW sıklığı daha yüksek diye okudum.
  • Kasım'da SSW olur mu? Bildiğim kadarıyla çok nadir, ama "Kanada isınması" denen erken sezon zayıf ısınmalar oluyormuş.

Sorularım: Kasım SSW ihtimali gerçekten sıfıra yakın mı? Takip için hangi grafiğe bakmalıyız (10 hPa sıcaklık mı, zonal rüzgar mı)? Ve bir SSW olursa bize düşen pay ne kadar?

İstanbul kar sezonu için erken heyecan yapmıyorum, sadece hazırlık. Çekmeköy bu sabah 15 Eylül 06:50, 17,2 °C, hafif poyraz.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • Radarahmet, Figen.Isik, MelisU_Kutahya, BulutKovalayan, eren_izmir, Elif.Kahramanmaras, taner_217, kahramanmaras95, aygun_ordu
Alıntı
ICON son çıktısı öncekilere göre çok daha soğuk.

ECMWF çıktısında 500 hPa haritası derin bir oluk gösteriyor.
Alıntı
(14.09.2026, 19:44)KarAvcisi34 Yazdı: Biliyorum, Eylül ortasındayız ve kutup girdabı daha yeni kuruluyor. Ama geçen sezon stratosfer takibini Aralık'ta başlattık ve Ocak'taki olayı arkadan yakaladık. Bu sene erken başlayalım dedim. Elimde şunlar var: 10 hPa...
Teşekkürler, bu bilgiyi köyde babama da ilettim, tarlaya göre ayarlayacak.
[-] erhankeskin adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • aktass62
Alıntı
Bu sistemde CAPE değerleri çok yüksek, şiddetli sağanak olası.

GFS çıktısında Şanlıurfa için 24 saatlik yağış 40 mm.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • havaelif
Alıntı
Erken mi? Girdap daha ayakta duramıyor, sen ne zaman düşeceğini soruyorsun. Eylül ortasında SSW konuşmak Temmuz'da yılbaşı ağacı süslemek gibi bir şey.

Sayılarla: büyük SSW'lerin (zonal rüzgarın 10 hPa'da tersine döndüğü olaylar) yaklaşık %10'u Aralık'ta, geri kalanı Ocak-Şubat-Mart'ta. Kasım'da resmi tanıma uyan olay yok denecek kadar az. "Kanada isınması" gerçek ama küçük ısınma; girdabı sarsar, yıkmaz.

Takip başlığına itirazım yok ama adı "Stratosfer takibi" olsun, "SSW geliyor" olmasın. Takip için: 10 hPa 60°K zonal rüzgar, o kadar. Sıcaklık grafiği insanı yanıltır, her küçük tümsekte forum ayağa kalkar.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • tayfun_kastamonu, havaSaadet, osmaniyeliguler, EgeliRuzgar, unal_trabzon, denizli91, tarik_65, havaciozan, HavaAdmin, Erdem_Osmaniye
Alıntı
Bu değer istasyondan mı yoksa model tahmini mi?

Katılıyorum, GFS son üç çıktıda aynı şeyi söylüyor.
[-] havacisedat adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • karufuk
Alıntı
Uzun vadeli çıktılar sadece eğilim gösterir, gün gün okumayın. Yeni gelişme olursa yazarım.
Alıntı
Emeğine sağlık, uzun vadeli tahminlerini her yıl ilgiyle okuyorum.

Teşekkürler, uzun vadeli tahminleri böyle özetleyen yoktu.
Karadeniz nemi, Anadolu soğuğu, hepsi kayıtta.
Alıntı
(14.09.2026, 21:14)ModelciKemal Yazdı: Erken mi? Girdap daha ayakta duramıyor, sen ne zaman düşeceğini soruyorsun. Eylül ortasında SSW konuşmak Temmuz'da yılbaşı ağacı süslemek gibi bir şey. Sayılarla: büyük SSW'lerin (zonal rüzgarın 10 hPa'da tersine...
Kemal'in söylediklerine teknik ekleme:
  • Girdap kurulumu: Ekim başında 10 hPa 60°K zonal rüzgar 10-15 m/s civarında olur, Aralık'ta 30-40 m/s'ye çıkar. Girdap güçlenmeden "zayıflaması" konuşulmaz; Kasım'da ısınma olsa bile tanım gereği büyük SSW sayılmaz.
  • Erken sezon isınmaları: Kasım-Aralık başındaki küçük ısınmalar girdabı yer değiştirir. Bunların yere etkisi genellikle Kuzey Atlantik'te kalır, bize ulaşan pay sınırlı.
  • Takip parametreleri: 10 hPa 60°K zonal rüzgar (ana gösterge), 10 hPa 60-90°K ortalama sıcaklık (yardımcı), 100 hPa dalga aktivitesi akısı (öncü sinyal, ileri seviye).
  • Bize düşen pay: SSW sonrası Avrupa'da soğuk örüntü ihtimali istatistiksel olarak artar, ancak soğuğun Balkanlar'a mı yoksa Batı Avrupa'ya mı ineceği SSW'nin türüne (yer değiştirme mi, bölünme mi) ve troposferik duruma bağlıdır. Her SSW bize soğuk getirmedi; bunu 2019 Ocak olayında yaşadık.

Belirsizlik: Eylül'de bu konu için yüksek. Takip başlığı Kasım ortasında açılırsa anlamlı olur.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • alperenKar, EmelA61, tugrul_772, meteoleyla, bursaFirtina, RabiaA551, ozkanMeteo, berkkar, nihat_335, CigdemGozlem, elifgozlem, SicakDalga07
Alıntı
(15.09.2026, 04:14)SinoptikAyse Yazdı: Kemal'in söylediklerine teknik ekleme: Girdap kurulumu: Ekim başında 10 hPa 60°K zonal rüzgar 10-15 m/s civarında olur, Aralık'ta 30-40 m/s'ye çıkar. Girdap güçlenmeden "zayıflaması" konuşulmaz; Kasım'da ısınma olsa...
Tamam, ikna oldum: başlığın adı "Stratosfer takibi", Kasım ortasında açıyoruz, ben de o zamana kadar zonal rüzgar grafiğine bakıp susuyorum.

Ayşe, 2019 Ocak örneğin haklı, o SSW'den bize kırıntı düşmemişti. Ama 2018 Şubat'ındaki olayın ardından Mart başında yaşadığımız o soğuk günleri hatırlayın; sınırda kalmıştık, Anadolu Yakası yükseklerine uçuşan kar gelmişti. Yani "her SSW soğuk getirmez" doğru, "hiçbiri getirmez" de değil. Umut bu aralıkta yaşıyor.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • yagmur_Nurcan, havaGulten, karsoner, gul83, Sinoptikercan
Alıntı
(14.09.2026, 22:52)havacisedat Yazdı: Bu değer istasyondan mı yoksa model tahmini mi? Katılıyorum, GFS son üç çıktıda aynı şeyi söylüyor.
Haklısın, Eylül ayının ikinci yarısı genelde böyle olur.
Her cephe yeni bir başlangıçtır.
Alıntı
Yağmur yerine sadece bulut geçti, yine kuru kaldık.

Denizli kıyı kesiminde 23°C, iç kesimler daha soğuk olmalı.
[-] ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • rustu_hava
Alıntı
(15.09.2026, 04:14)SinoptikAyse Yazdı: Kemal'in söylediklerine teknik ekleme: Girdap kurulumu: Ekim başında 10 hPa 60°K zonal rüzgar 10-15 m/s civarında olur, Aralık'ta 30-40 m/s'ye çıkar. Girdap güçlenmeden "zayıflaması" konuşulmaz; Kasım'da ısınma olsa...
Haklısın, bu senaryo daha gerçekçi duruyor.
Samsun yağmurları anlatılmaz, yaşanır.
[-] Hatice713 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • taner.kose, Zeliha83, Suna742, serkan.kalkan, yagmur_Asli, batmanlibuse, celal77
Alıntı
Bu konu için gerçekten teşekkürler, yıllardır merak ettiğim şeyi anladım.

Emeğine sağlık, Eylül ayı için hazırladığın tablo çok işlevsel.
[-] ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • SemaB_Sakarya, Hulya.Kirikkale, utku_hava, KaramanHavasi, esino828, erolguler, tamerkar, EgeliRuzgar, cuneyt.arslan
Alıntı
(15.09.2026, 01:01)havacidursun Yazdı: Emeğine sağlık, uzun vadeli tahminlerini her yıl ilgiyle okuyorum. Teşekkürler, uzun vadeli tahminleri böyle özetleyen yoktu.
Kesinlikle. Sabah çıktısı da senin dediğini doğruladı.
[-] havacisedat adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Sinoptikfaruk
Alıntı