Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Ankara 18 Temmuz süper hücre: ceviz büyüklüğünde dolu ve 78 km/s rüzgar

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dün öğleden sonra Ankara'nın güney ve doğu ilçelerini etkileyen fırtınanın toparlanmış kaydını paylaşıyorum; eksik veya hatalı gördüğünüz yeri düzeltin.

Zaman çizelgesi (18.07.2026)
  • 14:30: Haymana-Gölbaşı üzerinde ilk kule bulutlar; sıcaklık Çankaya'da 34,2 °C, çiy noktası 14 °C.
  • 15:40: Gölbaşı güneyinde tek hücre hızla güçlendi; radarda 16:05'te kanca eko (hook echo) benzeri yapı, yani dönen bir yukarı akış (mezosiklon) işareti.
  • 16:20-16:50: Çankaya (Dikmen, Çayyolu değil, doğu kesim) ve Mamak'ta dolu; üyelerden gelen cetvelli ölçümler 2,5-3,5 cm, yani ceviz büyüklüğü. Araç camlarında hasar bildirimleri var.
  • 16:35: MGM Ankara istasyonunda 78 km/s hamle; bu, MGM'nin fırtına eşiğini (62 km/s) aşan bir değer.
  • 17:30: Hücre Elmadağ üzerinden doğuya çıktı ve zayıfladı. 24 saatlik yağış Çankaya'da 27 mm, Mamak'ta 31 mm.

Ön değerlendirme
Kararsızlık (MLCAPE) 2000 J/kg civarı ve 0-6 km rüzgar kesmesi 22 m/s ile süper hücre için gereken iki koşul da vardı; radardaki dönüş imzası ve dolu boyutu da bunu destekliyor. Kesin sınıflandırmayı Ayşe Hanım'ın analizine bırakıyorum.

Güvenlik notu
Bu tür hücrelerde en büyük risk düşen ağaç dalları ve açıkta kalmak; araç içinde dolu sırasında cam kırığına karşı başınızı koruyun, altgeçitlere girmeyin. AFAD ve 112 acil durumlar içindir, meraktan aramayın.

Kaynak: MGM istasyon ve radar verileri, üye gözlemleri. Doğrulanmamış hortum bildirimlerini lütfen bu başlığa yazmayın.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
Alıntı
Bu yaz sıcaklığı kadar nemi de rekor kırdı.

Asfalt yumuşadı, tekerlek izi kalıyor yolda.
Sıcak dalgasında bile umutlu.
Alıntı
Admin'in kaydını teyit ediyorum ve sınıflandırıyorum: klasik süper hücre.
  • 12 UTC ortamı: MLCAPE 1900-2200 J/kg, 0-6 km kesme 22 m/s, 0-1 km kesme 8 m/s, LI -7. 500 hPa'da -12 °C ve kuzeybatıdan 25 m/s akış; Ankara için nadir bir birleşim.
  • Radarda 16:05-16:40 arasında kanca eko ve sınırlı zayıf eko bölgesi (BWER) sürekli izlendi; hücre ortalama akışın sağına doğru (sağ hareketli, right-mover) saptı, bu da mezosiklonun kanıtı.
  • Dolu çapı 3-3,5 cm, bu enerji ve kesme profiliyle uyumlu; 5 cm için 0-6 km kesme 25 m/s üstü gerekirdi.
Hortum sorusu: 0-1 km kesme düşük ve yüzey nemi sınırlıydı; hortum olasılığı düşüktü, doğrulanmış bildirim de yok. Güven derecesi: yüksek.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Alıntı
Model karnesi: ICON-EU 00z 18 Temmuz için Ankara güneyine MLCAPE 1800 ve 15 UTC'den itibaren şiddetli hücre sinyali verdi, tam puan. ECMWF 00z 1500 CAPE ve doğru zamanlama. GFS 06z: SBCAPE 3100, evet üç bin yüz, her zamanki şişkinlik; ama bu sefer yönü doğruydu, yarım puan. Sağ hareketli hücre modelde görünmez, o Ayşe'nin radar işi. Sonuç: yaz konveksiyonunda ICON-EU + ECMWF, GFS sadece eğlence.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Alıntı
İstasyonumda son 24 saatin ortalaması 26 derece, normalin epey üstünde.

Bu sıcaklarda araba içinde çocuk ve hayvan bırakılmaz.
[-] sezgin_79 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • fidan83
Alıntı
Ürgüp'ten örsünü gördüm: 17:15'te kuzeybatı ufkunda, 230 km öteden, yassı ve devasa; üstünde aşan tepe (overshooting top) kubbe gibi belirgindi. 18:30'a doğru güneşin altında turuncuya döndü. 200 mm, f/8, 1/500. Ankara'daki arkadaşlara geçmiş olsun; bize uzaktan seyretmek düştü. Aşan tepe görünüyorsa fırtına çok güçlü demektir diye biliyorum, doğru mu?
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • RabiaA551, radaryasin, alperentas, bayram_797, SinoptikAyse, havaciveli, DamlaFirtina, bulutyeliz, EgeliRuzgar
Alıntı
(19.07.2026, 04:44)BulutKovalayan Yazdı: Ürgüp'ten örsünü gördüm: 17:15'te kuzeybatı ufkunda, 230 km öteden, yassı ve devasa; üstünde aşan tepe (overshooting top) kubbe gibi belirgindi. 18:30'a doğru güneşin altında turuncuya döndü. 200 mm, f/8, 1/500....
Erzurum'da aynı gün 16:00'da 1 cm dolu, 20 dakika. Temmuzda dolu bizde takvim maddesi; yaylalarda yılda 8-10 kez olur. Ama 3,5 cm ve 78 km/s başka lig, Ankara'ya geçmiş olsun. Bulut, evet, aşan tepe güçlü yukarı akış demek; bizim yayla fırtınalarında da görürüz, kimse fotoğraf çekmez, koyunları toplarız.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • Ordu170, EmelA61, NiluferS248, tamer_hava, karamanlisema, NazlicanAkbas01, yildirimv, Songul_89
Alıntı
(19.07.2026, 01:56)bayburthavasi Yazdı: Bu yaz sıcaklığı kadar nemi de rekor kırdı. Asfalt yumuşadı, tekerlek izi kalıyor yolda.
Teşekkürler bayburthavasi, tam da bunu arıyordum.

Bilgilendirme için teşekkürler, ailemi de uyardım.
Her sabah 07:00 ölçümü, Samsun
Alıntı
(19.07.2026, 07:44)PalandokenKar Yazdı: Erzurum'da aynı gün 16:00'da 1 cm dolu, 20 dakika. Temmuzda dolu bizde takvim maddesi; yaylalarda yılda 8-10 kez olur. Ama 3,5 cm ve 78 km/s başka lig, Ankara'ya geçmiş olsun. Bulut, evet, aşan tepe güçlü yukarı akış...
Teşekkürler PalandokenKar, seninle aynı şehirde olmak büyük şans; her sabah mahalleden rapor geliyor.

Dün geceki fırtına inanılmazdı, Tekirdağ sahilde ağaçlar devrildi.
Alıntı
Cetvelli dolu fotoğrafı tarifi gönderen üyelere teşekkür; forumun ölçüm standardı böyle oturuyor. Merak ettiğim: dolu sırasında Ankara'daki amatör istasyonlarda yağış şiddeti (rate) kaç okundu? Dolu huniyi tıkarsa rate önce sıfıra iner, eriyince patlar; 27 mm'nin kaçı 16:20-16:50 arasında düştü? Bir de sıcaklık düşüşü: 34'ten kaça indi, kaç dakikada? Bursa'da o gün 33 °C ve sıkıcı bir gökyüzü vardı.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • taskinb, karufuk, umut.tan, SinoptikAyse
Alıntı
Yanlış hatırlamıyorsam 17 Temmuz tarihinde de benzer bir tablo vardı ve hiç tutmadı.
Bir termometre, bir defter, bir ömür.
[-] Songul_89 adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • leylaa_usak, meteoseher, yozgat646, karsoner, ilayda534
Alıntı
(19.07.2026, 11:44)IstasyonHalil Yazdı: Cetvelli dolu fotoğrafı tarifi gönderen üyelere teşekkür; forumun ölçüm standardı böyle oturuyor. Merak ettiğim: dolu sırasında Ankara'daki amatör istasyonlarda yağış şiddeti (rate) kaç okundu? Dolu huniyi tıkarsa rate...
Halil, üyelerden gelen iki istasyon verisi: Dikmen'de 16:22-16:48 arasında 19 mm (yani günlük toplamın büyük kısmı 26 dakikada), en yüksek rate 96 mm/saat; sıcaklık 33,8'den 19,1'e 25 dakikada düştü. Mamak'ta sensör dolu ile tıkanmış, toplam sonradan 31 mm okunmuş.

Bulut, Palandöken'in cevabı doğru: aşan tepe, yukarı akışın tropopozu delip geçtiğinin işaretidir. MGM'nin resmi günlük bülteninde Ankara için dolu çapı 3 cm ve 78 km/s hamle yer aldı; kayıt kesinleşmiştir.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • MelahatFirtina, samsunHavasi, GizemGozlem, deniz84, cemc, VanMeteo543, KaradenizYagmur, Hulya_76, keremk58, figenk818, aktas_nevsehir
Alıntı
(19.07.2026, 12:52)Songul_89 Yazdı: Yanlış hatırlamıyorsam 17 Temmuz tarihinde de benzer bir tablo vardı ve hiç tutmadı.
Bu konuda seninle aynı fikirdeyim, acele etmeye gerek yok.
Alıntı
Aynı fikirde değilim, ısı adası etkisini hesaba katmamışsın.
Alıntı
İstanbul'da aynı gün 34 °C, nem %60 ve gökyüzünde tek bir kule bile yok; Ankara'yı ilk kez kıskandım. Çekmeköy'de akşam 22:00'de bile 28 derece vardı. Bu yaz Marmara'da doğru dürüst bir konvektif olay yaşamadık; kışa böyle nemli ve durgun gidersek ilk poyrazda yine sis tartışırız. Ankara'ya geçmiş olsun, arabası hasar görenlere sabır.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • bulutNalan, yusuf_231, eminarslan, SicakDalga07
Alıntı