Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

HF Evren Köşesi

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merhaba gökyüzü meraklıları,

Hava durumuna bakarken çoğumuzun aklında aslında tek bir soru var: "Bu gece gökyüzü açık mı?" Bulut kovalayanlar olarak bir de yıldızları kovalamak için bu köşeyi açıyorum. HF Evren Köşesi; astronomi haberleri, gözlem notları, sorular ve günlük gökyüzü sohbeti için ortak alanımız olacak.

Bu konuda neler paylaşılır?
  • Gözlem notları: ne gördünüz, nereden, saat kaçta, hangi ekipmanla.
  • Uzay görevleri ve astronomi haberleri (kaynağıyla).
  • Gök olayları için hatırlatmalar; büyük olaylar için ayrıca etkinlik konusu açılır.
  • Astrofotoğraf ayarları ve teknik sorular.

Gözlem notu formatı
Kod:
Konum · tarih-saat · gökyüzü durumu · gözlem Ürgüp · 05.04.2021 22:10 · açık, hafif pus · Orion batıda batıyor, Mars Boğa'da

Kurallar
  • Astroloji içeriği bu forumda yer almaz; burçlar ve fal paylaşımları silinir.
  • Gözlem paylaşımında tarih-saat ve konum yazılır.
  • "Gökyüzünde garip ışık" paylaşımlarında önce uydu, uçak ve Uluslararası Uzay İstasyonu ihtimali kontrol edilir.

Hava durumu ile bağlantı
Gözlem planlarken model sitelerindeki bulutluluk haritalarına (alçak, orta ve yüksek bulut ayrı ayrı) ve nem değerlerine bakın. Yüksek bulut (sirrüs) çıplak gözle fark edilmese bile fotoğrafları bulandırır; "şeffaflık" kavramını ayrıca konuşuruz.

Kapadokya'nın karanlık gökyüzünden herkese selamlar.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • TrakyaFirtina, BayramS03, serhat_zonguldak, bulutyeliz, KaradenizYagmur, havacisahin, IstasyonHalil, EnsembleEce, umit86, cahit730, gulbahar558, eren_izmir, GulbaharPehlivan65
Alıntı
Harika bir köşe. İstasyonuma bulut tabanı ve gökyüzü parlaklığı ölçen bir sensör eklemeyi düşünüyordum, bu konu tam motivasyon oldu. Bursa'da ışık kirliliği yüzünden Uludağ yoluna çıkmadan pek bir şey görünmüyor ama Jüpiter ve Satürn yine de keyif veriyor.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • rustue87, KaradenizYagmur, okurk
Alıntı
Amatör olarak başlamak için dürbün mü teleskop mu önerirsiniz? Bütçem sınırlı. Şehrin dışına çıkınca gökyüzü çok karanlık, bir şeyler görmek için sabırsızlanıyorum.
Sıcaklık, nem, rüzgar; gerisi laf.
[-] BayramS03 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • kar_hande
Alıntı
(06.04.2021, 20:15)BayramS03 Yazdı: Amatör olarak başlamak için dürbün mü teleskop mu önerirsiniz? Bütçem sınırlı. Şehrin dışına çıkınca gökyüzü çok karanlık, bir şeyler görmek için sabırsızlanıyorum.
Kesinlikle önce iyi bir dürbün: 10x50 ya da 7x50. Hem taşıması kolay, hem de Ay'ın kraterleri, Jüpiter'in uyduları, Samanyolu'nun yıldız bulutları ve parlak kuyruklu yıldızlar için yeterli. Gökyüzünü tanıdıktan sonra teleskop seçimi çok daha bilinçli olur. Konya'nın bozkırı karanlık gökyüzü için şanslı bir yer.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • kastamonuhavasi, SaadetFirtina, Sinoptikmert
Alıntı
Hiç şüphe yok, aynen öyle. Kolay gelsin.
Kar sevenler kulübü üyesi ❄️
Alıntı
Haklısın, abartmaya gerek yok. Antalya'dan selamlar.
Alıntı
Aynen, ben de yıllardır bunu söylüyorum.
Sıcak dalgasında bile umutlu.
[-] bayburthavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ahmetb80
Alıntı
Tamamen haklısın antalyahavasi.
[-] erzurum61 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • bayburthavasi
Alıntı
Dün yeni nesil büyük uzay teleskobu başarıyla fırlatıldı. Önümüzdeki aylarda aynalarının açılması ve soğutulması sürecini merakla izleyeceğiz; ilk görüntüler için sabırsızım.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • Meteozeki, sanliurfaGozlem, KaradenizYagmur, bayburthavasi
Alıntı
(26.12.2021, 10:23)SinoptikAyse Yazdı: Dün yeni nesil büyük uzay teleskobu başarıyla fırlatıldı. Önümüzdeki aylarda aynalarının açılması ve soğutulması sürecini merakla izleyeceğiz; ilk görüntüler için sabırsızım.
O teleskobun ilk bilimsel görüntüleri yayımlandı. Bir görüntüdeki derin uzay alanında, gökyüzünde kol boyunda tutulan bir kum tanesi büyüklüğündeki alanda binlerce galaksi var. Fotoğrafçı olarak detay seviyesi karşısında dilim tutuldu.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • leventg328, rustue87, bulutNeslihan, Hafize71
Alıntı
Bugün Ay'ın güney kutbu yakınlarına ilk kez başarılı bir iniş yapıldı. Canlı yayını izledik, çok heyecanlıydı.
Alıntı
Türkiye'nin ilk astronotunun Uluslararası Uzay İstasyonu görevine başlaması, bu köşede anılmayı hak ediyor. İstasyondan paylaşılan Türkiye görüntülerinde kışın karla kaplı İç Anadolu ve Doğu Anadolu'yu görmek meteoroloji meraklısı olarak ayrıca keyifliydi.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.
[-] AnkaraSinoptik adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • karali, bayburthavasi, Meteohakan
Alıntı
Kuyruklu yıldız konusunda paylaştım ama buraya da not: bu akşam batı ufkunda çıplak gözle bile kuyruğu seçilebiliyordu. Bursa'dan bile! Güneş battıktan 45 dakika sonra bakmak en iyisi.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • AsliEkinci78, faruk02, levent87
Alıntı
Dün akşamki tam Ay tutulmasının fotoğraflarını etkinlik konusuna ekledim. Kızıl Ay'ın doğuda yükselmesi, Kapadokya'da tam bir kartpostal gibiydi. Katılan herkese teşekkürler.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • hakanm84, karufuk
Alıntı
Bu akşam Satürn'ün halkaları küçük teleskopla bile çok netti. Halkaların eğiminin son yıllarda değiştiğini okumuştum, gerçekten daha ince görünüyor.
Eskişehir bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
[-] eskisehirliziya adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sinoptikdogukan
Alıntı

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: leventKar, 1 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası